Hovedinnhold

Forskning: Mer miljøvennlig å ha SUV enn schæfer

ENERGIFORBRUK: Schæferen krever over dobbelt så mye energi som en SUV for å holde koken i et år. Foto: Jørn E. Kaalstad/Geir Olsen.
ENERGIFORBRUK: Schæferen krever over dobbelt så mye energi som en SUV for å holde koken i et år. Foto: Jørn E. Kaalstad/Geir Olsen.
(VG Nett) Å eie en schæfer forurenser mer enn å eie en diger SUV med 4,6-liters bensinmotor, hevder forskere.

Denne saken handler om:

Det er forskerparet Robert og Brenda Vale ved Victoria University i Wellington på New Zealand som er kommet frem til denne for mange oppsiktsvekkende konklusjonen.

Beregningene er utgitt i boken «Time to eat the dog».

En stor hund som en Grand Danois «sluker drivstoff», og setter et fotavtrykk som tilsvarer 0,84 hektar. Det er arealet som kreves for å produsere maten hunden spiser.

En schæfer har et «årsforbruk» på på 1,1 hektar.

SUV-en, en Toyota Land Cruiser med en rimelig tørst 4,6-liters motor som kjører moderate 10.000 kilometer i året, setter et karbonavtrykk omregnet til 0,41 hektar i året, inkludert energien som brukes til å bygge bilen, ifølge artikkelen på universitetets hjemmesider.

En flyreise fra Nord-Europa til Mallorca setter til sammenlikning et miljøavtrykk tilsvarende 0,37 hektar, skriver Auto Motor och Sport.

Tallene bekreftes ifølge det svenske nyhetsbyåret TT, av John Barret ved Stockholm Environment Institute (SEI).

For å beregne poteavtrykket til hundene har forskerne analysert innholdet i de mest kjente hundefor-merkene. Ved å beregne mengden tørrfor som går med i året, og mengden kjøtt som er brukt i tørrforet, er det mulig å komme frem til arealbruket for kjøttproduksjon.

En gjennomsnittshund setter til livs 164 kilo kjøtt og 95 kilo korn i året, ifølge studien.

Å fremstille en kilo kylling i året krever et jordbruksareal på 43,3 kvadratmeter. Storfekjøtt og lam er langt mer energikrevende. Å produsere en kilo korn krever 13,4 kvadratmeter.

SE LISTE OVER MILJØVENNLIGE HUNDER OG SUV-ER NEDERST I SAKEN.

Les: Kjøttproduksjon verre enn bilkjøring. 

BROM BROM: Skoda Yeti med tohjulstrekk, 1,6-liters motor og et utslipp på 119 gram CO2 er landets magreste SUV, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken. Foto: Jan Petter Lynau
BROM BROM: Skoda Yeti med tohjulstrekk, 1,6-liters motor og et utslipp på 119 gram CO2 er landets magreste SUV, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken. Foto: Jan Petter Lynau


Relevant problemstilling

- Jeg vil ikke kommentere denne forskningen spesielt, men det overrasker meg at bilen har så lave tall. Jeg tenker også at utslippene avhenger veldig av hva hunden spiser. Den vil få lavere tall hvis den ikke spiser høyverdig mat, sier fagdirektør for klima, Audun Rosland i Klima- og forurensningsdirektoratet.

Rosland mener problemstillingen likevel ikke er irrelevant.

- Produksjon av mat, særlig kjøtt, krever store arealer. Kjøttproduksjon krever mer arealbruk en produksjon av vegetabilske matvarer. Hvis man må avskoge for å få større arealer til produksjon av for, kan dette gi store indirekte utslipp av klimagasser, sier Audun Rosland.

Leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er usikker på hvor interessant det er å sammenligne SUV og hund.

- Men selv om stor hund skulle skade klimaet mer enn en stor SUV, så frikjenner det ikke SUV. Men vi må ta hensyn til klima også i produksjon av dyrefor, sier Haltbrekken.

Les: Kjør gjerrig - spar 4000. 

VOFF VOFF: Chihuahua er hund med lavt utslipp, her for anledningen i nissedrakt. Foto: Alf Øystein Støtvig
VOFF VOFF: Chihuahua er hund med lavt utslipp, her for anledningen i nissedrakt. Foto: Alf Øystein Støtvig


Velg mindre hund

Forskernes løsning på hva en miljøvennlig hundeelsker skal gjøre, er å velge en mindre hund, eller en katt - som har et miniutslipp tilsvarende et jordbruksareal på 0,15 hektar.
Det vil også hjelpe å endre hundens kost til mer kornbasert for.

Man kan nesten halvere hundens utslipp bare ved å la den spise mye av det du selv spiser, som er mye mindre proteinrikt enn hundefor.

- Det beste er å dele eierskapet av en hund eller katt med andre, og skal du kjøpe, er små hunder best. Men hvis du skal velge et svært miljøvennlig kjæledyr, er høner det aller beste, fordi de til en viss grad kompenserer for CO2-fotavtrykket ved å produsere egg, sier Robert Vale til universitetets hjemmeside.

- Vi oppfordrer alle som vurderer å skaffe seg hund å ha et bevisst fohold til valg av rase. Her er det mange faktorer som man må ta hensyn til, hvorvidt man har barn, bor på land og i by, livsstil, også videre. Vi mener det er viktigere å vektlegge denne typen faktorer fremfor størrelsen eller utseende på hunden, sier medierådgiver i Norsk Kennel Klubb, Anne Myklebust.

Les: Kubæsj kan bli biodrivstoff. 

Tenker ikke miljø

- Jeg har jo både SUV og stor hund jeg da, sier styremedlem Bente-Lise Gundersen i Norges Hunder Landsforbund.

- Det er sikkert ikke uriktig det som kommer frem, men jeg synes det er en litt tåpelig og urealistisk sammenligning.

- Har du inntrykk av at folk tenker miljø når de velger hunder?

- Jeg vil heller tro at valget går på hva man skal bruke hunden til. Selv har jeg en større hund fordi jeg synes det er morsomt med lydighetskonkurranser, andre velger en liten hund fordi de vil ha en i fanget når de ser på TV. Andre velger en allergivennlig hund, sier Gundersen.

HER ER NORGES MEST MILJØVENNLIGE SUV-ER:
1. Skoda Yeti, 2wd , diesel. 1,6 liter. 119 g/CO2.
2. Hyundai ix35, 2wd, diesel, 1,6 liter. 135 g/CO2.
3. Kia Sportage, 2wd, diesel. 1,7 liter. 135 g/CO2.
4. Mitsubishi ASX, 2wd, bensin. 1,6 liter. 135 g/CO2.
5. BMW X1, 2wd, diesel. 2,0 liter. 136 g/CO2.
6. BMW X1, 2wd, diesel. 2,0 liter. 136 g/CO2.
7. BMW X1, 2wd, diesel. 2,0 liter. 139 g/CO2.
8. Skoda Yeti, 2wd , diesel. 2,0 liter. 140 g/CO2.
9. Hyundai ix35, 2wd, diesel. 1,7 liter 143 g/CO2.
10. Kia Sportage, 2wd, diesel. 1,7 liter. 143 g/CO2.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken.

HER ER TI POPULÆRE «MILJØHUNDER»:
1. Cavalier king Charles.
2. Spaniel.
3. Chihuahua, langhåret.
4. Pomeranian.
5. Jack russel terrier.
6. Chihuahua, korthåret.
7. Bichon frisé.
8. Bichon Havanias.
9. Mops.
10. Papillon.
11. Shih tzu.

(Listen viser ti små hunder som er populære i Norge, og som kan være alternativer for dem som ønsker en liten hund. Utarbeidet av Norsk Kennel Klubb).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor