Hovedinnhold

Gjør bilen ferieklar

NAFs bilferieeksperter svarer Tett på Nett

BRUK SOMMERDEKK: - Bytt ut de piggfrie vinterdekkene til sommerdekk med god mønsterdybde for å unngå vannplaning og økt bremselengde, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobilforbund Jan Ivar Engebretsen. Foto: Hanne Hattrem
BRUK SOMMERDEKK: - Bytt ut de piggfrie vinterdekkene til sommerdekk med god mønsterdybde for å unngå vannplaning og økt bremselengde, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobilforbund Jan Ivar Engebretsen. Foto: Hanne Hattrem
Av KNUT E. BRAATEN (VG) Vær trygg på at bilen er i teknisk god stand før du starter bilferien.

Denne saken handler om:

Av over fire millioner assistanser på vesteuropeiske sommerveier, er punktering nummer to på statistikken.

- Fjern derfor ikke reservehjulet fra bilen for å gi økt bagasjeplass, råder informasjonsrådgiver og mangeårige leder av NAFs veipatruljer, Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Sammen med NAFs ekspert på bilturisme i Europa, René Vaneste, svarer Engebretsen på spørsmål om bilferie i Europa fra klokken 12.00 i dag.

Dette er viktig å huske på før avreise:

* Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den kjøler og leder bort varmen meget godt.

* God og riktig blandet frostvæske er ved hjelp av kjølesystemets overtrykk med på å øke kokepunktet opp mot 134 C. I tillegg har den tilsettingsstoffer som er smørende og korrosjonshindrende.

* Kokepunktet for bremsevæsken skal være minimum 155 C. Er registerremmen skiftet i henhold til skifteintervallene?

* Registerrembrudd medfører havari i de fleste motorer. Er du i tvil om bilens tekniske stand, ta en NAF test eller ta en tur innom verkstedet.

* Ved stor last og/eller høye hastigheter, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregel er 10 prosent mer enn vanlig hverdagskjøring, eller se i bilens instruksjonsbok.

* Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Husk å ta med et hjulboltsett til reservehjulet hvis det er stålfelg og det sitter aluminiumsfelger på sommerhjulene.

* Kravet til mønsterdybde i dekkene er 1,6 mm. NAF anbefaler minimum 3 mm.

* Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt med bedre kjøreegenskaper. Bagasjen må ikke komme i bevegelse ved en bråstopp. (Eksempel: 15 kg ved 50 km/t kommer med et trykk på 750 kg.)

* Ved bruk av takboks er det viktig å undersøke maksimalvekten. Tommelfingerregel er fra 40 til 75 kg inkludert takstativ og boks. Sjekk i instruksjonsboka, vognkortet eller kontakt merkeforhandler.

* Inne i bilen skal det kun være myke ting, selv et lite fotoapparat på hattehylla kan være et dødbringende våpen ved en bråstopp.

* Reservenøkkel kan være verdt sin vekt i gull. Er det en kvinne i familien, legg gjerne reservenøkkelen i vesken hennes siden den vanligvis er med overalt.

* På hete sommerdager kan det være nødvendig å skjerme barna i baksetet fra solen. Rullegardiner, skjermer eller folie kan kjøpes i bilrekvisitabutikker.

OBS! Varseltrekanten er det siste som pakkes inn i bilens bagasjerom. Hvis du får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at du står til hinder på veien. Ved delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor