Slik sørger du for å gjøre verditapet på bilen minst mulig

Verditapet er ofte det største kostnadselementet når du eier bil, i alle fall om det er det er snakk om en ny bil. Derfor er det mye å spare hvis du klarer å redusere gapet mellom kjøpspris og salgspris til et minimum.

Hvert år gjør Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) en omfattende beregning på hva det koster å eie bil i Norge. I beregningen for 2018 går det frem at en ordinær bensinbil til 400.000 kroner koster deg 97.500 kroner i året.

Det forutsettes da at du kjøper den helt ny, kjører den 15.000 kilometer i året og selger den for 81.000 kroner etter åtte år. Verditapet er det klart største kostnadselementet, og utgjør i gjennomsnitt nesten 40.000 kroner per år.

En dyrere bil vil ha enda større verditap, målt i kroner.

Hvis du er én av dem som irriterer deg over at bensin- eller dieselprisen øker med noen titalls ører, så blir det altså småpenger sammenlignet med denne «usynlige» kostnaden.

Med usynlig menes at den først blir kjent den dagen bilen selges.

Du kan selv være med å påvirke salgsverdien, og dermed verditapet

Som du sikkert skjønner, har salgsverdien på bilen du eier mye å si for dine årlige bilholdskostnader. Det som er fint med det, er at du til en stor grad kan være med å påvirke den.

For det første kan du sørge for å kjøpe en populær bil i utgangspunktet. Noen merker og modeller er nemlig mer lettsolgte og har et generelt mindre verditap enn andre.

Her spiller også fargevalg og riktig ekstrautstyr inn.

Selv om det kan være vanskelig å vite hvilke biler som er populære den dagen du skal selge, bør du følge med på trendene og lytte til spådommene til eksperter på området.

En generell regel er at interessen i bruktmarkedet i stor grad gjenspeiler etterspørselen i nybilmarkedet. Hvilke nybiler som selger best, kan du til enhver tid se på nettsidene til Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Feil farge kan redusere potensielle kjøpere dramatisk

Som nevnt har fargevalg mye å si for hvor populær din bil er i bruktmarkedet. Det viser blant annet en undersøkelse som Kantar Sifo gjorde for den svenske bilauksjonssiden Kvdbil i mai 2019.

Der svarte nemlig 44 prosent av de spurte at feil lakkfarge kan få dem til å avstå fra å kjøpe en bestemt bil.

Litt overraskende er det kanskje at flere menn (49 prosent) enn kvinner (34 prosent) oppga at fargen er av så avgjørende betydning.

Undersøkelsen konkluderte med at rosa, oransje, gul, rød, lilla og brun er de minst populære fargene, mens svart, mørkegrå, sølv, blå og hvit er de mest ettertraktede.

Lav kilometerstand betyr mye

For å oppnå en høyest mulig salgspris, må du videre sørge for at bilen ikke brukes mer enn nødvendig.

På Finn.no kan du se nesten identiske bruktbiler, som er like gamle, men som selges for vidt forskjellige priser. Det skyldes sannsynligvis ulik kilometerstand.

Følg dessuten de anbefalte servicene. På service blir det blant annet skiftet olje, som gjør at bilen starter lettere og motoren slites mindre under kjøring.

En bil med et komplett servicehefte selges gjerne til høyere pris enn en bil som kun sporadisk har vært inne til service, da dette øker sjansen for at bilen er i god teknisk stand.

Viktig med vask, polering og vedlikehold

Selv kan du sørge for litt lett vedlikehold, som for eksempel jevnlig vask både innvendig og utvendig. Hvis du i tillegg polerer bilen et par ganger i året, så slipper du dessuten at så mye veisalt og annen skit fester seg til bilen.

Det gjør at lakken holder seg bedre, og dermed at sannsynligheten for rustangrep reduseres. Bulker og riper i karosseriet kan også gjøre lakken mer sårbar og føre til rust over tid. Sørg derfor for å fikse slike skader så raskt som mulig etter at de oppstår.

Unngå for all del røyking i bilen

Der er en kjensgjerning at det er svært få bruktbilkjøpere som ønsker å kjøpe en bil det stinker røyk av, og i alle fall uten et kraftig prisavslag.

Selv om du betaler et stort beløp for å bli kvitt tobakkslukt, er det nesten umulig å fjerne den helt. Lukten er spesielt merkbar når det er veldig kaldt eller veldig varmt.

En annen grunn til å venne deg av røyking i bil, er at i mange land er strenge regler mot det.

Er du på bilferie i Europa og røyker bak rattet, risikerer du både bøter og prikker i førerkortet flere steder.

Eiertid og salgssted er også viktig

I og med at bilen taper seg mest i verdi når den er helt ny, kan du redusere det årlige gjennomsnittlige verditapet ved å beholde bilen lengre.

Kjøper du ny bil hvert 3-4 år, blir det betydelig dyrere enn om du bytter hvert 5-6 år for eksempel. Du kan også redusere noe av verditapet ved å kjøpe en nyere bruktbil i stedet for en helt ny. Jo mer du får prutet ned prisen på den, jo mindre blir fallet senere.

Når du kommer til den dagen da bilen skal selges, må du være klar over at det ikke nødvendigvis er på ditt hjemsted du oppnår best pris.

I byer er elbiler gjerne mer ettertraktet enn på landsbygda, mens det for bensin- og dieselbiler er motsatt.

Som kjøper av bruktbil byr dette dessuten på muligheter.

En finnmarking kan for eksempel finne en dieselbil som selges flere titusener av kroner billigere i Oslo enn i sitt eget hjemfylke.

Da er det åpenbart verdt å vurdere en flytur ned til hovedstaden, kjøpe den der og kjøre den nordover.