Hovedinnhold

Denne bilen bruker fyrlykt-teknologi for å få maks ut av solen

Ford er langt fra de første som prøver ut solcellepaneler på en bil. Men det virker som de har funnet en effektiv formel. Foto: Produsent
Ford er langt fra de første som prøver ut solcellepaneler på en bil. Men det virker som de har funnet en effektiv formel. Foto: Produsent
Ford benytter CES, den store elektronikkmessen i Las Vegas, til å eksponere ny teknologi. C-Max Solar Energi Concept er en plug-in (ladbar) hybrid som langt på vei skal klare seg uten pluggen.

Denne saken handler om:

I stedet for å hente strøm fra en kontakt, bruker den en spesiell teknologi for å hente maks energi ut av solen.

En dag med sollys skal gi bilen tilsvarende ytelser og rekkevidde som en konvensjonell C-Max Energi plug-in hybrid som lades på strømnettet.

Bilen har et oppgitt snittforbruk på 0,24 liter på mila, og ved å utnytte solenergi mener Ford en gjennomsnittsbruker kan redusere det årlige utslippet av drivhusgasser med fire tonn, tilsvarende det en amerikansk familie slipper ut i løpet av fire måneder.

Smarte partnere

Konseptbilen som vises på CES er et samarbeidsprosjekt mellom Ford, California-baserte SunPower Corp. og Georgia-baserte Institute of Technology.

SunPower har vært Fords teknologipartner på solceller siden 2011.

Se flere bilder på BilNorge.no 

Men siden det tar tid å bruke solenergi til å fullade batterier, vendte Ford seg til Georgia Institute of Technology for å få hjelp til å forsterke effekten av sollyset.

Fyrlykt-teknologi

Forskere utviklet en konsentrator som benytter en spesiell Fresnell-linse, opprinnelig utviklet for bruk i fyrlykter.

Denne virker nærmest som et brennglass og forsterker stråleintensiteten åtte ganger ved å følge solas bane fra øst til vest.

Med fulladede batterier forventes konseptbilen å ha samme rekkevidde som en konvensjonell C-Max Energi plug-in, totalt cirka 1000 kilometer hvorav 34 kilometer på strøm.

Den kan også lades fra et vanlig strømuttak, dersom solen skulle utebli en dag.

Etter utstillingen i Las Vegas skal Ford og samarbeidspartnerne starte testing av bilen under realistiske dag-til-dag forhold.

Saken er levert av BilNorge.no 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor