Annonsørinnhold

Aukland-brødrene tester terrengsko:

Derfor bør du velge denne treningsformen

Anders og Jørgen Aukland elsker å løpe i skogen. Her er langrennbrødrenes beste tips til deg som liker å løpe i naturen.

– Argumentene for å løpe i terreng er mange, sier Anders Aukland (46).

17 år etter at han tok stafettgull i OL i Salt Lake City, er han fortsatt aktiv i langrennssporet. 

Sammen med broren Jørgen slår han nå et slag for terrengløp - en treningsform skibrødrene bruker mye i påvente av snøen. 

– Å løpe i terreng gir deg variasjon på flere måter. For beina er det mer skånsomt sammenlignet med asfalt, og det gjør noe med trivselen din. Du kommer deg ut i naturen, vekk fra vei og asfalt, sier Jørgen Aukland (44). 

XXL-AMBASSADØRER: Anders (t.v.) og Jørgen Aukland er to markante personer innen langrennssporten. Begge har vunnet langløpene Marcialonga og Vasaloppet, mens Anders også har et par OL- og VM-medaljer i medaljeskapet. Foto: XXL

Terreng kan være så mangt: Turstier, fjell, gress, skog og mark. Fellesnevneren er at det er varierende underlag, og du får utfordret deg på en helt annen måte enn hvis du løper på asfalt, grus eller bane. 

– Når du løper i terreng, blir du hele tiden tvunget til å variere hvor du setter beina. Du må kanskje hoppe over steiner, kvister eller andre ting, og da varierer steglengden og belastningen du påfører beina, sier Anders.

– Det gjør løpingen mer skånsom for kroppen din, og risikoen for belastningsskader mindre.

2ef1c1b7bb794c17aff2bbb0659a7c2b.png

Garmin Forerunner 245 Music

9d0c268f1d6745e08b566ba846270cd0.png

Nyttig på Løpeturen

0ce4ad26ce134da7a3403b46539b8e1c.png

GPS, musikkavspilling og treningsstatistikk. Denne pulsklokken gir deg du trenger.

USWE Hydration Pack 2+2 l

Lyssterk hodelykt i lettvekts aluminiumlegering.

OLIGHT HS2

Komfortabel drikkesekk

Hodelykt for løpere

Drikkesekk med slank profil, meget god passform og funksjonalitet

Det er ingen hemmelighet at all form for løpetrening er godt for deg, både når det gjelder fysisk og psykisk helse. Å legge løpeturen ut i naturen kan gi noen positive tilleggseffekter.

Ifølge en undersøkelse av forskeren Gregory Bratman ved Standford University gir turer i naturen lavere blodgjennomstrømming i de delene av hjernen som er mest aktive ved bekymringer og tanker. Enklere sagt: Turer i naturen kan føre til at du får færre negative tanker og mindre bekymringer og stress. 

Les også: Slik bør du spise før og etter trening


Anbefaler terrengsko

For at du skal få mest mulig glede av løpeturene utenfor allfarvei, har Aukland-brødrene en tydelig anbefaling: Terrengsko. 

– Skal du løpe på grusvei, klarer du deg med vanlige løpesko, men med én gang du skal i mer utfordrende terreng, er det en stor fordel å ha dedikerte terrengsko. Da får du en mye bedre løpsopplevelse. Hvis du har planer om å løpe utenfor grusveier, er terrengsko absolutt noe jeg vil anbefale at du skaffer deg, sier Jørgen.

Den viktigste fordelen med terrengsko er at skoene gir deg økt stabilitet og bedre grep på underlaget.

– Det har skjedd en stor utvikling de siste ti årene. Man kan stole mer på skoene enn tidligere. Med terrengsko er sjansen for å skli mindre enn hvis du bruker vanlige joggesko, og du får mye bedre kontroll og stabilitet. Det gjør at du kan løpe mer avslappet og nyte turen, sier Jørgen.

Det finnes mange forskjellige typer terrengsko – fra allroundsko, som skal kunne brukes både på grusstier og i terreng, til mer rendyrkede, minimalistiske terrengsko, som gir deg best grep og stabilitet i ulendt terreng.

– Når du skal velge terrengsko, må du bestemme deg for hvordan du ønsker å bruke dem. Hvis du må løpe et par kilometer på asfalt eller grus, vil de mest rendyrkede terrengskoene oppleves som brutale for føttene. Da er det kanskje lurt å velge et skopar med allroundegenskaper. Men hvis du i hovedssak skal løpe i skogen, i utfordrende terreng, vil de mest rendyrkede modellene gi deg best beskyttelse og grep på underlaget, sier Anders.

Les også: Disse styrkeøvelsene vil gjøre deg til en bedre løper

Aukland-brødrene tester terrengsko

Anders og Jørgen Aukland har gjort en test av fem forskjellige terrengsko for XXL.

– Vi har testet skoene grundig på alle typer underlag og grader av terreng – fra tørre stier til våte myrer og fjell, på våte røtter og barklagt sti. Og det er ganske store forskjeller på skoene, forteller Jørgen.

Klikk for å komme direkte til vurderingen av skomodellen du ønsker, eller scroll deg nedover for å lese hele testen.

0023.Aukland_Terrenglp_064.jpg

La Sportiva Bushido 2

Dette er testens mest rendyrkete terrengsko. Den sitter som limt til underlaget, og er stiv i sålen. Det gir god beskyttelse mot spisse steiner og røtter, og beskytter tær og føtter mot det aller meste.

0023.Aukland_Terrenglp_025.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_053.jpg
La Sportiva 1.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_020b.jpg
– Dette er en fullblods terrengsko som gir deg det grepet og den kontakten du trenger for å gi gass i teknisk og steinete terreng. Den passer for deg som vil løpe på fjell, og utfordre deg selv utenfor grus og lettløpte stier.

– Med disse skoene kan du dundre frem i terrenget, gjerne opp eller ned et fjell. På grus og lettløpt terreng er den litt lite responsiv. Du kjenner at skoene våkner til liv jo mer teknisk terreng du begir deg ut på, sier Anders.

Altra Timp 1.5

Skoene til Altra er kjent for å ha brede tåbokser og null dropp, noe som skal gi en mer naturlig form for løping, ettersom tærne spres naturlig ut.

0023.Aukland_Terrenglp_024.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_033.jpg
Altra T 3 1.jpg
Altra T 13 1.jpg
– Skoen er veldig behagelig å ha på foten, og den egner seg godt for lange turer. Her får du god demping, og skoen ruller avgårde over grus, røtter og steiner, og sluker ujevnheter med sålen sin, sier Anders Aukland.

– Den trives best på tørt underlag, grusveier og enkelt terreng. En fin sko for milslukere som i hovedsak skal løpe på tørt og ryddig underlag.

0023.Aukland_Terrenglp_060.jpg

Mizuno Wave Daichi 4

Denne robuste skoen fra Mizuno har en normal til bred lest, et godt grep gjennom sin Michelin-gummi i sålen og god demping.

Mizuno4 2.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_038b.jpg
Mizuno12 1.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_045b.jpg
Mizuno7 1.jpg
– Skoen takler både grusveier og enkelt terreng, men trives ikke like godt utenfor stiene, mener Anders Aukland.

– Testen tyngste skomodell passer best til tyngre løpere som vil ha en allroundsko til grus og terreng.

Salomon Sense Ride 2

Denne modellen fra Salomon er en allround terrengsko som sitter godt på foten.

Salomon3.jpg
Salomon2b.jpg
Salomon.jpg
Salomon4 1.jpg
– Skoene gir deg god kontakt med underlaget og kontroll i teknisk terreng med mye sidebevegelser. Den har god nok demping for lange turer, og gir en ok løpsfølelse også på grusveier, mener Jørgen Aukland.

Skoen har et enkelt snøresystem, med vaiere som strammes og puttes oppunder pløsen. Skomodellen passer for løpere som ønsker en allround terrengsko som sitter godt på foten, og kan brukes i variert terreng.

Altra S 11.jpg

Altra Superior 4

Disse skoene har bred tåboks og null dropp. Det er en minimalistisk modell, med lite beskyttelse rundt tær og hælparti. Testens letteste sitter meget behagelig på foten.

Altra S 14 1.jpg
Altra S 12.jpg
0023.Aukland_Terrenglp_052.jpg
– Man føler at man flyr avgårde på grus og på stier med pent underlag. I teknisk terreng og utenfor stier blir den fort for myk i sålen, og man mister noe kontakt med underlaget.

– Disse skoene passer for dem som har løpt en del og ønsker stor fart i lettløpt terreng. Det følger med egne stoneguard-såler, som gir økt beskyttelse mot spisse steiner og lignende, som du kan legge inn i skoen når du har behov for det.

Skal du skaffe deg terrengsko?
Her kan du se resten av utvalget til XXL

Produsert av VG Partnerstudio

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)