Hovedinnhold

Her slår Gatas Parlament-Jester til motstanderen under rapduell

(VG Nett) «Kona di er schtøgg og sønnen din er mongo» fikk det til å svartne for rapperen under en ordduell sist helg.

Dette er battling:

  • Ordduell på rim hvor målet å latterliggjøre motstanderen og skryte av seg selv.
  • Stammer fra Hip Hop-miljøet. Foregår både med og uten musikk, men i den senere tiden har battling a cappella vært mest populært. Mange mener at det da er lettere for publikum å få med seg fornærmelsene og samtidig få pauser til å le.
  • Foregår i runder og på tid, eksempelsvis tre runder á 90 sekunder. Den ene battleren fyrer løs i en runde før motstanderen så får slippe til med sine fornærmelser.
  • Hvem som skal utfordre hverandre avtales i forkant og mye av tekstmaterialet er også skrevet på forhånd. Å kunne improvisere svar til det motstanderen sier, såkalte «rebuttals», regnes likevel som den ypperste ferdigheten en battle-rapper kan ha.
  • Et dommerpanel stemmer over hvem som går av med seieren.
  • I forbindelse med serien om Nils m/ Skils har VGTV også laget en video som forklarer og viser eksempler fra battling. Se den her.

Episoden fant sted under en konkurranse på utestedet Blå i Oslo lørdag. En «rapbattle» - ordduell på rim - endte med at rapartisten Alex Molkom, populært kalt «Jester», slo til motstanderen.

- Det er fullstendig uakseptabelt. Det vil jeg tro at han også er enig i, selv om det kokte over for ham akkurat der og da. Vi har ingen toleranse for sånt, sier arrangør Nils Bjelland Grønvold aka Nils m/Skils til VG.

VGTV: Dette er battlerap

Battlerap dreier seg om å forsøke å rappe hverandre i senk ved hjelp av grove fornærmelser, støtende påstander og troverdige løgner.

- Taggerhue

Foran et stort publikum startet Molkom duellen med blant annet å hevde at motstanderen var både «en hasjnarkis» og «et taggerhue». Gatas Parlament-medlemmet avsluttet verset sitt med følgende:

- Neste runde se meg i øya, hold kjeften om dama mi og kidsa mine før jeg klapper til deg.

Deretter overlates stafettpinnen til motstanderen Patrick «Pats One» Nichols, som blir avbrutt etter bare et par linjer.

- Du sier du skal slå folk, men ingen blir redde. Kona di er schtøgg og sønnen din er mongo, rapper han.

Karantene

Sekundet etter slår Molkom ham med flat hand i ansiktet to ganger. Molkom forlater deretter lokalet, mens en tydelig overrumplet Nichols velger å fullføre versene sitt.

I en SMS til VG skriver Nichols at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. Alex Molkom sier til VG at det ikke er dårlig stemning mellom de to etter episoden.

- For the record, jeg og Pats er venner igjen og har ikke noe usnakka om saken, skriver Molkom i en SMS til VG. Han viser til en video som ble lagt ut på YouTube mandag kveld der de to battlerapperne opptrer sammen.

- Jeg kokte over og det var helt unødvendig, sier Molkom i videoen og beklager hendelsen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet...




Nils Bjelland Grønvold, som er styreleder i arrangøren Skeez TV, sier at Molkom sannsynligvis vil straffes med en karantene.

- Det er ikke bare slaget som er problemet, men også trusselen i forkant. Den hadde som formål å begrense hva motparten kunne si i battlen. Det er ikke greit.

- Ikke for alle

Grønvold, som har battlet siden 2003, sier at dette er første gang han opplever vold under konkurranser. Han sier at begge deltakerne er svært erfarne battlere som har god kjennskap til reglene.

- Ingen er i tvil om hvorvidt kroppskontakt er lov eller ikke. Det er noe som er grunnleggende ved hele sporten.

- Konkurransen går ut på å formidle grove fornærmelser. Har det gått for langt når det skjer voldsepisoder?

- Det er åpenbart at battling ikke er noe alle og enhver kan drive med - det er ikke alle som tåler å høre fornærmelser uten å gå i svart. Det er et ansvar man må ta: at når man går inn, kan det verste komme, sier Grønvold, som blant annet er kjent fra VGTV-serien Nils m/Skils - ADVARSEL - Grove Fornærmelser.

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys