Annonsørinnhold

Se hva du kan dyrke på et tak midt i byen

Ungdommer i Groruddalen i Oslo følger nå i fotsporene til storbyer som Paris, København, Berlin og Singapore. De dyrker mat på toppen av en idrettshall. Her er tipsene til deg som ønsker å gjøre det samme.

– Jordbærene vi dyrker her smaker mye bedre enn dem jeg kjøper på butikken, mener ungdomsleder i Furuset idrettsforening, Yusra Hasan.

Hun står på taket av Furuset Forum, omgitt av grønnsaksplanter og spiselige blomster. Gjennom et samarbeid med gjødselprodusenten Yara har de bygget plantekasser og heist flere kilo med jord opp på taket til idrettshallen.

På kort tid forvandlet idrettsforeningen et grått tak, mellom bibliotek og storsenter, busser og t-bane, til et lite takbruk hvor urter, grønnsaker og blomster nå vokser seg store.

– Vi hadde en drøm om å skape mer liv her. Nå er drømmen blitt virkelighet. Å dyrke sammen bygger fellesskap. Etterhvert kan taket forsyne cafeen vår med salat og grønnsaker, sier daglig leder i Furuset idrettsforening, Vidar H. Noreng.

På taket har ungdom som aldri før har dyrket mat hatt som jobb å plante, vanne, stelle og gjødsle plantene. Nå kaller de seg «bybønder».

– Prosjektet har blitt enda bedre enn jeg så for meg. Det er gøy å smake på grønnsaker vi selv har dyrket. Jeg tar meg selv i å snakke med plantene og har et oppriktig ønske om at de vokser seg store og sterke alle sammen, ler Hasan.

– Jeg er stolt av hvordan det ser ut og hva vi har fått til. Jeg håper både ungdommene og besøkende tar med seg kunnskapen hjem til egne tak, hager eller balkonger, sier hun engasjert.

Vokser i Norge

Visste du at det finnes mange millioner kvadratmeter flate tak som står ubenyttet i Norge, og venter på entusiastiske grønne fingre? Bare i Oslo alene finnes det 14 millioner kvadratmeter med flatt tak. Det tilsvarer størrelsen på 2.000 fotballbaner.

I storbyer som Paris, København, Berlin og Singapore er allerede store arealer med hustak dekket av urter og grønnsaker.

– En bærekraftig matproduksjon krever at vi kontinuerlig tenker nytt, også om hvor og hvordan vi kan dyrke i fremtiden, sier markedssjef i Yara, Nathalie Skovholt.

For Yara er det viktig å kunne produsere nok mat på en ansvarsfull måte.

– Å dyrke egen mat bidrar til økt respekt for bøndenes arbeid, samtidig som det gir kunnskap om nye måter å dyrke mat på i fremtiden, sier Skovholt.

Les mer om Yaras arbeid her.

Ny respekt for maten

På taket på Furuset vokser salater, urter, grønnkål, bønner, erter og paprika. Side om side med spiselige blomster som ringblomst, agurkurt og blomkarse – den perfekte pynten til salaten.

– Å dyrke mat er lettere enn mange tror. Det går an å dyrke hele sortimentet av norske grønnsaker på balkongen, taket eller i bakgården, forklarer Andreas Capjon.

Han er heltidsansatt bybonde på Losæter i Bjørvika i Oslo, og har lært ungdommene på Furuset om dyrking, vanning og gjødsling gjennom sommeren.


Teste takdyrking selv?

Gjør det selv

Underlag: Flatt tak som tåler vekten Oppbevaring: Plantekasser å ha jorden og frøene i. Næring: Jord til å plante og en plan for vanning og gjødsling, slik at grønnsaksplantene får optimale vekstforhold.

Foto: Kristoffer Hunstad

– Det er mange som synes det er stas å følge ferden fra frø til frukt. Gleden og respekten for maten er stor når man har dyrket den selv, sier bybonden og avslutter:

«Du kaster ikke like lett en tomat når du har sådd og høstet den selv».

Yara

Yara ble grunnlagt i 1905 og med oppfinnelsen av mineralgjødsel, bidro selskapet til å løse problemet med økende matmangel i Europa. Selskapet har i dag en verdensomspennende tilstedeværelse med over 17000 ansatte og salg til mer enn 160 land. Yaras misjon er å sørge for mat til verdens befolkning og å verne om jordkloden på en ansvarlig måte.  I Norge har Yara gjødselfabrikker på Herøya i Porsgrunn og i Glomfjord i Nordland. Mineralgjødsel inneholder næringsstoffer som også finnes naturlig i jorden.

Foto: YARA

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)