Hovedinnhold

Forsker: - Fjerning av trafikklys øker sikkerheten

VEKK MED MERKING: Ben Hamilton-Baillie mener færre veimerkinger og trafikklys vil øke sikkerheten, men flere er skeptiske. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
VEKK MED MERKING: Ben Hamilton-Baillie mener færre veimerkinger og trafikklys vil øke sikkerheten, men flere er skeptiske. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
Forskeren Ben Hamilton-Baillie mener fjerning av trafikklys, skilt og veimerking i byene vil øke sikkerheten og redusere antall døde og skadde i trafikken.

Denne saken handler om:

I den nye satsingen på såkalt «shared space» (delt plass i trafikken), er grunntanken at bilister, syklister og fotgjengere alle beveger seg i det samme området i et trafikklandskap som fortoner seg mer harmonisk enn det strengt regulerte med tilpassede områder for hver gruppe.

- «Shared space»-opplegget vil tvinge bilførere til å ta mer hensyn til andre trafikanter. Det vil også dra veksler på førerens forhold til omgivelsene. I stedet for at sjåføren må stole på lys og skilt, må han eller hun nå bruke sine egne reaksjoner, sier Hamilton-Baillie som torsdag deltar på et seminar om trafikksikkerhet i Oslo.

I storbyene

Det er først og fremst i storbyene at Hamilton-Baillie tror hans ideer er mest hensiktsmessige, men også i små landsbyer er det gjort forsøk med fjerning av tradisjonell veimerking.

Hamilton-Baillies ideer som er prøvd ut i sju europeiske byer, har vakt sterke reaksjoner blant blinde og svaksynte.

Reaksjoner fra blinde

En undersøkelse av Synovate på oppdrag fra Norges Blindeforbund som ble lagt fram onsdag, viste at mange nordmenn mener det er uheldig når veimerking blir fjernet.

Hele 98 prosent av befolkningen mener det er svært viktig med fotgjengerfelt for at barn skal kunne krysse veien. 94 prosent mener sebrastripene er påkrevet for at eldre over 70 år skal komme over veien, og om lag like mange sier det er et svært viktig med felt for at synshemmede skal kunne krysse veien.

Bilførere vil ha striper

- I Norge er alle enige om at fotgjengerfeltene er svært viktige for at barn, synshemmede og eldre skal kunne krysse veien. Da er det helt uforståelig når Vegvesenet fjerner fotgjengerfelt, sier forbundsleder Atle Lunde i Norges Blindeforbund.

Tre av fire bilførere oppgir i undersøkelsen at de er mer observante på fotgjengere ved sebrastriper enn ellers.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor