Anders Jensen er verdensmester i grilling. Nå er han hektet på et nytt grillkonsept – helt uten gass eller kull.
– Mange vet ikke at griller som denne faktisk eksisterer. De tror ikke at det finnes elgriller som faktisk gjør det de ønsker, sier Anders Jensen.
Det lover han imidlertid at grillen han fyrer opp nå, gjør. Skjønt fyrer opp. Den nye Weber Lumin* elektrisk grill er, som navnet antyder, helelektrisk og slås på ved å vri på en kontrollknapp.
Der velger han om han vil grille, dampe, røyke eller koke – og 10 minutter senere har grillen akkurat riktig temperatur.
Helt uten sinte brev fra sameiet fordi grilling med gass eller kull er forbudt på balkongen.
Hvorfor stå inne på kjøkkenet når du kan lage maten ute på balkongen sammen med vennene? spør Anders Jensen.
Dette er en bildetekst
Enkelt – og perfekt
Nå har Jensen lagt bøkeved i aluminiumsbakken og stilt hjulet på røykemodus for å røyke laksefileter. Som tidligere verdensmester i grilling og leder for Webers grillakademi lover han at resultatet kommer til å bli perfekt.
Weber Lumin elektrisk grill gjør det imidlertid enkelt å lykkes også for oss glade amatører.
– Alt du må gjøre er å stille hjulet i riktig posisjon, så holder grillen riktig temperatur. Det gjør det enkelt å grille, sier Jensen og sammenligner det med forskjellen mellom en radiator og en vedovn.
Det som virkelig har gjort ham hektet på nykommeren – som fås i to størrelser – er likevel hvor godt den virker.
– Mange elgriller koker kjøttet i stedet for å grille det. Weber Lumin elektrisk grill, derimot, gir høy nok temperatur til å karamellisere kjøttet og lage skikkelige grillmerker. Du kan faktisk ikke smake forskjellen fra en gass- eller kullgrill, lover han.
Gradestokken viser godt under 10 grader på balkongen denne dagen. Vårkulden er likevel ingen bekymring, ifølge grilleksperten.
– Jeg har stekt biff i minus 10 grader med denne grillen. Den leverer selv da!
Jensen er langtfra den eneste som liker Weber Lumin elektrisk grill. I en test utført av Smartson anbefaler hele 99 prosent av testpanel-deltakerne grillen.
Les Anders Jensens grilltips lenger nede i artikkelen.
Mange muligheter
For Anders Jensen er grilling en lidenskap. 49-åringen griller all slags mat – også lasagne, julekaker og hjemmebakt brød. Han eier faktisk ikke stekeovn.
Derfor digger han at Weber Lumin elektrisk grill gir ekstremt mange muligheter, selv om den er som skapt for mindre leiligheter – med kompakt størrelse og sammenleggbart stativ.
I tillegg til å røyke maten – som han gjør nå – kan du:
Få de umiskjennelige grillmerkene og -smaken når du griller biffer og koteletter på opptil 315 grader.
Steke scampi, poteter, bacon og burgere på stekeplaten …
Fylle vann i en medfølgende bakk og dampe grønnsaker, dumplings eller blåskjell …
Bruke den som «buffetvogn» for å holde maten varm – så gjestene kan forsyne seg igjen og igjen ...
… og spare tid – eller redde middagen – ved å tine frosne ingredienser mens grillen forvarmes.
– El-grillen kan gjøre utrolig mye, mye mer enn de fleste tror er mulig, fastslår Jensen.
Perfekt for leiligheter
Hver femte nordmann bor nå i det Statistisk Sentralbyrå definerer som boligblokk, ofte uten hverken plass eller tillatelse til å bruke en tradisjonell grill på balkongen.
– For dem er denne el-grillen perfekt. Mange av dem har ikke engang tenkt tanken på at de fortsatt kan nyte grillkosen – og lage maten på terrassen i stedet for inne på kjøkkenet. Rett og slett fordi de ikke ante at det finnes elektriske griller som faktisk gjør jobben, sier Anders Jensen.
Maten er ferdig. Ser det ikke godt ut?
Grilltips fra verdensmesteren
- Alltid forvarm grillen før du legger på maten.
- Bruk grillen ofte, slik at du blir kjent med den. Hvis du ikke ønsker å grille, bør du heller bruke pengene på noe annet.
- På el-griller skal du alltid ha lokket stengt mens du griller.
- Lær deg de ulike settingene på grillen, og bruk riktig ekstrautstyr.
- La alltid maten hvile før du skjærer i eller spiser den, da blir resultatet saftigere og mer smakfullt. Tommelfingerregelen er at hviletid = steketid – inntil 10 minutter.
- Dekk aldri maten med aluminumsfolie mens den hviler. Da koker maten!
*LUMIN er et varemerke tilhørende Weber-Stephen Products LLC og er gjenstand for ventende registrering eller søknad i USA og andre land.