Hovedinnhold

Billig er bra!

VG tester 17 turkajakker

HANKØSUND (VG) Du trenger ikke støvsuge sparekontoen for å kjøpe en god og solid turkajakk. Mange av de rimeligste kajakkene er mer enn bra nok for folk flest. VG guider deg blant de mange kajakkene på markedet.

Denne saken handler om:

AvBENGT-ERIK IVERSEN, STEIN VIKEN og ARE MATHISEN(foto)

UT PÅ TUR? Skal du kjøpe kajakk bør du prøve flere før du bestemmer deg. Ta også et kurs og lær egenredning. Foto: Are Mathisen
UT PÅ TUR? Skal du kjøpe kajakk bør du prøve flere før du bestemmer deg. Ta også et kurs og lær egenredning. Foto: Are Mathisen

Kajakkmarkedet er spennende og i eksplosiv vekst. Flere og flere har oppdaget at man kan kombinere herlige naturopplevelser og helsebringende trim for fornuftige kroner. Kajakken kan lettvint tas på biltaket, og da ligger bokstavelig talt et hav av opplevelser foran deg - både langs kysten og på vassdragene.

I samarbeid med bladene Båtliv og PADLING, har VG gjennomført Norges største kajakktest - av over 300 kajakkmodeller. Noen av de viktigste modellene for nybegynnere på tur, er gjengitt her. Resten av testen kan du lese i bladene.

Det finnes kajakker for ethvert behov og ulike bruksområder. VG har hovedsakelig testet farkoster som passer for nybegynnere og litt erfarne, og som egner seg for tur- og helgepadling. Elvekajakker, racerkajakker, tomannskajakker (K2), utriggerkanoer eller sit-on-top kajakker er derfor ikke med i denne testen.

Synspunktene på hva som er en god kajakk, er mange og svært subjektive. I testen har vi hele tiden hatt som mål å gi kjøpere uten bakgrunn og mye erfaring best mulig informasjon. Vårt utgangspunkt er hvordan kajakkene fremstår for helt vanlige folk, i tillegg til at vi har ønsket å gi en mer kvalitativ vurdering. I testen har vi valgt modeller av kjente merker - altså markedslederne.

Som ekspert engasjerte vi redaktør Stein Viken i bladet PADLING. Han er aktiv padler og har antagelig testet flere kajakker enn de fleste. I tillegg har VGs Bengt-Erik Iversen, som er nybegynner, og to hobbypadlere deltatt i testen. Båtene er testet over tre dager på Hankø i Østfold.

Sittekomforten er veldig viktig. Mange hevder at den kajakken du sitter godt i, blir du glad i uansett. Noen vil sitte som i en godstol med godt ryggstø, mens andre vil sitte i harde, formstøpte groper med gode lårstøtter (for å kunne ta rullen for eksempel).

Terningkastene i denne testen må derfor ikke ses på isolert. Sammenlign båtenes tekst, data, og pris og vurder ut fra egne behov, krav og bruksområder. Skal hele familien bruke kajakken, må dette med i vurderingen.

Boreal Inukshuk Hasle Expedition

Kategori A. Ror.
Standard utstyr: 2 skott, dekksrigg, to lasteluker.
Bruksområde: Hav og skjærgård.
Beregnet for: Nybegynnere til erfarne, vekt fra små jenter til gutter over 2,03 m.
Pris: 13900,-

Vurdering: Canadiske Boreal Inukshuk er vinneren i kajakktesten, godt og gjennomtenkt utstyrt. Boreal er eneste produsent i testen som utstyrer båtene sine med egen, nyttig brukerhåndbok. Setet er meget komfortabelt. Kan lett justeres alle veier, ryggen kan til og med justeres vertikalt. Drenering i setet gjør at du aldri blir våt i baken. Høy stabilitet. Store, firkantede luker. Lette å operere og ser bra ut. Rorsystemet med wireoverføringer er solid laget, og rorutslaget er meget bra. Enkel pedaljustering. Lårstøtter følger med og kan plasseres der du vil. En kajakk hvor sikkerhet er høyt prioritert.

Kategori A. Ror.
Standard utsty
r: 2 vanntette skott, justerbart fotbrett og sete, sikkerhetsliner.
Bruksområde: Hav, skjærgård, ekspedisjoner.
Beregnet for: Nybegynnere og aktive langturpadlere.
Pris: 11900,-

Vurdering: Hasle Expedition er en av tre kajakker i denne testen som får en klar sekser. Den havner rett bak vinneren Boreal Inukshuk og rett foran Dagger Exodus. Hasle Expedition har gode løsninger, gjennomtenkt design og høy trygghet. Stabiliteten er også høy, og man sitter godt. Den har de beste justeringsmuligheter for ror, pedaler, sete etc. som kan utføres sittende i cockpiten. Setet kan justeres i lengderetningen til nyttig hvilestilling under turen. Finishen og soliditeten er topp til polyetylen å være. Roret kan felles inn i et spor under kajakken der den går fri av siv og lignende, mens svingmanøvrene utføres lydløst.

Dagger Exodus 16.8

Velg riktig åre

Nybegynnere bør velge tradisjonelle årer, ikke vingårer (racerårer). En vanlig feil er å kjøpe for lang åre og for store åreblader. Spør om råd i butikken. Særlig kvinner bør tenke på å begynne med en smalere åre. Det er tryggest.

Vil du vite mer om kajakk?

Det finnes over 300 forskjellige typer og modeller av kajakker i Norge. 17 av de 20 testede modellene for nybegynnere på tur er gjengitt i VG. Mer av testen kan du lese i bladet Båtliv. Bladet Padling har en stor oversikt over modellene som finnes på markedet.

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 3 skott, dekksrigging, nedfelt GPS-feste, kompassfeste.
Bruksområde: Hav, skjærgård, tur, trim.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Pris: 13100,-

Vurdering: En helt ny kajakk fra amerikanske Dagger der det meste fungerer som det skal. Man føler seg meget komfortabel om bord, den har verdens beste lårstøtte og virker solid bygd. Stabiliteten er høy, og den er svært så sluttstiv. Ryggen kan justeres fra cockpiten, og man sitter godt. Det er plass til lange personer. Pedalarrangementet er ryddig og funksjonelt. Gummilokklukene fungerer som de skal.

Nelo Amassalik Current Storm

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 2 skott, regulerbar ryggstropp, dekksrigging, integrert sikkerhetsline.
Bruksområde: Hav, ekspedisjon, tur, trim.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Vektklasse: 60-110 kg.
Pris: 17500,-

Vurdering: Nelo er mest kjent for sine konkurransebåter som landslaget padler med. Amassalik er en populær båt for langturpadlere. Den har høy stabilitet, og krengingsmønsteret er forutsigbart. Passer for folk opp til 190 cm. Sittekomforten er brukbar, med blant annet en veldig god lår / sidestøtte, men det er litt styr med pedal / rorjusteringen. Bærehåndtakene er litt svake (tynt tau). Utseendemessig scorer imidlertid Amassalik høyt, særlig damer faller for denne.

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 2 skott, dekksrigging.
Bruksområde: Hav, ekspedisjon.
Beregnet for: Nybegynnere og oppover, for store personer.
Pris: 14900,-

Vurdering: En god kajakk for nybegynnere som ønsker seg stødighet. Lett inn- og utstigning. Stabiliteten er høy, du sitter lavt og veldig trygt. En liten ulempe kan for enkelte være at åreskaftet tar borti fordekket pga. av den relativt lave (men trygge) sittestillingen. Store lukelokk gjør inn- og utlasting enkelt. Pedaler på sideveggene er en god løsning, lette å justere. Ryggstøet er justerbart. Grei, trygg og liketil kajakk for deg som prioriterer stabilitet og enkel håndtering - og den er relativt rask.

Rotomond Ysak Prijon Millenium

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 2 skott, regulerbar ryggstø, dekksrigging, dekksnett forut og akter.
Bruksområde: Hav, ekspedisjon, tur, trim.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Vektklasse: 45-100 kg.
Pris: 9800,-

Vurdering: Ysak Lux er en godt utstyrt havkajakk. Stabiliteten er middels, men hele krengningsområdet er såpass forutsigbart at også nybegynnere finner seg fort til rette. Pluss for netting foran og bak. Gode bærehåndtak og forseglede innvendige skruer. Passer for personer opp til 190 cm. God sittekomfort. Bra rorutslag. Bærehåndtakene er solide. Utseende og pris gjør også denne kajakken til et godt valg.

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 3 skott, justerbar rygg / sete / lårpolstring, årefeste for selvberging, lås.
Bruksområde: Hav, skjærgård, tur.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne opp til 110 kg.
Pris: 16000,-

Vurdering: Stor cockpitåpning. Prima sittekomfort og høy stabilitet. Solid og bra rorsystem. Opp- og nedløftingen er best av alle. Nettpose på fordekket er et pluss selv om den mangler helt tversgående liner. En meget forseggjort og god kajakk . Lukelokkarrangementet trekker ned. God idé, men innertrekkene er slitsomme å jobbe med. Kajakken tar seg fint ut med flush ytterlokk, og de er store og gode å laste i. Bra lite ekstra-rom for småting. Utseendemessig blant de beste.

Prijon Seayak Cobolt Mentor

Kategori B (havkajakk under 5 meter) Ror.
Standardutstyr: 3 vanntette skott, justerbart sete og lårstøtte, årefeste, låsebeslag.
Bruksområde : Hav, skjærgård, tur.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne opp til 110 kg.
Pris: 12900,-

Vurdering: Godt utrustet havkajakk. God sittekomfort og fint utseende. Netting både foran og bak cockpiten er en god løsning for flasker og hansker. Kajakken passer for kvinner og mindre personer. Høy stabilitet. Tar sjø og bølger fint. Rorsystemet er solid, og båten lystrer roret utmerket. Pedalene er greie å justere, men «vippepedalene» (à la gasspedaler) krever litt tilvenning. Store, fine lukelokk, men tidkrevende å dra innertrekket på plass.

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: Skott, 4 luker, dekksutrustning.
Bruksområde: Trening og turer.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne padlere fra 50 kg og oppover.
Pris: 18500,-

Vurdering: Lang og smal havkajakk beregnet for viderekomne, utstyrt med fire luker og stor stuveplass bak seteryggen. Praktisk mannlokk i forre luke som gir tilkomst til pedalsystemet. Fotstøttene og pedalene justeres med sveiv fra cockpiten. Mentor er middels stabil, men krengningsmønsteret er meget forutsigbart. Man sitter godt selv om den er litt hard i setet. Supert rorutslag. Cockpitringen listet med gummi for ikke å slite på spruttrekket. Gode sjøegenskaper, og blant de aller raskeste i sin størrelse / klasse.

Wilderness Cape Horn 17 North Shore Calypso

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 2 skott, 3 luker, dekksliner etc.
Bruksområde : Hav, langtur.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Pris: 14990,-

Vurdering: Fås også i glassfiber (denne er polyetylen) og i 15 fots variant som passer for jenter og mindre personer. Cape Horn er stor, lang og voluminøs. Velegnet for langtur. Litt over middels stabilitet og forutsigbart krengningsmønster. Lukene er store og gode, ikke for kronglete å håndtere til tross for innertrekket. Ryddig og grei. Setet er viden kjent og spesielt godt å sitte i. Kan justeres i alle retninger. Plass til lange og tunge personer. Stor, god cockpitåpning, men lårstøttene kan være i største laget for enkelte.

Kategori A (havkajakk over 5 meter). Ikke ror.
Standardutstyr: Senkekjøl, ryggstropp, dekksliner.
Bruksområde: Hav, skjærgård.
Beregnet for: De med lite erfaring og erfarne.
Pris: 16000,- (kit)

Vurdering: God og grei kajakk som de fleste med litt erfaring vil føle seg vel om bord i. Også nybegynnere vil takle den godt ettersom krengningsmønsteret er forutsigbart. Den er utstyrt med en senkekjøl som gir veldig god retningsstabilitet, men kan også ekstrabestilles med ror. Sittekomforten er brukbar og stabiliteten er middels. Tilstrekkelig med liner og stropper, og lettvinte, pene luker. God finish. En typisk bli-glad-i- kajakk .

Boreal Oopik Coastline Standard

Kategori C (rekreasjon). Ikke ror.
Standardutstyr: 1 vanntett skott, 1 lasteluke, dekksrigg.
Bruksområde : Skjærgård, hytteliv.
Beregnet for: Nybegynnere til erfarne.
Pris: 7300,-

Vurdering: En typisk rekreasjonskajakk. Man sitter godt. Lett å stige inn og ut. Høy stabilitet. En stor lasteluke på akterdekket gjør at store ting kan legges nedi. Gode stropper på fordekket. Retningsstabiliteten er tilfredsstillende. Ser litt firkantet ut i forskipet. Kan bestilles med ekstra luke foran som vil kunne bryte flatheten litt her. Kan spesialbestilles med ror. Både ror og luke kan etter-monteres.

Kategori D (treningskajakk). Ror.
Standardutstyr:1 skott, to luker.
Bruksområde: Flatt vann, tur, trening.
Beregnet for: Nybegynnere og viderekomne. Store personer.
Pris: 15990,-

Vurdering: Linjene og fargevalget imponerer. Stort fartspotensial til tross for at kajakken har middels til høy stabilitet. Populær båt i klubbsammenhenger. Ideell for eldre padlere som har erfaring fra racerkajakker og som ønsker høyere stabilitet. Den er uten ryggstø, og styringen foregår ved hjelp av en styrepinne mellom tærne. En luke for å ha ting i, den andre lille er for inspeksjon av styresystemet.

Prijon Yukon Expedition Rotomod Solo Lux

Kategori B (havkajakk under 5 meter). Ror.
Standardutstyr: 2 vanntette skott, justerbart sete og lårstøtte, årefeste, låsebeslag.
Bruksområde: Skjærgård, tur.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne opp til 130 kg.
Pris: 11500,-

Vurdering: Fin allround- kajakk som laster mye til tross for sin korte lengde. Stor og lang cockpit gjør det enkelt å komme inn og ut. Den er meget retningsstabil og lett å padle. Sikten forover er uvanlig ved at snuten peker nedover og ikke rett frem eller oppover. Høy stabilitet og veldig god sittekomfort med ryggjustering i front. Lastelukene er store og lokkene tar seg fint ut, men innertrekket er kronglete å trekke på plass. Praktiske innstøpte bærehåndtak .

Kategori C (rekreasjon). Ikke ror.
Standardutstyr: Vanntett skott akter, dekksnett, lensepropp, senkekjøl.
Bruksområde: Hav, skjærgård, elv.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Vektklasse 45-100+ kg.
Pris: 5980,-

Vurdering: Beste rekreasjonskajakk av de testede. Til tross for sin korte lengde er den utrolig retningsstabil med senkekjølen nede. Dette er både en mini havkajakk og en elvekajakk for mindre stryk. Stor luke på akterskipet og netting foran cockpiten. God sittekomfort og høy stabilitet. Allround-egenskaper gjør den egnet til mange slags aktiviteter, og man kan trygt la barn padle den.

North Shore Buccaner Neumann Robbe

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: Senkekjøl, ryggstropp, dekksliner og strikker.
Bruksområde: Hav, skjærgård.
Beregnet for: Nybegynnere og erfarne.
Pris: 21500,-

Vurdering: Spesielt og artig design. For- og akterskipet er høyreist, og dekkene er relativt flate. Ettersom cockpiten er forholdsvis kort i lengden, kan kajakken bli litt trang å entre. Lav til middels primærstabilitet, men sekundærstabiliteten er meget god. Den er rask, og sittekomforten er brukbar. Styringen er litt uvanlig. Ror- og pedaljusteringene er litt «fiklete». Kajakken er ellers solid på alle måter. Rask og stødig i røff sjø. Tre store luker tar seg godt ut og er behagelige å håndtere.

Kategori A. Ror.
Standardutstyr: 2 skott, nett, dekksliner etc.
Bruksområde: Hav.
Beregnet for: Litt erfarne og viderekomne.
Pris: 16990,-

Vurdering: Til tross for sin store bredde har denne båten middels stabilitet, hovedsakelig i sekundærstabilitetsområdet. Cockpiten er stor og sittekomforten brukbar. Den er tilstrekkelig utstyrt med liner, stropper og netting på dekket. Under dekk er de gjennomgående skruene hverken avstemt eller forseglet, mens rorpedalsystemet med vippepedaler virker noe gammelmodig. Rorlinene er uten oppheng og utstyrt med en enkel linestrammer. Robben er imidlertid en rask båt.

Slik sikrer du deg

Bruk alltid vest når du padler. Tren på velt og hvordan du kan komme deg opp igjen i kajakken. Årepose og lensepumpe er det viktigste utstyret om bord. Husk å kle deg etter vanntemperaturen, ikke etter lufttemperaturen.

Hold deg nær land til å begynne med. Invester eventuelt i tørrdrakt dersom du skal padle vår, høst og der vannet er kaldt. Unngå å padle alene. Flere sammen øker sikkerheten. Du kan også ta kurs og lære deg riktig teknikk og viktige sikkerhetsdetaljer.

Bruk tid til å vurdere. Prøv flere kajakker før du bestemmer deg.
Ta kurs - da lærer du det viktigste med det samme.
Hold deg nær land inntil du har erfaring.
Lær deg egenredning og kameratredning.
Kle deg etter vanntemperaturen, ikke lufttemperaturen.
Ha alltid årepose og pumpe med.
Pass på at spruttrekkringen ligger ytterst.
Bruk godkjent padlevest.
Bruk drakt når det er kaldt vann.

Kategoriene: Vi har delt kajakkene inn i hav-, rekreasjons- og treningskajakker etter følgende enkle klassifisering:

A Havkajakker over fem meter
B Havkajakker under fem meter
C Rekreasjonskajakker
D Treningskajakker

Slik testet vi:Vi har lagt vekt på hvem båten passer for (erfaringsnivå, bruk, personstørrelse, benlengde osv.), opplevd stabilitet (primærstabilitet rundt nullpunktet og sekundærstabilitet ved krengning), lukenes størrelser, sittekomfort, styring (rorsystem, innstilling etc.), kvalitet / finish og til slutt en totalvurdering (utseende, inntrykk, følelse, pris etc.).

NB!Selv om man til en viss grad kan lese seg til «sin» båt i denne testen, anbefales det på det sterkeste å prøve noen båter før kjøp. Det viser seg nemlig veldig ofte at den båten man plukker ut av brosjyren eller en test, ikke alltid er den optimale for den det gjelder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor