Familiebil: Dette må du vite om sikring av barn i bil

Feil sikring av barn i bil er et stort problem i Norge, ifølge Trygg Trafikk. Her får du tips til hvordan du sikrer det kjæreste du har på en best mulig måte.

67 prosent av norske bilstolkjøpere vet ikke hvor lenge barn bør sitte bakovervendt i bil, ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for Trygg Trafikk og If i desember 2018.

I en kontroll av 1400 barn mellom fire og syv år samme år, fant dessuten Trygg Trafikk i samarbeid med politiet at 40 prosent av barna ikke var godt nok sikret i bil.

Disse var da enten sikret på en bilpute, kun sikret i de originale beltene i bilen eller ikke sikret i det hele tatt.

De to siste løsningene gjaldt 15 prosent av de kontrollerte, og begge er ulovlige.

Foreldre med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant de som sikrer barna feil eller ikke sikrer dem i det hele tatt. Trolig skyldes dette at mange av disse er vant til en annen trafikkultur, og at ikke alle har nødvendig kunnskap om gjeldende regler i Norge.

I september 2019 lanserte derfor Trygg Trafikk og Statens vegvesen informasjon om temaet på seks forskjellige språk; polsk, arabisk, tigrinja, somali, engelsk og norsk.

Dette er gjeldende regler for sikring av barn i bil

I brosjyren til Trygg Trafikk står det først og fremst at det er påbudt å sikre barn i bil. Dersom det ikke gjøres, risikerer sjåfør to prikker i førerkortet og et forenklet forelegg, som for tiden er på 2300 kroner.

Videre står det:

«Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.»

Barn over 150 cm skal i likhet med voksne sikres med ordinære bilbelter.

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det sikreste for små barn er å være sikret i en bakovervendt bilstol.

Ifølge Trygg Trafikk er det hele fem ganger tryggere å sitte bakovervendt enn fremovervendt. Barn bør derfor sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle, og gjerne enda lengre, er rådet.

Merk at barn ikke skal transporteres i bakovervendt bilstol i et forsete der det finnes airbag. Unntaket er hvis airbagen(e) er deaktivert.

Slik velger du riktig bilstol

Så til valg av bilstol, hvor det finnes tre hovedgrupper tilpasset ulike faser i barnets liv:

  • Babystol: Fra barnet er nyfødt til det maksimalt er 13 kg og 75 cm. Stolen skal være bakovervendt.
  • Småbarnstol: For barn med vekt opptil 25 kg og maksimal høyde 135 cm. Bruk en bakovervendt småbarnstol så lenge som mulig, og gjerne også etter at barnet har passert fire år.
  • Beltestol: For barn med vekt opptil 36 kg og høyde 150 cm. En fremovervendt beltestol er den siste bilstolen barnet trenger. Beltestolen tilpasser bilens sikkerhetsbelter til barnets kropp og sørger for at beltet ligger riktig over skulder og nede på hofte/lår. Rygg- og nakkestøtten beskytter godt ved sidekollisjon. Bilpute er tillatt, men gir langt dårligere sikkerhet. Bilpute bør ikke brukes før barn er minst 10-12 år.

Alt barnesikringsutstyr skal være godkjent etter regelverkene ECE R44/04 eller R129. Sjekk at bilstolen du vurderer å kjøpe har et slikt godkjenningsmerke.

Vær oppmerksom på at det er ulik vekt- og høydebegrensning for de forskjellige stolene, også innenfor de tre hovedgruppene. En tommelfingerregel er bilstolen senest må erstattes når barnets hode er på linje med stolens høyeste punkt.

Er du i tvil, så kan tjenesten Bilstolvelgeren.no fra Trygg Trafikk være til god nytte for å finne ut av hvilken bilstol-gruppe som er riktig for ditt barn.

For alle grupper bilstoler kan du velge mellom stoler som festes med ISOfix eller med bilens bilbelter. Begge deler er like sikkert ved riktig montering. Les og følg derfor bruksanvisningen nøye.

For å finne de beste bilstolene, kan det være verdt å sjekke ut «Den store barneseteguiden» til Forbrukerrådet. Der gis det konkrete tips til hvilke modeller som er best i test innenfor de ulike gruppene.

Vurderer du å kjøpe en brukt barnestol, må du være trygg på at den ikke har vært utsatt for en kollisjon eller har blitt skadet på en annen måte. Ifølge både politiet og Trygg Trafikk bør ikke bilstoler brukes lenger enn 7-10 år, da materialet svekkes over tid.

Vel så viktig som riktig bilstol, er at sikkerhetsbeltet ligger stramt over skulder og hofte/lår til barnet under kjøring. Ligger beltet under armen, bak ryggen eller over magen, kan dette føre til alvorlige skader på indre organer ved bråbrems eller kollisjon.

Sørg til sist for at det ikke er noen løse gjenstander i bilen. Disse kan gjøre enorm skade på både sjåfør og passasjerer ved bråstopp.