Hovedinnhold

Norske forskere fant bacon-gen

FETT: Mange synes bacon og andre produkter av gris er godt. Men noen synes det lukter urin. Forskerne har funnet ut hvorfor. Foto: Eivind Griffith Brænde
FETT: Mange synes bacon og andre produkter av gris er godt. Men noen synes det lukter urin. Forskerne har funnet ut hvorfor. Foto: Eivind Griffith Brænde
(VG Nett) Synes du bacon er svinaktig godt? Da kan du skylde på genene dine.

Denne saken handler om:

Norske forskere kan nemlig ha funnet ut hvorfor noen liker gris, mens andre synes det noe griseri.

Bakgrunnen for forskningen er at det i 2018 kan komme et EU-direktiv som vil gjøre det forbudt å kastrere gris.

Mange opplever at ukastrert hanngris - råne - lukter og smaker urin eller ammoniak. Mens for andre lukter det helt vanlig.

- Vi ønsket å identifisere hvor mange norske forbrukere som ville reagere på lukten av adrostenon og hvordan de aksepterer lukten og smaken i kjøttet, forklarer Dr. Kathrine Lunde ved Animalia til VG Nett.

Avgjørende lukte-gen

Det er forskere fra Animalia, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Nofima som gjort den grisegode oppdagelsen.

De utviklet en egen test hvor 1300 personer luktet på kjemisk fremstilt androstenon, som er et stoff i rånelukten.

FORSKER: Kathrine Lunde har forsket på sammenhengen mellom gener og smak. Foto: Animalia
FORSKER: Kathrine Lunde har forsket på sammenhengen mellom gener og smak. Foto: Animalia

En undergruppe av disse ble deretter testet med kjøtt fra både kastrert og ukastrert gris. Resultatene viste at tett under 40 prosent av forbrukerne var sensitive for androstenon, og disse reagerer også negativt på lukten av kjøttet.

Samtidig var det en forsker i USA som fant en sammenheng mellom androstenon, som er et av stoffene i rånelukten, og gener. Etter å ha slått sammen prosjektene var resultatene tydelige:

- Det viste seg at det er en avgjørende genvariant som gjør at nesen din er i stand til å oppdage den vonde lukten. Gener kan altså forklare hvorfor noen synes kjøtt fra griser lukter dårlig, mens andre ikke, forklarer Lunde.

- Kan det gjelde andre lukter og smaker også?

- Det kan være. Dette er første gang man har klart å koble gener til helt entydige smakspreferanser, så det blir spennende å jobbe videre med, sier doktorgradsstipendiaten.

- Vil bli en utfordring

Det er flere forskjellige kombinasjoner av luktreseptoren OR7D4 som gir ulik luktopplevelse.

Selv er Lunde en heldiggris. Hun kjenner ikke lukten, og kan fortsette å spise bacon bekymringsfritt.

- Jeg kjenner ikke lukten av androstenon, og det er jeg glad for. Lukten blir beskrevet som urin og stikkende ammoniakk, det er ikke ord du forbinder med noe du vil ha til middag. De som lukter den kjenner et stikkende ubehag, mens de som ikke kjenner det beskriver det bare som at det lukter luft.

Nå er det lite rånekjøtt på markedet, men med et kastreringsforbud kan det bli litt av en svinesti.

- Det vil bli en utfordring den dag vi slutter å kastrere grisen. Da vil vi få langt flere som ikke liker det fordi det lukter og smaker vondt for dem, sier forskeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse