Hovedinnhold

Toyota tilbakekaller den nyeste Prius-modellen

1.700 biler må inn i Norge

BREMSEFEIL: Denne Prius-modellen står utstilt på Toyota-museet i Japan. Bilmodellen har problemer med bremsene, og blir nå tilbakekalt. Foto: AP
BREMSEFEIL: Denne Prius-modellen står utstilt på Toyota-museet i Japan. Bilmodellen har problemer med bremsene, og blir nå tilbakekalt. Foto: AP
Toyota tilbakekaller den nyeste Prius-modellen og to andre hybridbiler for å reparere et problem med bremsene.

Denne saken handler om:

FAKTA TOYOTAS TILBAKEKALLINGER

* Gulvmatte: Toyota har måttet tilbakekalle 5,3 millioner kjøretøyer i Nord-Amerika. Årsaken er at gasspedalen risikerer å bli sittende fast i gulvmatten.

* Gasspedal: 4,63 millioner biler over hele verden må tilbakekalles. Årsaken er en gasspedal som i enkelte tilfeller blir sittende fast i en delvis nedtrykt posisjon.

* Bremser: Mer enn 400.000 hybridbiler, blant annet den nyeste versjonen av Toyota Prius, må tilbakekalles på verdensbasis. Årsaken er en feil med bremsene som resulterer i økt bremselengde.

Kilde: NTB

Tilbakekallingen begynner i Japan og fortsetter i USA og Europa, kunngjorde en talsmann for Toyota-fabrikken tirsdag.

Til sammen er det solgt godt over 300.000 av 2010-modellen av hybridbilen Prius over hele verden, og over 100.000 av de to andre bilene som tilbakekallingen gjelder, Sai og Lexus HS250, som har samme bremsesystem som Prius.

Les:Toyota innrømmerbremseproblemer på Prius.

1.700 biler i Norge

Tilbakekallingen kommer som resultat av rapporter om inkonsistent bremsefølelse ved langsom og jevn nedbremsing på ujevn eller glatt veibane når ABS-bremsene er aktivert, skriver Toyota Norge i en pressemelding.

I Norge vil rundt 1.700 biler bli innkalt for oppgradering av software som styrer ABS-funksjonen.

Toyota understreker at det ikke er forbundet med fare å kjøre bilene frem til modifisering. Bremsevirkningen ved normal fast bremsinger like god.

Alle kunder vil bli kontaktet skriftlig de nærmeste ukene med informasjon om tilbakekallingen og med beskjed om å kontakte sin nærmeste forhandler for å avtale tid på verkstedet, opplyser Toyota.

Les:- Bilbeltet skal tåle flere tonn.

Testet

Administrerende direktør Lars-Erik Årøy i Toyota Norge har kjørt mye Prius, men aldri merket noe til feilen, før han i går var ute og testet bilen i den gitte situasjonen.

- I går testet jeg en Prius gjentatte ganger, og fremprovoserte situasjonen der bremsene får en svikt. Ved 20-25 km/t på vei med ujevnt underlag i veibanen og lett bremsing, blir det en kort slipp i ABS-funksjonen, som kan opplevels ubehagelig. Det varer ikke mer enn i brøkdelen av et sekund, og bremsene vil umiddelbart ta tak igjen. Bremselengden ved normal bremsing, er den samme, sier Årøy.

Les også:- En ripe i lakken for Toyota

Toyotas president Akio Toyoda og visepresident Shinichi Sasaki har kunngjort at de holder en pressekonferanse om tilbakekallingen tirsdag.

Tilbakekallingen er det siste slaget mot Toyotas renommé for solid kvalitet. Det er tredje gang siden september at selskapet må foreta en omfattende tilbakekalling på grunn av kvalitetsproblemer.

I det første tilfellet måtte selskapet stanse produksjonen av åtte Toyota-modeller i USA for å fikse et problem med gasspedalen. Åtte millioner biler måtte tilbakekalles for å fikse problemet.

Les også:Tilbakekaller 32.000 biler i Norge

Mandag ble det meldt at produksjonen av de åtte modellene blir gjenopptatt etter at problemet er løst. Det andre tilfelle gjelder mulig rettssaker i forbindelse med ulykker som skyldes ukontrollert akselerasjon som har kostet 19 mennesker livet i USA de siste ti årene.

Toyota er blitt kritisert av amerikanske veisikkerhetsmyndigheter og Obama-administrasjonen for å ha reagert tregt når det gjelder å tilbakekalle biler for å fikse potensielt farlige problemer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor