Hovedinnhold

Slik unngår du kuldesjokk for bilen

ISBIL: Trondheim-mannen Atle Paulsen lar den nedfrosne bilen stå til det blir vår. - Jeg har en annen bil. Jeg bruker den til det blir varmt igjen, jeg, sier Paulsen. Når han åpner døren for å vise frem bilen, blir han stående med dørhåndtaket i hånda. Viftemotoren er gåen, og gjør bilturen til en iskald opplevelse. Foto:
ISBIL: Trondheim-mannen Atle Paulsen lar den nedfrosne bilen stå til det blir vår. - Jeg har en annen bil. Jeg bruker den til det blir varmt igjen, jeg, sier Paulsen. Når han åpner døren for å vise frem bilen, blir han stående med dørhåndtaket i hånda. Viftemotoren er gåen, og gjør bilturen til en iskald opplevelse. Foto:
TRONDHEIM (VG)G) Med enkle og smarte råd kan du slippe å bli stående bom fast når sprengkulden senker seg.

Denne saken handler om:

Sammen med Dag Edvardsen, teknisk konsulent i NAF, har vi plukket ut en del viktige kulderåd:

HAR DU TIPS OG RÅD DU VIL DELE MED ANDRE - BRUK KOMMENTARFELTET NEDERST I ARTIKKELEN.

LAD BATTERIET
Batteriet bør være så fulladet som mulig, noe du kan gjøre med en hjemmelader eller på bensinstasjonen/verksted. Mye småkjøring og kaldstarter tapper batteriet.

Les: Unngå «dødssyndene» når du bruker startkabler.
Les også: Sprengklulden dreper bilbatterier.

SKIFT OLJE
Med lettflytende, helsynte-tisk olje som er flytende helt ned til minus 30 grader celsius og lavere, sikrer du at motoren er lettere å starte i sprengkulden.

KJØLEVÆSKE
Sjekk om kjølevæsken din tåler sprengkulde (-30 grader). Kan sjekkes på verksted, et NAF-senter eller en bensinstasjon. Kjølevæsken bør byttes hvert tredje år.

LÅSOLJE
Har du bil med nøkkellås må du smøre med låsolje, særlig nyvasket bil. Bruk låsspray bare i nødsfall, da den tørrer ut låsen. Bruk låsolje etter at du har tinet en lås med spray.

LISTE-BESKYTTELSE
Tørk av tetningslistene rundt dørene og smør dem med silikonstift. Dette er spesielt viktig etter at du har vasket bilen, for da slipper du at dørene fryser igjen.

DROPP BILVASK
Dropp bilvasken i sprengkulden, men vask og tørk av frontruten og hovedlyktglassene. Vil du vaske, bruk vaskemaskin med tørking. Tørk dørlistene med en gang.
Les: Bilvasken om vinteren viktigere enn ellers.

RENS LUFTINNTAKET
Rens og skrap is fra luftinntaket mellom panseret og frontruten. Hvis ikke reduseres luftgjennomstrømningen og effekten i varmeanlegget svekkes.

RENS VISKERBLADENE
Slå av isen på viskerbladene og dra av skitt med en klut eller et papir. Det vil bedre sikten vesentlig.
Les: Slik holder du rutene duggfrie om vinteren.

SPYLEVÆSKE
Etterfyll spylevæske ofte. Det er farlig å kjøre i mørket på skitten vei uten. Sørg for at væsken tåler lav temperatur. OBS: Ikke spyl før ruten er varm, for å unngå isroser på ruten.

MOTORVARMER
Installer motorvarmer. Det sparer bilen, batteriet og øker komforten vesentlig. Den enkleste varianten koster fra 2000 kroner. Må monteres på verksted.

TOMGANGSKJØRING
Tomgangskjøring er forbudt i Norge. Det forurenser, støyer og sliter på motoren - både bensin og dieselmotorer. Dessuten, forlater du biler i gang, gjør du jobben svært lett for biltyvene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor