Hovedinnhold

Miss på miss for Sture

* Rekordlav blodverdi i OL
* Ødela bindingen i går

LAHTI (VG) Han misset i OL-stafetten, og han misset under gårsdagens Lahti-stafett. I går fikk han ødelagt løpet etter et fall, mens det i OL kunne være lav blodverdi som førte til sprekken.
Foran stafetten i Hakuba målte Sture Sivertsen (31) en blodverdi på 13,3. Det er oppsiktsvekkende lavt, grensen for det lovlige er 18,5 - gjennomsnittet for de øvrige norske løperne ligger så vidt over 16.

Italias landslagssjef Alessandro Vanoi er sjokkert.

- Det er rett og slett ikke mulig. Hva har det norske laget lege for? spør italieneren før han legger til:

- Vi vil helst ikke tilføre kroppen noe. Men hvis en av våre ligger så lavt i blodverdi, så gir vi ham en injeksjon med jern!

Sture Sivertsen er ikke fremmed for at den lave blodverdien kostet ham mye. For første gang på 25 internasjonale stafetter ble Sivertsen hengt av på åpningsetappen.

- Riktignok ligger min normalverdi ganske lavt, rundt 14,5. Men verdien på 13,3 som ble målt foran 10 km i OL, er det laveste jeg noen gang har testet.

- Har du noen forklaring på årsaken?
- Nei, jeg levde og spiste som vanlig, tok mine jernpiller og trodde alt var i orden. Men jeg følte jo at formen ikke var maksimal.

- Var det på tale å la Sture stå over OL-stafetten, landslagssjef Erik Røste?
- Nei, Sture hadde jo aldri bommet i en stafett tidligere. Han mente selv at kroppen fungerte bedre enn da vi kom til Japan, og jeg hadde full tillit til ham.

- Kunne dere gjort noe for å høyne verdiene?
- Nei, ikke der og da. Slikt tar i tilfelle lang tid med tilføring av jern. Men vi var overrasket av nivået på verdien, spesielt fordi han hadde trent i tynnluft foran OL.

- Hvorfor lå Sivertsens blodverdi så lavt, Rønsen?
- Antagelig fordi Sture hadde vært påpasselig med å innta maksimalt med væske foran løpet da målingen ble foretatt. Det virker inn på verdien. Dessuten regner man at det kan være en feilmargin på opptil en prosent ved disse målingene. Jeg tror ikke at den lave blodprosenten var årsaken til at Sture gikk svakere enn normalt.

- I denne sammenheng kan man nemlig ikke bare snakke om blodverdi. Blodvolumet er like viktig, altså mengden av blod i kroppen. Sture ble verdensmester i Falun med en blodverdi knapt over 14. Målingen i Japan viste veldig lite mindre. Hadde verdien begynt å synke under 12, ville det vært alarmerende.

Kjørte ut

Som i OL, ble stafettkjempen Sture Sivertsen ulykkesfuglen i går også.

Etter at Frode Estil (25) hadde «parkert» storheter som Silvio Fauner og Harri Kirvesniemi med et kolossalt rykk på startetappen, overtok Sivertsen ledelsen for Norge. Drøyt tre kilometer ut i løpet kjørte han ut i en krapp sving, ødela bindingen og var sjanseløs til å fortsette. Bakfra kom Estil styrtende med sin egen ski, og med et knapt halvminutts tidstap, la nordtrønderen av sted for å ta igjen Myllylä/Valbusa som hadde passert ham ved uhellet.

Anders Eide på 3. etappe og Thomas Alsgaard på 4. etappe klarte ikke å få kontakt med finnene igjen.

Bjørn Dæhlie gikk ikke stafetten på grunn av antydning til hovne mandler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Langrenn

Se neste 5 fra Langrenn