Hovedinnhold

Kirkegjengere har lavere blodtrykk

KIRKEGJENGERE: Folk som går i kirken har lavere blodtrykk, viser ny forskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KIRKEGJENGERE: Folk som går i kirken har lavere blodtrykk, viser ny forskning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Norske forskere har funnet en klar sammenheng mellom kirkegang og lavere blodtrykk hos kvinner og menn.

Denne saken handler om:

Det er Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) som viser dette. Studien er den første i sitt slag i Skandinavia.

- Vi fant at jo oftere HUNT-deltakerne gikk i kirken, jo lavere var blodtrykket deres, selv når det ble kontrollert for en rekke andre mulige forklaringsfaktorer, sier stipendiat Torgeir Sørensen ved Menighetsfakultetet og Religionspsykologisk senter i Sykehuset Innlandet til forskning.no.

I USA går cirka 40 prosent av befolkningen ukentlig i kirken. I Nord-Trøndelag er det kun 4 prosent som besøker kirken hver uke. På grunn av den lave prosentandelen ventet ikke de norske forskerne å finne noen sammenheng mellom kirkegang og blodtrykk.

- Siden dette er en tverrsnittsstudie, er det ikke mulig å si om det var helsetilstanden som påvirket den religiøse aktiviteten, eller om det var den religiøse aktiviteten som påvirket helsetilstanden, sier studiens medforfatter, professor Jostein Holmen ved Det medisinske fakultet ved NTNU.

Tverrsnittsstudier sier ingenting om årsaksforhold.

Tidligere HUNT-studier har vist positiv sammenheng mellom humor og helse, og mellom kulturdeltakelse og helse.

- Det ser altså ut til at de livssynsdata vi har fått registrert i HUNT faktisk er relevante for helsen, og dette er interessant i seg selv, sier Holmen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse