Hovedinnhold

Naboene frykter hevndrap

Johanna Margot Moore ble ranet i eget hjem også for fem år siden

NABOENE: Piet og Elmarie De La Rey forteller at den norske kvinnen var redd for å bli ranet, etter et brutalt ran for fem år siden. Foto:Per-Anders Pettersson
NABOENE: Piet og Elmarie De La Rey forteller at den norske kvinnen var redd for å bli ranet, etter et brutalt ran for fem år siden. Foto:Per-Anders Pettersson
DULLSTROOM (VG) Naboene til drapsoffer Johanna Margot Moore (78), frykter at den norske kvinnen ble utsatt for et hevndrap.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

På porten utenfor huset til drapsofferet, som har bodd 22 år i Sør-Afrika og trolig har dobbelt statsborgerskap, henger det en bukett mørkerøde roser.

- Det er for å vise hvor høyt vi elsket Johanna, sier nabo Piet De La Rey (75) til VG Nett.

Han forteller at kvinnen, som torsdag morgen ble funnet drept på bestialsk vis i sitt eget hjem i småbyen Dullstroom, rundt tre timers kjøring fra Johannesburg, var veldig redd for å bli utsatt for ran.

BAKGRUNN: Norsk kvinne offer for dødelig ransfenomen

Ranet tidligere

DREPT: Johanna Margot Moore (78). Foto: Privat
DREPT: Johanna Margot Moore (78). Foto: Privat

- Hun ble brutalt slått ned og ranet her i hjemmet sitt for fem år siden. De kom inn gjennom vinduet her, og slo henne ned med en flaske og kuttet venninnen hun hadde på besøk med glasskår, sier De La Rey.

Dette skjedde i påsken, og naboen husker det svært godt, for det var han som ringte til politiet og anmeldte saken. Han hjalp også til med å redde viktige beviser - deriblant en brun finlandshette og et par nøkler tyvene hadde mistet.

Nå frykter han og kona, Elmarie, at det er en av de samme tyvene som kom tilbake onsdag kveld.

- Dette er et hevnangrep. I hvert fall tror både vi og mange andre i byen det, sier Elmarie.

- Mannen som ble tatt for fem år siden satt en kort stund i fengsel, og etter han slapp ut skal han ha vært frekk nok til å gå til blomsterbutikken Johanna drev og krevd å få en jobb, men ble selvfølgelig avvist, fortsetter hun.

I SØR-AFRIKA: VG-journalist Nilas Johnsen og fotograf Per-Anders Pettersson.
I SØR-AFRIKA: VG-journalist Nilas Johnsen og fotograf Per-Anders Pettersson.


To menn pågrepet

Politiet har foreløpig ikke sjekket om de to mennene de har pågrepet i forbindelse med drapet, kan ha noe å gjøre med et tidligere ran.

- En av de to er tidligere fengslet for ran, det stemmer, men utover det blir det bare en teori. Det er ett av mange spor vi selvsagt skal sjekke i saken. Etterforskningen er på et veldig tidlig stadium, men slik vi ser det var ranet av pengene og kameraet motivet, sier politisjef i Dullstroom, Daniel Nkosi til VG Nett.

To menn på henholdsvis 33 og 34 år har tilstått at de slo kvinnen med knyttnever og en jernstang. Politiet pågrep mennene torsdag kveld, og de hadde da 13.000 rand (9500 kroner) og et kamera tilhørende kvinnen.

Politiet mener de to mennene slo kvinnen med jernstangen for å få henne til å fortelle hvor hun hadde gjemt kontantene. De undersøker også muligheten for at hun kan ha blitt torturert med et varmt strykejern - men den teorien er de nå mer i tvil om.

Pårørende varslet

Kvinnen jobbet først på et advokatkontor i den idylliske turist- og fluefiskebyen, og åpnet så en blomsterbutikk. Den har hun siden leid ut, og det ligger nå en restaurant der.

Hun var kjent som en svært koselig, men reservert dame, forteller naboene. Den siste tiden hadde hun vært syk.

Kvinnens to søstre, en i Norge og en i Nederland, er blitt varslet om drapet. De to mennene som er pågrepet framstilles for varetektsfengsling på mandag, men er foreløpig ikke siktet.

- Vi er ganske sikre på at vi har tatt de rette gjerningsmennene, men etterforskningen er fortsatt åpen, sier Nkosi.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks