Hovedinnhold

Pågrepet 32-åring kalte seg selv nasjonalistisk

EVAKUERTE BOLIGBLOKK: Bevæpnet politi fra Beredskapstroppen gikk fredag kveld til aksjon mot leiligheten som den pågrepne 32-åringen benyttet i Oslo. Alle naboene ble evakuert og pressen fikk beskjed om å trekke seg unna. Foto: FRODE HANSEN
EVAKUERTE BOLIGBLOKK: Bevæpnet politi fra Beredskapstroppen gikk fredag kveld til aksjon mot leiligheten som den pågrepne 32-åringen benyttet i Oslo. Alle naboene ble evakuert og pressen fikk beskjed om å trekke seg unna. Foto: FRODE HANSEN
OSLO/UTØYA (VG Nett) Anders Behring Breivik (32) som er pågrepet for bomben i Oslo sentrum, og massedrapene på Utøya, har bodd på Oslos vestkant i hele sitt liv, før han meldte flytting til Hedmark for én måned siden.

Tips oss

VG har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder at det var Anders Behring Breivik som ble pågrepet av væpnet politi etter massedrapene på Utøya fredag.

VG var også tilstede da beredskapstroppen aksjonerte mot leiligheten 32-åringen disponerte på Oslos vestkant. Flere utenlandske medier har også navngitt Breivik som gjerningsmannen.

Ukjent for politiet

PÅGREPET: Anders Behring Breivik (32). Foto: PRIVAT
PÅGREPET: Anders Behring Breivik (32). Foto: PRIVAT

Etter det VG får opplyst er Breivik ukjent for politiet fra før. Han skal ha blitt dømt for mindre trafikkforhold for over 10 år siden. Han har ingen bakgrunn fra Forsvaret, bortsett fra ordinær førstegangstjeneste.

Han er registrert med en Glock pistol, en rifle og en hagle i våpenregisteret. Vitner opplyser til VG Nett at bilen gjerningsmannen brukte står ved en av kaiene ved Utstranda. I bilen skal det ligge flere våpen, blant annet automatgevær.

En barndomsvenn av Breivik opplyser til VG Nett at han skal ha blitt høyreekstrem i slutten av 20-årene, og postet en rekke kontroversielle meninger på Facebook.

Profilen hans ble deaktivert etter en stund. Han opprettet senere en ny profil hvor det hovedsaklig er postet linker til musikkvideoer.

Vet du om angrepene eller Breivik?
Kontakt VGs journalister her.

Like før midnatt gikk politi til aksjon mot leiligheten som 32-åringen disponerte på Oslos vestkant. Breivik skal ha bodd der sammen med sin mor.

- Jeg satt foran TV'en hjemme og leste aviser. Plutselig kom politiet på døra og vi ble bedt om å forlate leiligheten øyeblikkelig. Jeg har ikke hilst på vedkommende, men sett ham når han besøkte moren sin, sier nabo Hemen Noaman (27), som bor i samme etasje.

Breivik opprettet firmaet Geofram i 2009, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster. Med firma innenfor denne bransjen kan man få tilgang til store mengder kunstgjødsel.

I månedsskiftet juni/juli flyttet han også ut fra leiligheten på Oslos vestkant og til landlige Rena i Hedmark.

Kritisk til islam

I nettdebatter markerer Anders Behring Breivik seg som belest, og en med sterke meninger om norsk politikk. Han fremmer svært konservative meninger, som han også kaller nasjonalistiske. Han uttrykker seg sterkt imot multikulturalisme - at kulturelle forskjeller kan leve sammen i et samfunn.

Breivik har blant annet hatt mange innlegg på nettstedet Document.no, som er et islamkritisk nettsted som publiserer nyheter og kommentarer.

I et av innleggene uttrykker han at politikken i dag ikke lenger dreier seg om sosialisme mot kapitalisme, men at kampen står mellom nasjonalisme og internasjonalisme. Han uttrykker klart støtte til den nasjonalistiske tankegangen.

Anders Behring Breivik har også kommentert på svenske nyhetsartikler, der han gjør det klart at han mener mediene har sviktet ved ikke å være «nok» islamkritiske.

Opprettet Twitter-konto

For seks dager siden la han ut sin første og eneste melding på nettsamfunnet Twitter, der han la ut et kjent sitat av den britiske filosofen og sosialliberalisten John Stuart Mill.

«One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests».

På Facebook oppgir Breivik å være direktør for sitt eget selskap Geofarm. Han hevder at han har utdanning innen finans og religion, men oppgir ikke hvilke universiteter han skal ha studert ved. Den eneste skolen han oppgir er Oslo handelsgym.

Alle bildene på Facebook-profilen som nå er tilgjengelig ble publisert så sent som 17. juli i år. Alle innleggene på veggen ble publisert 17. og 18. juli.

La ut bilde av pistolløp

32-åringen er blant annet registrert som medlem av Oslo pistolklubb og Frimurerlosjen.

Blant andre interesser tilkjennegir han sin beundring for Winston Churcill, klassisk musikk og Max Manus.

Den 32 år gamle mannen har vært aktiv innen dataspill og har vært engasjert i online-spillet World of Warcraft. I forbindelse med dette spillet har han lagt ut et bilde av et pistolløp.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks