Hovedinnhold

Kan bli EU-kontroll hvert år

KONTROLL: Norge er det eneste landet i Europa som tillater at bilverkstedene både gjennomfører EU-kontrollen og reparerer bilen i etterkant. Statens vegvesen har lagt EU-kontrollen på hylla. NAF utfører også EU-kontroller. I Norge utføres cirka 90 prosent av EU-kontrollene på bilverksteder. Foto: Hanne Hattrem
KONTROLL: Norge er det eneste landet i Europa som tillater at bilverkstedene både gjennomfører EU-kontrollen og reparerer bilen i etterkant. Statens vegvesen har lagt EU-kontrollen på hylla. NAF utfører også EU-kontroller. I Norge utføres cirka 90 prosent av EU-kontrollene på bilverksteder. Foto: Hanne Hattrem
EU jobber nå med et forslag om at alle eldre biler må inn til kontroll hvert år. For norske bileiere kan det bety en ekstra kostnad på over 500 millioner kroner.

Denne saken handler om:

I dag er det periodisk kjøretøykontroll (EU-kontroll) første gang når bilen er fire år gammel. Deretter hvert andre år.

Men spesielt i Tyskland og en del andre europeiske land har bransjen som gjennomfører kontrollene jobbet for å få eldre biler inn på kontroll hvert år.

Argumentet er at eldre biler med tekniske feil er årsak til mange alvorlige trafikkulykker.

Kortere intervall

EU jobber nå med et nytt forslag om kortere intervaller mellom testene. Dersom det vedtas av EU-parlamentet blir det også gjeldende for Norge.

NAFs søsterorganisasjon i Tyskland, ADAC, frykter pålegget om kontroll kan bli gjeldende for relativt nye biler - kanskje seks år gamle.

I så fall betyr det nesten en dobling av dagens periodiske kjøretøykontroller, fra 1,1 million til rundt to millioner kontroller i året.

Er gjennomsnittspris på testene 600 kroner, vil det bety en ekstra utgift på over 500 millioner kroner for bilistene.

Kjøpe bruktbil? EU-kontrollen lite verdt som kvalitetsstempel.

Vet lite

- I Norge har vi ingen grundig analyse av hvor ofte tekniske feil på eldre kjøretøyer er en medvirkende årsak til ulykker. Dødsulykker blir undersøkt nærmere. Tallene fra 2010 viser at av 208 ulykker er tekniske feil anmerket i 59. Det er imidlertid bare i ti av ulykkene der feil på bremser, styring eller karosseri er nevnt som medvirkende årsak, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Vegdirektoratet, Guro Ranes.

I 21 ulykker er feil på dekk og hjul avmerket som årsak.

- Men vi vet ikke dette har direkte sammenheng med bilens alder. Det kan like gjerne oppstå på nyere biler. Siden unge bilfører ofte kjører eldre biler, kan mindre erfaring være en vel så viktig årsak som kjøretøyets alder, sier Ranes.

ERFARINGER FRA EU-KONTROLL? DEL MED ANDRE NEDERST I ARTIKKELEN.

Ikke overrepresentert

Det finnes ingen undersøkelser som viser at eldre biler har tekniske feil som gjør at de er sterkt overrepresentert i alvorlige ulykker, slik bransjen som utfører kontrollene hevder.

I Tyskland viser den offisielle ulykkesstatistikken at i bare 1508 av 354.919 ulykker med personskader, er tekniske feil angitt som årsak til ulykken, ifølge ADAC.

Av disse 1508 ulykkene er 946 forårsaket av feil på bilens dekk. Men dekkfeil har lite med bilens alder å gjøre siden dekkene skiftes med jevne mellomrom.

Det kan like gjerne være forårsaket av kjøring med for lavt lufttrykk eller skader på dekk og felger som følge av parkering mot fortauskanter, mener ADAC.

Ferskt 200 siders iPad-magasin: Kjøp VG Bil.

- Vil tjene mer

NAF er enig med ADAC. Så lenge det ikke er bevist at EU-kontroll har noen innvirkning på trafikksikkerheten er det heller ikke behov for hyppigere kontroller.

- Den eneste kjente gevinsten ved å ha kortere kontrollintervaller, er økt inntjening hos kontrollinstansene. Bileier vil få økte driftskostnader, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF, og påpeker:

- Uansett er det bileier som til en hver tid er ansvarlig for at kjøretøyet er i god teknisk stand.

LESER DU DENNE PÅ MOBILEN? HER FINNER DU FLERE BIL OG MOTOR-NYHETER FRA OSS!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor