Hovedinnhold

Volvo advarer: Bilene kan akselerere av seg selv

Over 7.000-Volvo-eiere i Norge må kontrollere oljenivået med en gang

PEIL OLJEN: Disse bilmodellene kan rammes av feil hvis oljenivået er for høyt. Den potensielle feilen gjelder dieselmotorer på 2,4 liter eller den femsylindrede D5-motoren. Foto: Volvo.com / illustrasjon Tom Byermoen
PEIL OLJEN: Disse bilmodellene kan rammes av feil hvis oljenivået er for høyt. Den potensielle feilen gjelder dieselmotorer på 2,4 liter eller den femsylindrede D5-motoren. Foto: Volvo.com / illustrasjon Tom Byermoen
(VG Nett) Volvo har fått inn 55 innrapporterte tilfeller om feil på dieselbiler. Motoren kan fortsette å gå etter at tenningen er slått av, og farten kan i spesielle tilfeller øke.

Denne saken handler om:

Nå varsler produsenten alle eiere av Volvo-modeller med femsylindrede dieselmotor av typen D5 eller 2,4-liter og dieselpartikkelfilter, skriver Expressen.

Olje har trengt inn i motoren og fungert som drivstoff. I verste fall kan bilen akselerere av seg selv. Potensielt kan 7.194 norske biler være rammet.

Volvo har fått flere rapporter om at motorens oljenivå på enkelte dieselbiler med partikkelfilter har steget til over maksimum nivå. Turtallet kan dermed øke, og i ekstreme tilfeller kan motoren fortsette å gå etter at tenningen er slått av, til motorskade oppstår.

Volvo Norge har lagt ut informasjon på sine hjemmesider om problemene med dieselmotorene.

Her er det også en film som viser hvordan man skal peile oljenivået, og Volvo-eierne kan selv sjekke om de har de aktuelle motorene som er rammet av feil.

- Det kan være flere årsaker, nå studerer vi dette for å finne løsningen. Det kan dreie seg om 158.000 biler på verdensbasis som kan være berørt. Det er et stort antall, men de 55 tilfellene vi kjenner til er 0,03 prosent. Volvo tar selvsagt dette alvorlig og derfor er vi føre var og går ut og ber kundene peile oljen regelmessig, til vi har fastslått både årsak og hvilke tiltak som blir nødvendig. Hvis oljenivået er under maksimumsnivå, er det ingen grunn til uro, sier informasjonsdirektør Tore Løvig i Volvo Personbiler Norge.

Følgende modeller kan være rammet av feilen:
* Volvo S 40/V 50, årsmodell 2006-2010.
* Volvo C 30/C 70, årsmodell 2007-2010.
* Volvo S 80, årsmodell 2007-2009.
* Volvo V 70/XC 70 årsmodell 2008-2009.
* Volvo XC 60 årsmodell 2009.

Kan være softwarefeil

Årsaken til det høye oljenivået kan være overfylling og/eller at drivstoff kommer inn i motoroljen, skriver Volvo Norge i en pressemelding. Produsenten ber Volvo-eiere om å sjekke Volvos nettside regelmessig for oppdatert informasjon.

Feilen kan også komme av at det er blitt fylt på for mye olje på service.

Dersom motorens turtall øker automatisk, skal man sette girspaken i nøytral (fri), kjøre inn til siden, stoppe og skru av tenningen, ifølge Volvo. Om ikke motoren stopper selv om tenningen er avslått skal man sette på håndbrekket og vente til motoren stopper. Tilkall deretter assistanse. Ikke forsøk å kople fra batteriet.

Foreløpig har Volvo ingen løsning på hvordan feilen skal fikses, skriver Expressen.

- Hvis softwaren skal endres, må vi tilbakekalle biler, sier han.

Alle eiere av Volvo-modeller med de aktuelle motorene får nå brev der det oppfordres til å kontrollere oljenivået. Hvis oljenivået er under maksgrensen, er det ingen risiko, ifølge Volvo.

Totalt dreier det seg om 158.000 biler i 30 land. 32.000 i Sverige. Det er heller ingen kjente tilfeller i Norge.

Halvparten av de rapporterte tilfellene har skjedd i Tyskland, ingen i Sverige.

Det er ikke rapportert om ulykker eller personskader.

- Det kan være en ubehagelig opplevelse for føreren. Det kan oppleves som om bilen gasser av seg selv, sier Fröberg.

Mye Volvo-feil

Volvo har i de siste årene slitt en del med den tekniske kvaliteten.

I årets samlerapport fra svenske EU-kontroller trekker Bilprovningen frem at flere premiummodeller sliter med kvaliteten, deriblant BMWs 5-Serie, Volvo XC90 og Volvo XC70.

Les: Volvo S40 og V50 kan bli tilbakekalt på grunn av feil i bensinpumpens elektroniske styreenhet, som kan føre til motorstopp.

Les også: Volvo tilbakekaller 26.000 biler etter at det er oppdaget dataproblemer som kan få drivstoffpumpen til å stanse.

Til tross for en del problemer, har Volvo Norges sjette mest fornøyde bileiere, ifølge NAF-bladet Motors helt ferske AutoIndex-undersøkelse. Produsenten gjorde sågar et byks på statistikken fra tiendeplass i fjor.

VG Nett kommer tilbake med mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor