Hovedinnhold

Fra 1. mai: Slik mister du retten til å føre båt

NYE KRAV FRA HELGEN: Blir du stoppet for grove overtredelser risikerer du å miste retten til å føre båt inntil fem år. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv
NYE KRAV FRA HELGEN: Blir du stoppet for grove overtredelser risikerer du å miste retten til å føre båt inntil fem år. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv
Her er lovbruddene som setter deg på land.

Denne saken handler om:

Selv om du er født før 1. januar 1980 og ikke er pliktig til å ta båtførerprøven, kan du likevel miste retten til å føre båt. Og mister du retten, må du belage deg på å ta båtførerprøven i ettertid, før du får lov til å sette deg til rors i en fritidsbåt igjen.

LES OGSÅ:Unge menn tror de er best til å kjøre båt

I lovteksten som vil gjelde fra førstkommende lørdag, kan du ved flere lovbrudd miste retten til å føre fritidsbåt.

Uaktsom kjøring

Navigerer du grovt uaktsomt med betydelig skade på person eller omgivelser, kan du miste retten til å føre båt. Arbeidsgruppen som har skrevet lovforslaget har presisert at det skal være høy terskel for å fastsette tap av førerett dersom det ikke har oppstått noen skader.

Hjelpeplikt

Ved dom kan du tape retten til å føre fritidsbåt om du ikke overholder hjelpeplikten hvor båter kolliderer med hverandre. Tilsvarende lovtekst finnes i veitrafikkloven.

LES OGSÅ:Slipper å ta båtførerbevis, men dominerer drukningsstatistikken

Pass på hvem du låner båten til

PASS PÅ: Låner du bort båten til noen som ikke er skikket til å føre den, risikerer du tap av retten til å føre båt. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv
PASS PÅ: Låner du bort båten til noen som ikke er skikket til å føre den, risikerer du tap av retten til å føre båt. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv

På samme måte som i veitrafikken inneholder den nye lovteksten en bestemmelse om såkalt overlatesmedvirking. Dette innebærer at båteieren må forsikre seg om at den som låner båten, oppfyller lovens vilkår. Låner du bort båten til noen som er ruspåvirket, kan det i verste fall gi tap av førerett også for deg. Du risikerer da samme tapstid som føreren. Låner du bort båten til en som ikke har de nødvendige kvalifikasjonene til å føre båten, kan du tape retten til å kjøre båt i ett år.

Langvarig bakrus

Du behøver nødvendigvis ikke å føre en båt for å miste føreretten. Hvis du ikke anses som skikket til å føre fritidsbåt, kan politimesteren tilbakekalle retten for en ubestemt tid, av hensyn til sjøsikkerheten. Dette finnes det også en tilsvarende bestemmelse om i veitrafikkloven. I fjor mistet en 19-åring fra Egersund førerkortet for bil, etter høy musikk og festing, med gjentatte besøk av politiet. I samme politidistrikt er publikum blitt gjort oppmerksom på at man kan miste førerkortet om man havner i fyllearresten tre ganger på ett år.

Promillekjøring

Promillegrensen er fortsatt 0,8 til sjøs for fritidsbåt. Du vil miste førerett fra 0,8 promille, og fra 2,0 skal kjøring med båt betraktes som skjerpet omstendighet.

LES OGSÅ:Så mye får du i bot for manglende båtførerbevis

Gir bøter

Overtredelse av hastighetsbestemmelsene gir ikke tap av førerett for fritidsbåt, men vil være ett av flere momenter som blir tatt med i betraktningen i aktsomhetsvurderingen. Brudd på sikkerhetsregelverket, som for eksempel manglende flyteutstyr, gir fortsatt forenklet forelegg.

Artikkelen er levert av Båtliv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor