Hovedinnhold

Test av Mitsubishi ASX: Stor lillebror

ULM (VG) Her har du en meget god mellomstor SUV til en svært bra pris med gode nybilgarantier.

Denne saken handler om:

FAKTA

Merke: Mitsubishi

Modell: ASX

Kategori: SUV i kompaktklassen

Prisklasse: 231.900 - 390.000 kroner

OM TESTEN: Testen er en prøvekjøring og er kjørt i vanlig bruk over en kort periode. Vurderingene er gjort av VGs bilmedarbeider Øystein Larsen-Vonstett.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken og importørene. Priser er uten leveringsomkostninger.

Det er den kjappe oppsummeringen av splitter nye Mitsubishi ASX.

Hver femte solgte nybil i Norge tilhørte segmentet av biler som ellers innbefatter Peugeot 3008, Skoda Yeti, Ford Kuga og selvsagt Nissan Qashqai. Såkalte kompaktsuver er også Europas raskest voksende bilsegment.

VG har vært i Sør-Tyskland og prøvekjørt nykommeren ASX. Og vi setter pris på bilen - bokstavelig talt.

For her er det pris og plass for alle pengene. ASX-modellens absolutt sterkeste kort er prisene. Med unntak av en Nissan Qashqai med langt mindre motor, har ASX den laveste inngangsprisen på både tohjulstrekk og firehjulsdrift.

SE STORE BILDER FRA TESTEN HER!

HER FINNER DU ALLE BILTESTENE VÅRE.

Lav tohjulspris

Inngangsprisen på en versjon med drift på to hjul er faktisk helt nede på 231.900 kroner. Da er den utstyrt med en 1,6 liters bensinmotor på 117 hestekrefter. Billigste dieselvariant med trekk på to hjul er også priset godt. For 260.400 kroner får du en 115 hk med et dreiemoment på hele 300 newtonmeter.

Vil du ha trekk på alle fire og diesel, får du den samme motoren og en bil med et enda høyere utstyrsnivå til under 300.000 kroner.

Dette er meget bra, sammenlignet med alle konkurrentene.

Mitsubishi ASX er på mange måter en krympet versjon av storebroren Outlander. Det borger for et bra firehjulstrekksystem og gode kjøreegenskaper på de fleste underlag.

VG prøvekjørte toppmodellen, en 150 hk dieselmotor med samme dreiemomentet som 115-hesters diesel. Mitsubishi tror denne kommer til å bli bestselgeren i Norge. (Stappfull av utstyr kommer den mest påkostede modellen på 390.000 kroner.)

Les:13 sjekkpunkter før du kjøper ny bil.

Mye Outlander

Hele 70 prosent av bilen er faktisk fra Outlander. Heldigvis har nykommeren ikke arvet støynivået til storebror. ASX er langt bedre lydisolert enn Outlander.

På veien er det ikke noe krengefølelse eller andre negative ting som de litt høyreiste SUV-ene ofte kan ha. Her er det omtrent som å kjøre en helt vanlig personbil. Oversikten fra førerplass er bra selv om de brede stolpene bak, som etter hvert de aller fleste bilmodeller har, gjør sikten bakover noe dårlig.

Plassen i baksetet oppleves faktisk også bedre enn på flere av de 10-15 centimeterne lengre konkurrentene. Her sitter du meget bra, selv om du skulle være nærmere 190 centimeter på strømpelesten. Det skyldes primært den lange akselavstanden på ASX, sammenlignet med konkurrentene. Det blir rett og slett god plass mellom for- og bakhjulene.

Foran i bilen er det enkelt og greit - og ikke så mye mer enn det. Kvalitetsfølelsen er som i en Outlander, som for tiden selger i bøtter og spann i Norge.

Den er også blitt bedre lydisolert enn storebroren. Det er noe vindstøy men leverer absolutt innenfor det som forventes i dette prissegmentet.

Utstyrsmessig er også den japanske nykommeren et godt valg. Både muligheten for å låse firehjulstrekksystemet, bakkestartassistent, USB-tilkobling, automatisk ensone klimaanlegg er standard på 4WD-modellen. På tohjulstrekk-varianten må du nøye deg med manuelt klimaanlegg.

Ikke automat

Det eneste skåret i gleden er at bilen ikke kommer med automatgir.

Eiere av Mitsubishi er sånn helt gjennomsnittlig fornøyd ifølge NAFs helt ferske AutoIndex. Nybilene selges med en av markedets beste nybilgarantier på fem år eller 100.000 kjørte kilometer.

Bilene blir levert i Norge rett over sommeren, men kan allerede bestilles nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: VG Design
Foto: VG Design

Her er våre vurderinger:

Førermiljø:
Greit og oversiktlig førermiljø. Mangler dessverre automatgir

Familiemiljø:
Veldig god plass bak - både i høyden og bredden. God lydisolering.

Kjøreegenskaper:
VG kjørte firehjulstrekk. Den innfrir på alle måter for biler i denne prisklassen og segmentet.

Miljø:
Det er de som er bedre, men ikke så mange.

Sikkerhet:
Ni kollisjonsputer, masse av standard sikkerhetsutstyr. VG gir ikke terningkast da bilen ikke er krasjtestet i EuroNCAP

Biløkonomi:
Lav innkjøpspris, gode garantier og bra utstyrsnivå borger for lavt verdifall.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor