AnnonsørinnholdReisetipsene for vakre Göteborg


Göteborg er for de fleste ensbetydende med Liseberg, lek og moro. Men byen har et yrende kulturliv, deilige spisesteder og vakre parker - enten du drar med din kjære, med vennegjengen eller som singel.  

Akkurat i det toget smyger seg inn på Göteborg Centralstationen skinner høstsolen gjennom vinduet. 

– Det tok ikke lange tiden, sier Alexander Wagneklev (30). Han setter pris på at den mest miljøvennlige måten å reise på, også er den enkleste.

For under fire timer siden sto han og samboeren Ingvild Borgen (30) på Oslo Sentralstasjon med morgenkaffen i hånden. Selv om Alexander er fra Stockholm, kaller han seg drammenser, en by han har bodd i de siste ti årene. Ingen av dem har vært i Göteborg siden de var barn, og de er spente på hvordan byen tar i mot dem. 

Romantisk hotell 

Etter en kort taxitur fra togstasjonen står vi utenfor det koselige, italienske hotellet Bellora, lokalisert midt på Kungsportsavenyen – en gate som er full av butikker, barer og utesteder. 

– Det er tydelig at hotellet setter sin ære i å fokusere på det intime og italienske, sier Ingvild, i det vi kommer inn døren og lavendelduften fra den trange resepsjonen slår imot oss. 

INNBYDENDE: Hotellet har en nydelig restaurant som oser av lukter fra Italia. Hotellet har små delikate rom, og et imøtekommende personale. Foto: Ingvild Borgen 


 VAKKERT: Ingen grunn til at kjærligheten ikke skal blomstre i denne byen. Foto: VG Partnerstudio

En smaksfest 

Denne lørdag formiddagen i slutten av oktober viser Göteborg seg fra sin beste side. Høstfargene dekker byens parker og solen skinner. 

– Når jeg kommer til en ny by, synes jeg alltid det er fint å ta beina fatt. Det er en fin måte å oppleve byen som en lokal. Jeg har også hørt at det finnes noen vanvittig flotte parker her, som er lokalisert midt i byen, forteller Alexander entusiastisk, og viser vei gjennom Kungsparken på vei til lunsj.

LUNSJ FRA 12: Alexander valgte pizza til lunsj. Foto: VG Partnerstudio

VELDIG POPULÆRT: Frem til klokken 12 får du klassisk svensk frokost med «fika» servert i denne hyggelige vinterhagen på Kafé Magasinet. Foto: VG Partnerstudio

SKJEGG I MOTVIND. Foto: VG Partnerstudio

Göteborg har flust av deilige, trendy og koselige spisesteder, som passer for både forskjellige  ganer og lommebokstørrelser. Med en yrende kafé- og kaffekultur er det ikke vanskelig å finne et sted å spise lunsj. Valget faller på Kafé Magasinet. 

– Her var det koselig, nærmest roper Ingvild i det vi kommer inn den lille, smale bakgården, før vi trer inn i den vakre botaniske vinterhagen. 

Bestill din Göteborg-tur her!


LUKTEN AV FERSKE BAKEVARER: I Haga finnes det et flust av deilige kafeer. Foto: VG Partnerstudio

Avslappende Haga 

Fra Kafé Magasinet er veien kort til den rustikke og varme bydelen Haga, som er full av små nisje- og vintagebutikker. Vi møter to ivrige tenåringsjenter, Eni og Alison, som har helgejobb utenfor en av de mange familiedrevne kafeene i området. Hver lørdag kommer det både turister og faste kunder innom for å kjenne lukten og smaken av det som er ensbetydende med en rolig lørdag formiddag: Kaffe og ferske bakevarer.  


HYGGELIGSTE BYDEL: Haga er kanskje den hyggeligste bydelen i Gøteborg. Foto: VG Partnerstudio

VERDT ET BESØK: Du bør virkelig ta turen innom bydelen Haga. Foto: VG Partnerstudio

KAFFEKULTUR: Det finnes et hav av koselige kafeer i Gøteborg. Foto: VG Partnerstudio

Folkelig stemning 

I en by som Göteborg kan det kulturelle tilbudet virke overveldende. Et raskt internettsøk viser at det finnes noe for alle, enten du liker musikk, teater eller kunst. 

I det vi har kommet oss litt ut av Magasingatan, høres høye forlokkende toner av jovial folkemusikk fra nærmeste pub. 

Inne i en krok på «Irish Embassy» finner vi musikerne Mattias Holm, Martin Norvenius og Petter Lodmark. Annenhver lørdag spiller de irske folketoner rundt omkring på et av byens mange vannhull – en tradisjon de har hatt i årevis. 

– Det er så folkelig og jovialt! Hele byen oser av gjestfrihet og god stemning, sier Alexander, mens han strekker hånden opp i været for å bestille noen herligheter av bartenderen. 

Ønsker du å dra til Göteborg? Sjekk togtider her!

BYR OPP TIL DANS: (F.v) Mattias Holm på banjo, Martin Norvenius på trekkspill og Petter Lundmark på fele står for den gode stemningen. Foto: VG Partnerstudio 


Book bord i forveien 

Etter en hel dag i Göteborgs gater kreves det en liten cowboystrekk på hotellet, før turen går videre til den høyt anbefalte New Orleans-restauranten, Barabicu. Her lager de maten på åpen ild. Interiøret er trendy og lokasjonen er nydelig hvis du ønsker å fortsette kvelden i den kjente bargaten «Andra långgatan». 

På det åpne kjøkkenet står kjøkkensjef Håkan Andersson (31) og tilbereder maten. Lokalet er fullt allerede klokken seks på kvelden, og rettene nærmest flyr ut av kjøkkenet. 

– Vi leker oss med mat fra det nord- og sør-amerikanske kjøkkenet. Det skal være gode råvarer, og maten skal ha en rød tråd. Det aller viktigste er at gjestene er fornøyde.

Og fornøyde er i hvert fall kjæresteparet fra Drammen: 

– Nydelig mat, sier de nærmest i kor når restaurantsjefen Mailin kommer for å høre om vi har alt vi trenger.

BLAND SELV: Barabicu hakker opp alt for deg, men du velger selv hva du vil tilsette for å få din perfekte guacamole. Foto: VG Partnerstudio

FORNØYDE GJESTER: Stedet gir rom for den gode samtalen, uten hvite duker og altfor stive priser, forteller Ingvild. Foto: VG Partnerstudio

Behagelig togtur

Etter ett døgn i Göteborg setter Alexander og Ingvild seg på Vy-toget tilbake til hverdagslivet. Med setene godt tilbakelent og en kortstokk på bordet, ser de tilbake på en minneverdig helgetur.

– Vi fikk sett vanvittig mye av byen på veldig kort tid. Bare dette lille avbrekket var deilig. Vi snakker allerede nå om å reise tilbake rett over nyttår, sier Ingrid før Alexander skyter inn:

SLIPPER STRESSET: Både Alexander og Ingrid mener toget er den enkleste måten å komme seg til Gøteborg. — Med såpass mange avganger er det også lett å finne et bra tidspunkt å reise på. Foto: VG Partnerstudio


– Og vi kommer definitivt til å la bilen bli stående hjemme. Flyet skal vi heller ikke ta. Toget viste seg å være en svært enkelt måte å reise på. Og ikke minst er det veldig miljøvennlig, og det gir meg faktisk ekstra god samvittighet.

Opplev Göteborg du også! Turen starter på toget.

NOEN FLERE TIPS

🏩 Hvis du vil flotte deg, og skeie ut kan du bo på hotellet Upper House - som ligger på toppen av Gothia Towers. Der finner du et prisvinnende spa med et basseng som henger høyt over byens «skyline». For et noe rimeligere alternativ, hvor Ingrid og Alexander bodde under sitt opphold i byen, anbefales det italienske hotellet Bellora.

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

SPIS

🍎Spis middag på Natur – en restaurant med spennende nynordiske retter i sesong.

Foto: restaurangnatur.se

SHOPPING

👚Oppdag butikkene og kaféene rundt Magasinsgatan – som interiørfavoritten Artilleriet og den sjarmerende kles- og livsstilsbutikken Grandpa.

Foto: VG Partnerstudio

OPPLEV

🦈 Hvis du er der om vinteren, bør du ta turen til museet og vitenskapssenteret Universeum, som har en egen regnskog. Her kan du se på ulike deler av havet, haiakvariet, og gjøre morsomme eksperimenter på vitenskapsavdelingen.

Foto: Scanpix

OPPLEV:

🎷Liker du irsk folkemusikk finnes det en egen gruppe som spiller musikk ofte på de lokale barene. Her ser du oversikten over hvor og når de spiller.

Foto: VG Partnerstudio

OPPLEV:

🦋I Trädgårdsföreningen, som ligger midt i byen, finner du Palmhuset, som er et stort veksthus med palmer og eksotiske planter. Her finnes også et eget sommerfuglhus, hvor du er omringet av sommerfugler. 

Tipsene er gitt av pressesjef i Visit Sweden Louise Winberg.  

Foto: Scanpix

BRUK TOGET:

🚂 Fra desember 2019 vil det settes opp flere togavganger mellom Oslo og Göteborg. Frister det med en togtur? Sjekk de nye avgangene her!

Foto: VG Partnerstudio

Visste du at du sparer miljøet når du reiser med toget?

I visualiseringen under ser du hvor mye ulike transportmidler slipper ut på en strekning tilsvarende tur/retur Oslo-Göteborg (580 km). Kilogram med CO2-ekvivalenter kan være utfordrende å forholde seg til. Så vi har, inspirert av Inside Climate News, forsøkt å eksemplifisere det med ballonger fylt med klimagass:

Har du lyst til å sjekke selv hvor mye du kan spare miljøet ved å reise med toget? Test Vy sin miljøkalkulator her

ballon.png

1 kg CO2 =

Én meter i diameter stor ballong med forurensning

I eksempelet over ser du altså hvor mange ballonger med 1 kg CO2 ulike transportmidler slipper ut på en strekning tilsvarende tur/retur Oslo-Göteborg (580 km). Hvis man ser på forskjellen mellom tog og bil, utgjør det cirka 52 trær som tar opp CO2 i en måned, eller tre fotballag inkludert trener og innbyttere som har en vegetardag. Kilde: Ducky og Inside Climate News. FOTO / ILLUSTRASJON: VG PARTNERSTUDIO

Vy_Mnster-01_2.svg

Les også:

goeteborg_gronn.svg
hjul.svg

Produsert av VG Partnerstudio

Til toppen

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)