Hovedinnhold

Pass deg for «passord»

Slik unngår du å bli hacket

EKSPERT: Førstelektor Olav Skundberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Foto: Øyvind Nordahl Næss
EKSPERT: Førstelektor Olav Skundberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Foto: Øyvind Nordahl Næss
TRONDHEIM (VG) Da «passord» ble avslørt som det mest populære passord, inntok «passord1» passordtoppen.

Denne saken handler om:


- Ingen av dem er noen særlig gode løsninger, dersom du skal sikre deg godt. Hensikten med passord er jo at ingen skal kunne logge seg på som deg, og jo viktigere det er å hindre dette desto bedre passord må man velge, sier Olav Skundberg, førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Mye tyder på at vi i Norge er veldig naive og godtroende med hensyn til å sikre oss. Man frykter at flere titalls tusen norske pc-er er kontrollert av hackere. En grunnregel er å holde all programvare oppdatert for å hindre angrep, men det syndes mot dette også. Vi er rett og slett for sløve til å sikre oss, mener Skundberg.

Med PC, mobiltelefoner, trådløsnett, bankkort, bensinkort, nettbank og en serie med internettilganger, blir vrimmelen av passord ofte mer enn mange orker å håndtere. Noen velger da et lett passord som brukes over alt slik at det blir enkelt for den som ønsker å hacke seg inn på kontoene.

- Passordvett er derfor viktig. På Myspace var en tid«password» det mest populære passordet. Så ble det kjent at en skulle ha både bokstaver og tall i passordet. Da ble «password1» det mest brukte. Ikke akkurat den store sikkerhetshevingen, sier Skundberg.

Han mener dessuten at det er viktig at alle som har trådløse nett sikrer dem med god kryptering. Nettverksnavnet til den enkelte vil alle som vil kunne søke seg fram til, og dersom en med litt datakunnskap kommer seg inn på samme nett som din maskin er tilkoblet, kan vedkommende bruke program slik at han kan overvåke maskinen din.

Et passord bør være lett å huske, og så langt som mulig og gjerne ha kombinasjon av både store og små bokstaver, samt tall. Det kan høres vanskelig ut, men det kan gjøres enkelt..

For eksempel passordet, «Jgmvtj2010ogjf».

- Er det lett å huske?

- Ja, det er bare å huske de første bokstavene i: «Jeg gleder meg veldig til julen 2010 og gavene jeg får». Ved å lage seg setninger en husker og bruke de første bokstavene og et tall, vil en få en sterk passordkombinasjon.

Les rådene fra Tett på nett-intervju med Forsvarets eksperter i 2011

De aller fleste stedene hvor du blir spurt om passord har også en tjeneste som heter glemt passord. Den tilbyr deg å sende et nytt til oppgitt e-post adresse. Er det et nettsted du besøker sjelden, kan det rett og slett være en løsning at du velger et vanskelig passord og bare glemmer det, og ber om et nytt hver gang.

Jeg ser frem til at vi får en utbredt bruk av digitale sertifikater for å identifisere oss når vi logger på, sier Olav Skundberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi