Hovedinnhold

Dyrere å kjøre i Europa

Feriebudsjettet går til drivstoff

DYRT: Skal du på bilferie i Europa er det mer enn trafikkpoliti som kan vekke bekymring. Drivstoff koster stadig mer, og tærer på feriebudsjettet. Foto: AP
DYRT: Skal du på bilferie i Europa er det mer enn trafikkpoliti som kan vekke bekymring. Drivstoff koster stadig mer, og tærer på feriebudsjettet. Foto: AP
Drivstoffutgiftene tar stadig mer av feriebudsjettet til norske feriebilister i Europa. Bensin- og dieselprisene er økt vesentlig det siste året.

Denne saken handler om:

Nå er økte bensin- eller dieselpriser noen ukjent problemstilling for norske bilister. Men de økte råoljeprisene har for alvor slått inn på telleverkene til bensin- og dieselstasjonene i Europa. Egentlig er det bare Spania og Storbritannia som kan skilte med moderate økninger.

- Mitt inntrykk, etter å ha reist mye i andre europeiske land det siste året, er at reaksjonen mot de økte drivstoffprisene for biler er meget spissere der enn vi har hatt det her hjemme, sier administrerende direktør Jan Johansen i NAF til NTB.

LES OGSÅ: 7 av 10 sier nei til avgiftsøkningen

Diesel dobbelt opp

Motormännens Riksförbund - tilsvarende Norges Automobil-Forbund (NAF) - har foretatt en prisvurdering for samtlige europeiske land. Den viser at den gjennomsnittlige bensinpris i Europa fra 2. juli 2007 til 2. juli 2008 har økt med 18,2 prosent, mens dieselprisene har økt med hele 37, 8 prosent.

Det svenske forbundet har kommet frem til - og det er ikke akkurat overraskende her hos oss - at det er dyrest å fylle biltanken i Norge. Per 2. juli kostet en liter bensin her gjennomsnittlig kr. 13,75 og en liter diesel gjennomsnittlig kr. 14,10. Det er en økning på henholdsvis 20,4 og 33,8 prosent.

Nærmest opp mot de norske bensinprisene kommer man i Nederland, der en liter bensin 2. juli ble registrert til gjennomsnittlig kr. 13,64. Dette er en økning på 13,7 prosent fra året før. Diesel er i snitt noe billigere i Nederland med kr. 11,96. Men her har det skjedd en prisøkning på 40 prosent det siste året.

Billig i Spania og i øst

BILFERIE: Spania og Øst-Europa hadde de gunstigste drivstoffprisene i juli. Her er en familie på tur i 1960. Foto: Scanpix
BILFERIE: Spania og Øst-Europa hadde de gunstigste drivstoffprisene i juli. Her er en familie på tur i 1960. Foto: Scanpix

For å komme til Spania med bil, må man tilbakelegge veier for eksempel i Tyskland og Frankrike der literpriser for bensin i begge land ligger i overkant av 12 kroner, og diesel henholdsvis kr. 12,22 og kr. 11,61 i snitt.

I Spania er det billigere å fylle biltanken. Der kostet 2, juli i snitt en liter bensin kr. 9,63 og kr. 8,55 for diesel samme dag.

Men man må langt østover i Europa for å finne drivstoffpriser godt under 11, 10 og 9 kroner literen. Kr 5,52 kostet bensinen og kr. 5,36 kostet diesel i snitt i Russland 2. juli.

Uansett gjelder det å kjøre økonomisk, og bilorganisasjonene anbefaler oss å holde avstand i trafikken, unngå kraftige oppbremsinger, kjøre slik at drivstofforbruket holdes nede, holde giret i høyeste posisjon, og å unngå unødig last. Da varer drivstoffet lenger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor