Hovedinnhold

Disse bilene er best når det smeller

BRA: Saab og BMW-er blant de beste bilene når det kommer til konstruksjoner som motvirker nakkeslengskader under kollisjon. Foto: VG
BRA: Saab og BMW-er blant de beste bilene når det kommer til konstruksjoner som motvirker nakkeslengskader under kollisjon. Foto: VG
(VG) De tyske statusbilmerkene beskytter sammen med svenske biler best mot nakkesleng. Verst blant merkene er Citroën og Suzuki.

Denne saken handler om:

Funnene er gjort i en stor undersøkelse det svenske forsikringsselskapet Folksam har foretatt sammen med International Whiplash Prevention Group.

I 2005 oppfylte bare 16 prosent av bilmodellene Folksams krav. I årets test får 51 prosent av de testede bilene godkjent.

Resultatene omfatter 237 bilmodeller, 78 av dem er testet i år. Ni prosent av setene får karakteren dårlig.

Se hele oversikten her (ekstern link)

I testen blir først hodestøttens plassering vurdert. Deretter blir bilstolen krasjtestet på en slede i 16 km/t. Kreftene som virker på kollisjonsdukkens nakke, blir målt. Bilene blir testet av engelske Thatcham.

Kvinner utsatt

- Selv om de fleste biler blir bedre, ser vi fortsatt at enkelte bilmodeller fortsatt beskytter dårlig. Vi har også pekt på at nakkeslengbeskyttelsen i biler beskytter kvinner dårligere. Vi må også sammenligne disse testene med virkelighetens ulykker, for å se om vi er på riktig vei når det gjelder testene. Hvis ikke, må vi vurdere å endre testene, sier trafikkforskningssjef ved Folksam, Anders Kullgren.

Les også:Bilmerke mindre viktig ved bilkjøp

Alle disse merkenes modeller fikk beste karakter: Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes, Saab og Volvo.

Dårligst av merkene er Citroën, Suzuki og Daihatsu. Også Ford, Opel og Landrover ligger klart under gjennomsnittet.

Disse modellene er dårligst: Opel Agila og Peugeot 308 CC.

Les også:- Nye biler gir barn i baksetet dårligere sikkerhet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor