Hovedinnhold

Går til kamp mot miljøbevegelsen

TIL KAMP: Olje - og energiminister Ola Borten Moe mener miljøbevegelsen legger kjepper i hjulene for dem. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG
TIL KAMP: Olje - og energiminister Ola Borten Moe mener miljøbevegelsen legger kjepper i hjulene for dem. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG
Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) varsler kamp med miljøbevegelsen om agendaen i miljø og energidebatten. Bellona svarer med å fraråde miljøbevisste å stemme Senterpartiet.

Denne saken handler om:

På en Nord-Norge turné der olje- og energiministeren oppfordrer landsdelen til å melde seg på når oljeindustrien er på vei nordover, spisser Borten Moe argumentasjonen mot miljøbevegelsen. Han lover å bekjempe Lars Haltbrekken og Frederic Hauges verdensanskuelse med «fakta» og etterlyser flere stemmer i samfunnsdebatten om olje og miljø.

Aktiv motstand

Statsråden har sett seg lei på motstanden fra miljøbevegelsen mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

LES OGSÅ:  Borten Moe garanterer flere monstermaster

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål. Det går ikke i hop å både ha en ambisjon om mer fornybar energiproduksjon og samtidig nekte å ta konsekvensene av det, sier Borten Moe til NTB.

Paradoks

Han mener det er et «paradoks» at det i den norske samfunnsdebatten er et motsetningsforhold mellom det å være for olje og gass og å være miljøvennlig og foroverlent.

LES OGSÅ:  Borten Moe vil ha lik strømpris for alle

- Det er altfor få som altfor lenge har fått lov til å definere vårt verdensbilde rundt disse spørsmålene. Vår samfunnsdebatt har veldig godt av nye måter å se dette på. Jeg vil møte deres verdensanskuelse med fakta, sier Moe som også oppfordrer akademia til å melde seg på i denne debatten.

Ikke overrasket

Bellonas Frederic Hauge er ikke overrasket over utfallene fra olje- og energiministeren.

- Det er ikke annet å vente fra Frps mann i regjeringen. Fra den mannen er jeg stolt av å få høre at jeg har en gal verdensanskuelse. Borten Moe lyver om Bellonas holdning. Vi er for de fornybare tiltakene han sier vi er mot. Jeg oppfordrer alle som er opptatt av miljø å la være å stemme Senterpartiet til han er fjernet som olje- og energiminister, sier Frederic Hauge til NTB.

- Går ikke i hop

Borten Moe mener på sin side at det er på tide å tenke nytt rundt norsk olje- og gassproduksjon i en tid da verden trenger mer energi.

LES OGSÅ:  Borten Moe freder pelsdyrnæringen

I sitt foredrag på Universitetet i Tromsø tirsdag viste han til at Norge har lange tradisjoner i en mer klimavennlig produksjon av olje og gass enn andre oljenasjoner. På 70 tallet ble faklingen på norsk sokkel sterkt begrenset. Hadde resten av verden gjort det samme, ville reduksjonen i verdens CO2-utslipp vært nesten åtte ganger Norges totale klimautslipp, argumenterer Borten Moe.

- Når vi er best på disse tingene, er ikke løsningen å legge ned vår egen produksjon av varer som verden trenger. Det er akkurat like saklig som å løse verdens fattigdoms- og sultproblemer med å prøve å legge ned norsk landbruk. Det går heller ikke i hop, sier han til NTB.

- Hinsides

Frederic Hauge tar dette som nok et bevis på hvilket debattnivå Ola Borten Moe legger seg på.

- Det er så mange av Ola Borten Moes uttalelser de siste ukene som viser at vi ikke kan tillate oss å senke oss ned på hans debattnivå. Dette er helt hinsides. Men så lenge han vedtar ikke å elektrifisere Ekofisk og samtidig skal oppfylle kravene i klimaforliket, da må vi legge ned landbruket, da. De har omtrent tilsvarende utslipp som Ekofisk, sier Hauge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks