Familiebil: Slik velger du riktig familiebil

Det er ingen bil som er perfekt for samtlige familier. For å finne den bilen som er best egnet for deg og dine, må du først finne ut hva den skal brukes til og hvilke egenskaper du vektlegger høyest. Hva kjennetegner en god familiebil? Hvilke egenskaper bør den ha, og hva må du passe deg for før du tar et valg?

Bil en gjerne en balanse mellom fornuft og følelser. Dersom en barnefamilie skal gjøre et vellykket bilkjøp, bør fornuften vektlegges mest.

Vi skal her hjelpe deg til å velge riktig.

Det er nemlig fire faktorer som er viktige når du skal kjøpe en familiebil: Plass, sikkerhet, effektivitet og pris.

Plass

Størrelsen på bilen har ofte mye å si hvis du har en familie. For det første må det være nok seter til alle, men behovet for god bagasjeplass vokser også gjerne med antall familiemedlemmer. Valget står derfor gjerne mellom en stasjonsvogn, SUV eller flerbruksbil for mange.

Fordelene med de ulike biltypene er mange, men for stasjonsvogn er kanskje den største at det er mange merker og modeller å velge blant. Dessuten har stasjonsvogner et lavt tyngdepunkt, noe som gir gode kjøreegenskaper.

Når det gjelder SUV kan den gi deg høy bakkeklaring og meget god fremkommelighet. For flerbruksbil er de største fordelene at den kan ha opptil syv seter, samt at bagasjekapasiteten stort sett er overlegen alle andre biler.

Før du velger biltype, bør dere spørre dere selv om det er aktuelt med en familieforøkelse de nærmeste årene, og eventuelt ta dette med i betraktning. Det er synd å kjøpe ny bil med plass til fem, om dere like etterpå oppdager at dere blir seks.

Tenk så videre på hvilke bilturer dere ønsker å ta fremover, og hva dere da skal ha med av utstyr. En barnevogn tar gjerne mye plass. Kanskje er det også ett eller flere kjæledyr som skal være med?

Uansett hvilke biltyper du vurderer, trenger ikke volumet på bagasjerommet å være avgjørende for hvor mye du får med deg. Det er nemlig viktig at høyde, bredde og dybde også tilfredsstiller familiens behov. Dette gjelder for eksempel om du vil ha med hund i bur og en barnevogn samtidig, da dette ikke egner seg å stable oppå hverandre.

Husk at det er mulig å utvide bagasjeplassen ved å montere på en takboks. Har bilen hengerfeste, kan du dessuten bruke et sykkelstativ eller en tilhenger, i de tilfellene det kreves. Med barn i familien må du huske å ta høyde for noe kjøring til og fra fritidsaktiviteter, som for eksempel fotball, korps og lignende. Det kan til tider også inkludere andres barn.

Sikkerhet

Når du kjører rundt med barn, både egne og andres, er det viktig at bilen er så trygg som mulig. Selv om du er verdens beste sjåfør, kan du gjøre feil.

Du kan dessuten aldri gardere deg mot andres feil i trafikken.

For å finne frem til de sikreste familiebilene, kan du sjekke nettsidene til Euro NCAP.

Euro NCAP er et trafikksikkerhetssamarbeid mellom en rekke europeiske stater, bilprodusenter og forbrukerorganisasjoner, som rangerer biler etter hvordan de gjør det i kollisjonstester og hvor mye sikkerhetsutstyr som følger med bilene.

Dersom en bil får fem-stjerner fra Euro NCAP, som er det beste, betyr det at bilen generelt har god krasjbeskyttelse for både voksne og barn. Den er dessuten godt utstyrt med robust teknologi for å unngå krasj.

Her de best rangerte familiebilene de siste tre årene:

I tillegg til at Euro NCAP rangerer bilene etter totalscore, gis det også enkeltstående poengsummer for sikkerheten til voksne i bil, barn i bil, fotgjengerbeskyttelse og sikkerhetssystemene. Dette kan være verdt å studere litt nærmere, for eksempel hvis du vektlegger barnas sikkerhet mer enn noe annet.

Uansett valg av bil, så er gode dekk alfa omega for sikkerheten. Det er nemlig dekkene som skal unngå at bilen sklir eller får vannplaning, og at bilen kan bremse raskt. Ikke alle dekk har like bra veigrep på alle kjøreforhold, så sjekk gjerne nøytrale dekktester før du tar et valg.

Effektivitet

Med effektivitet menes at bilen er driftssikker, har nødvendig fremkommelighet og at den er gjerrig på drivstofforbruket. Når det gjelder driftssikkerhet, kan du lese en egen sak om hvilke biler som har færrest feil. Du må dessuten sette deg inn i hvilke biler som har de beste garantiordningene, noe du kan gjøre på Forbrukerrådets nettsider. De smarteste bilkjøpene gjør du om du velger en bil som både har få feil og som har en god garantiordning.

Med fremkommelighet menes at bilen kommer frem dit du skal, enten det er opp en bratt oppkjørsel på vinteren eller at veien til hytta krever en viss bakkeklaring.

Dersom du velger elbil, må du dessuten tenke på at bilen har nok rekkevidde til de fleste av familiens utflukter.

For bensin- og dieselbiler, men også hybridbiler, er drivstofforbruket av betydning. Det hjelper lite om du sparer noen tusenlapper ved kjøp av bil, hvis dette tapes ved at du må tanke oftere.

Drivstofforbruket har selvfølgelig også et miljøaspekt. På Statens vegvesens nettside «Nybilvelger» kan du sammenligne bilene etter hvor miljøvennlige de er.

Pris

Privatøkonomien er avgjørende for hvor mye du kan bruke på anskaffelse av bil, så her er det opp til hver enkelt å ta en vurdering på hva som er riktig nivå.

Prisene øker typisk i takt med størrelsen på motor, utstyrsnivå, komfort, design og «jålefaktor». Kan du legge listen lavt for én eller flere av nevnte faktorer, betyr det ofte mye når det kommer til pris.

Ved å la fornuften styre mer enn følelsene, kan du få veldig mye bil for 300.000 – 500.000 kroner.