Hovedinnhold

EU til kamp mot pirater

KAPRTET OG REDDET: superyachten «Ponant».
KAPRTET OG REDDET: superyachten «Ponant».
Mannskapet på superyachten «Ponant» ble kjøpt fri fra somaliske pirater. Nå vil EU vil sette en stopper for piratene.

Denne saken handler om:

Etter ti dager som gisler for somaliske pirater ble besetningen på 30 personer om bord på luksusyachten «Ponant» løslatt sist uke i en operasjon ledet av den franske presidenten, Nicolas Sarkozy.

Tryggere farvann

Foto: Foto:
Foto: Foto:


Piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia har vokst voldsomt de siste årene. Ikke bare fritidsbåter blir angrepet. I fjor ble 25 handelsskip angrepet av piratene. Nå vil EU bekjempe piratene. EUs presidentskap tok mandag til orde for en internasjonal operasjon under ledelse av FN for å trygge farvannet. Skip på vei til Suezkanalen og Middelhavet er utsatt for piratangrep fra kysten av Somalia.

I de få dagene som er gått siden frigivelsen av gislene på den franske yachten, er et japansk handelsskip og en spansk tråler blitt angrepet av somaliske pirater.

Som i gamledager

Opplevelsene til mannskapet om bord på «Ponant» er fullt på høyde med historier vi leser om i sjørøverhistorier fra gamle dager. De kunne fortelle at en full pirat falt over bord og forsvant i havet. En annen ble skutt og drept i forbindelse med en krangel om dop. En tredje ble kastet på land etter at geværet hans gikk av ved et uhell og var nær ved å drepe en av passasjerene på «Ponant».

Les også:Karibias pirater truer seilturister

Piratene og «Ponant» ble fulgt av en fransk fregatt, som til slutt bidro til å frigi gislene gjennom løsepenger. Noen av piratene ble umiddelbart tatt til fange av den franske marinen etter at løsepengene var betalt, mens andre kom seg unna, opplyser nyhetsbrevet Sail-World.

Les mer båtstoff hos Båtliv og Seilas

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor