Hovedinnhold

Riksrevisjonen med hard kritikk av veivesenet

BLE BILLIGERE: Veivesenet får kritikk for budsjettsprekker. Men E6 gjennom Østfold for noen år siden ble billigere enn planlagt. Foto: Thomas Andreassen
BLE BILLIGERE: Veivesenet får kritikk for budsjettsprekker. Men E6 gjennom Østfold for noen år siden ble billigere enn planlagt. Foto: Thomas Andreassen
(VG Nett) Statens Vegvesen er et av seks områder som får særlig hard kritikk av Riksrevisjonen. Veidirektør Terje Moe Gustavsen innrømmer at veivesenet må skjerpe seg.

Denne saken handler om:

Av de 45 kontraktene som Riksrevisjonen sjekket, hadde 22 - nesten halvparten - betydelige overskridelser. I to av tilfellene hadde kostnadene økt med over 100 prosent.

Kontrollorganet kritiserer også veivesenet for en rekke andre forhold i kontraktsarbeidet. Blant annet er det dårlig sporbarhet mellom faktura og kontrakt.

Dette kommer frem i revisjonens gjennomgang av departementenes forvaltning og gjennomføring av budsjettene for 2008, som ble lagt frem i dag.

Kritikken kommer under en måned etter at rapporten «Riksrevisjonens undersøking av drift og vedlikehold av veinettet» avdekket at norske veier ikke holder mål.

Særlig kritisk

- Det langt igjen før Statens vegvesen kan friskmeldes i forbindelse med sine anskaffelser og prosjekter, skriver revisjonen i pressemeldingen, der veivesenet er et av seks enkeltområder som Riksrevisjonen er særlig kritisk til.

VIL SKJERPE SEG: Veidirektør Terje Moe Gustavsen. Foto: Markus Aarstad
VIL SKJERPE SEG: Veidirektør Terje Moe Gustavsen. Foto: Markus Aarstad

Veidirektør Terje Moe Gustavsen lover at de tar rapporten alvorlig.

- Den manglende etterlevelsen av regelverket for offentlige anskaffelser er svært alvorlig. Vi har gjort mye for å bedre kvaliteten av arbeidet, og vi begynner nå å se resultatet. Men vi må nok bare innse at vi ennå ikke har kommet opp på et godt nok nivå, sier veidirektøren i sin pressemelding.

Les også:Fire av fem kollektivmillioner står ubrukt

Kritikk for fylkesveier

Også håndteringen av fylkesveiene får unngjelde i rapporten.

«Riksrevisjonen er kritisk til det store mindreforbruket knyttet til investeringsbudsjett på
fylkesveier, vel 413 millioner kroner. Det vil si at cirka 27 prosent av total bevilgning er ubrukt,» står det.

Lite kontroll

Riksrevisjonen ser også «alvorlig på» den manglende kontrollaktiviteten knyttet til kjøre- og hviletid, tungtransport og bilbeltebruk, og ser dette i forhold til «de mange og omfattende trafikkulykkene som skjer på veiene».

- Dette skyldes knapphet på ressurser, sykefravær og rekrutteringsproblemer. Men det er åpenbart at også på disse områdene må vi skjerpe oss, sier Moe Gustavsen.

Les også:Hareide: - Statens vegvesen bør bli statsforetak

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor