Selge bil selv eller innbytte

Skal du kjøpe ny bil er sannsynligheten stor for at du har en bil du vil selge eller bytte inn samtidig. Om bilen ikke skal vrakes eller beholdes er det i praksis disse to alternativene du har: Du kan selge bilen selv, eller bytte den inn hos forhandler samtidig som du kjøper ny bil av dem, og få salgsprisen trukket fra prisen til den nye bilen.

Innbytte er en enkel og praktisk løsning. Du overlater bilen til en profesjonell part, som håndterer prosessen og lar deg slippe å tenke stort på salget og eventuelle etterfølger. Denne jobben tar de naturlig nok noe for.

Skal du selge bilen selv anbefales det sterkt at du bruker en kontrakt. Det er faktisk mange som ikke skriver kontrakt ved kjøp og salg av bil. Det er ikke lurt. Uten en skriftlig avtale ender ofte bilsalget med krangel.Forbrukerrådet mottar typisk over 10 000 klager i året knyttet til bilkjøp- og salg. Selger har opplysningsplikt, og kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold. Det er vanlig å legge inn forbehold om at bilen selges «som den er», men dette betyr ikke at selger er fritatt alt ansvar.

Dersom kjøper oppdager at det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger, eller om bilen er i betydelig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å forvente, kan selger bli holdt ansvarlig.

En kjøpekontrakt formaliserer ansvaret mellom kjøper og selger og gjør at begge parter kan føle seg trygge på at handelen går smertefritt.

Dersom du vil lage en egen kjøpekontrakt, er det noen punkter som må være med for å gjøre den dekkende.

Innholdet i en salgskontrakt for bil

Informasjon om kjøper og selger: Som i alle andre kontrakter skriver begge inn navn, adresse, telefonnummer og gjerne e-post i skjemaet.

Informasjon om kjøretøyet: Kontrakten er detaljert og oversiktlig, og skal selvfølgelig inneholde bilens merke, type, årsmodell og registreringsnummer. Fyll også inn når den ble registrert for første gang, hvor mange kilometer den har gått og hva slags utstyr og tilbehør som medfølger. I skjemaet skal selger også beskrive eventuelle skader og reparasjoner, og om det er feil eller mangler kjøper må vite om. Det er også viktig å informere om det er heftelser på bilen, når den sist var til EU-godkjenning og om det er betalt årsavgift.

Tilleggsopplysninger: Dersom årsavgiften ikke er betalt er det viktig å få inn i kontrakten hvem som skal betale den. Når det gjelder omregistreringsavgiften er det vanligvis kjøper som betaler denne, så presisér dette i kontrakten for å unngå uenighet i ettertid.

Betaling og levering: Husk å ikke overlevere bilen til kjøper før hele summen er mottatt. Hvis kjøper har lån med sikkerhet i bilen, må det slettes når den skal selges. Salgsmeldingen fylles ut av begge parter, og skal leveres til Statens vegvesen i løpet av tre dager.

Sjekkliste ved salg av bil

I tillegg til å føre en skikkelig kontrakt, har Forbrukerrådet utarbeidet en sjekkliste det kan være lurt å gå gjennom:

  • Dersom bilen er pantsatt, kan du risikere å miste den. Det følger nemlig bilen, og ikke eieren. Du kan enkelt sjekke dette i Brønnøysundregisteret.
  • Dobbeltsjekk at selgerens legitimasjon stemmer overens med vognkortet. Hvis du overfører penger til en som ikke eier kjøretøyet, risikerer du å ikke få bilen – og tape penger. Send en tekstmelding til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret.
  • Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den.
  • Det er viktig å prøvekjøre bilen før du signerer kontrakten, og du bør også gjennomføre en test hos et autorisert verksted.
  • Undersøk også om det fortsatt er garanti på den. Dette kan gi deg gratis reparasjon, og generelt sett bedre rettigheter enn det loven gir.

Digital kjøpekontrakt for bil

Tidligere var eneste mulighet for å inngå kjøpekontrakt å printe ut en PDF for signering. Nå finnes det flere digitale kjøpekontrakter du kan benytte. Forbrukerrådet anbefaler at kjøpekontrakten fylles ut av partene i felleskap.

  • Finn.no har en digital kjøpekontrakt for bil
  • NAF har digital kjøpekontrakt for bil
  • Forbrukerrådet en digital kjøpekontrakt for bil