Hovedinnhold

14,1 milliarder til veiene

VEIPENGER: 14,1 milliarder skal brukes på veier. Her anlegges vei fra E18 i Re kommune til Horten. Foto: Martin Nilsen
VEIPENGER: 14,1 milliarder skal brukes på veier. Her anlegges vei fra E18 i Re kommune til Horten. Foto: Martin Nilsen
(VG Nett) Statens vegvesen får 14,1 milliarder å rutte med neste år.

Denne saken handler om:

Dette er 2,64 milliarder eller 23 prosent mer enn i saldert budsjett for 2009, skriver regjeringen i sin pressemelding. Dette tallet er korrigert for at en stor del av riksveinettet blir overført til fylkeskommunene fra nyttår.

Veksten i de frie inntektene til fylkeskommunene gir rom for en økning i bevilgningene til riksveier som blir fylkesveier fra 1. januar 2010 på 1 milliard kroner.

Til rene veiinvesteringer foreslår regjeringen å sette av 6,5 milliarder kroner neste år. Dette er 1,67 milliarder kroner mer enn i 2009-budsjettet.

- Lovende

Leder for politikk og strategi i Opplysningsrådet for Veitrafikken, Vilrid Femoen, synes budsjettforslaget ser lovende ut.

NOKSÅ FORNØYD: Vilrid Femoen i Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: OFV
NOKSÅ FORNØYD: Vilrid Femoen i Opplysningsrådet for veitrafikken. Foto: OFV

- Førsteinntrykket er at vei har høy prioritet. Budsjettforslaget ser lovende ut. Det som er viktig, er at det politiske trøkket fortsetter i hele fireårsperioden, sier hun til VG Nett.

Femoen mener likevel at regjeringen ikke gir nok penger til å følge opp alle punktene i Nasjonal Transportplan (NTP).

- De ligger litt etter i bevilgninger til stamveiene. Der øker de med 21,2 prosent. Det burde ha vært 25 prosent, hvis de skal bevilge en fjerdedel av det som trengs ifølge NTP, sier hun.

PROTOKOLL:Fornøyd med statsbudsjettet?

Selv om Femoen er fonøyd, tror hun ikke Stoltenberg & co vil tilfredsstille de mest utålmodige.

- Jeg tror ikke at dette vil gi så veldig mye bedre veier. Gapet er så stort at en til to milliarder ikke gir det store utslaget. Men det viser en vilje til å satse på vei i regjeringen, sier hun.

Les også:Varsler taktskifte i samferdselspolitikken

Vil ha mer til skinner

Jernbanen får drøyt 10 milliarder kroner i regjeringens budsjettforslag. Dette er 1,34 milliarder mer enn i årets budsjett.

- Regjeringen ser det som avgjørende å få togtrafikken mer pålitelig. En markert satsing på drift og vedlikehold skal gjøre at norsk jernbane vil fungere med bedre driftsstabilitet alt fra 2010, skriver regjeringen.

Tett på nett: Finansminister Kristin Halvorsen svarer deg klokka 14.Send inn dine spørsmål nå

Nær dobling til rassikring

Regjeringen øker også bevilgningene til rassikring. 850 millioner kroner skal brukes til formålet i 2010, noe som gir en økning på 92 prosent fra i år.

De rødgrønne foreslår 150 millioner kroner til gang- og sykkelveier og 65 millioner kroner til kollektivtiltak og tiltak for universell utforming.

Tett på nett: Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, svarer på hva det nye budsjettet vil bety for deg klokka 15. Send inn dine spørsmål nå

Bli tilhenger av VG Nett på Facebook - KLIKK HER!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor