Annonsørinnhold

Volvo satser på resirkulert havplast:

- En mer ansvarlig tolkning av luksus


Visste du at Volvo lager biler av brukte fiskegarn og plastflasker?

Foto: Getty Images

Volvo lager også produkter som telefondeksel av overskuddsmateriale.

Bruk av resirkulert plast og andre materialer skal redusere klimaavtrykket. 

Målet er at minst 25 prosent av plasten som brukes i nye Volvo-biler skal komme fra resirkulert materiale innen 2025.

Dette er små steg på veien mot det store målet om å bli et klimanøytralt selskap innen 2040.

– Volvo Cars har forpliktet seg til å minimere selskapets globale klimaavtrykk. Våre ambisjoner med resirkulert plast er et eksempel på dette engasjementet, sier Håkan Samuelsson, CEO i Volvo Cars.
Sleeve

Men. Det. Haster.

De fleste klimaforskerne er enige om at vi må gjøre store grep hvis planeten vår skal fortsette å eksistere slik vi kjenner den. Volvo vet at bilproduksjon er en del av problemet, så nå jobber de for å bli en del av løsningen.

– Volvo Cars er allerede i gang med å produsere deler som girkasser og motorer av resirkulert materiale for å få til en bedre utnyttelse av materialene og for å redusere utslipp. I 2020 ble om lag 40 000 deler produsert av resirkulert materiale, noe som sparte nesten 3000 tonn i CO2-utslipp, sier Rita Kristin Broch som er administrerende direktør i Volvo Car Norge.

Har du fått med deg den nye rålekre elbilen fra Volvo? Sjekk ut C40 Recharge her!

På veien mot det store målet om å bli et klimanøytralt selskap innen 2040, omfavner Volvo sirkulær økonomi? og jobber nettopp med å finne nye måter å gjenbruke materialer på. Som en del av denne målsetningen, har Volvo Cars lansert en egen Lifestyle-kolleksjon. Ved bruk av overskuddslær eller resirkulert polyester, skaper dyktige designere spennende produkter. Du kan kjenne igjen kolleksjonen «Reimagined» på det grå symbolet «better choice».

Se hele kolleksjonen her!


Spesialbygd bilmodell med havplast

I 2018 ble det laget en spesialversjon for å finne enda bedre måter å gjenbruke mer havplast, fiskegarn og andre materialer.

Les mer: Dette gjør Volvo for å bli mer bærekraftige

Bilen ble avduket under Ocean Summit i Gøteborg under avslutningen av Volvo Ocean Race, og var et samarbeid med FNs miljøkampanje «Clean Seas».  Daværende sjef for FNs miljøprogram, Erik Solheim, mente at Volvo gikk foran som et godt eksempel.

– For å redusere svinn lager vi blant annet også iPhone og Android-deksel, vesker og klær av overskuddsmaterialer. Dette er en del av en helhetlig tankegang for å redusere klimaavtrykket, sier produktsjef Marita Sæther i Volvo Car Norge.
Smile, Standing, Wood, Window
Dette gjør Volvo
Målet til Volvo Cars er at den globale produksjonen skal være klimanøytral innen 2025. Volvo jobber mot dette ved å anskaffe og produsere sin egen klimanøytrale energi, i tillegg til å øke energieffektiviteten på annleggene. Volvo gjør store fremskritt. Alle deres europeiske anlegg har vært drevet av fornybar elektrisitet siden 2008, og i 2020 ble de globale anleggene drevet av 51 prosent klimanøytral energi. Deres største kinesiske anlegg, i Chengdu, sikret nylig en 100 prosent klimanøytral elektrisitetsforsyning.
Maksimering av reproduksjon
I 2020 sparte Volvo nesten 3000 tonn CO2 ved å reprodusere over 40000 deler. Sammenlignet med produksjon av nye deler bruker reproduserte deler ca. 85 prosent mindre råmaterialer og 80 prosent mindre energi. Volvo reproduserer for øyeblikket over 50 ulike deler, blant annet motorer, girkasser, turbokompressorer og clutcher.
Minimering av produksjonsavfall
I 2020 ble 95 prosent av Volvo sitt globale produksjonsavfall resirkulert, noe som betyr at de ikke bare unngikk å skape ytteligere karbonutslipp, men også var i stand til å holde verdifullt materiale i omløp og redusere mengden nytt materiale som måtte produseres. Mesteparten av avfallet Volvo resirkulerer, er stål. I 2020 resirkulerte Volvo over 160 000 tonn, og unngikk å produsere nesten 650 000 tonn CO2.
Et samstemt forhandlernettverk
Volvo samarbeider med forhandlerne sine for å sørge for at hele nettverket er klimanøytralt innen 2040. Dette innebærer at de innfører effektiviseringstiltak og sikrer mer omfattende bruk av fornybar energi i alle deler av virksomheten. Flere av Volvo sine forhandlere over hele verden, har allerede sin egen fornybare energiforsyning.
Ansvarlig innkjøp av kobolt
Kobolt er en viktig del av produksjonen av elbilbatterier. I noen tilfeller påvirker koboltutvinningen menneskerettighetene negativt. Ved hjelp av blokk-kjedeteknologi, ønsker Volvo å oppnå større åpenhet og sporbarhet i hele leveringskjeden. Det betyr at opplysninger om hvor kobolten kommer fra, ikke kan endres uten at det blir oppdaget. Volvo har innført flere andre prosesser i forbindelse med leverandørkontroll, blant annet gruveinspeksjoner og GPS-sporing, for å sikre forsvarlig innkjøp av kobolt til batteriene deres.

Tiltak som virker

– Gjenbruk av plast er avgjørende for at vi skal kunne vinne kampen mot plastforurensing. Ved å integrere plastsøppel i designet i sine kommende biler, setter Volvo en ny standard som vi håper andre i bilindustrien følger etter. Dette er et bevis på at problemet med plast kan løses gjennom design og innovasjon, sa Solheim.
Automotive tire, Alloy wheel, Motor vehicle, Car, Hubcap

C40 Recharge er den nyeste elbilen fra Volvo og er designet for å redusere klimaavtrykket. Fra 2030 kan du kun kjøpe elbiler fra Volvo.

Design for fremtiden

I dag brukes det stadig mer resirkulert materiale i Volvo sine biler. I den splitter nye elbilen C40 Recharge, brukes det resirkulert plast i interiøret. Bilen har også 100 prosent skinnfritt interiør med tanke på dyrevelferd. 

- Den nye elbilen fra Volvo representerer en ny, mer ansvarlig tolkning av luksus og hvordan materialer kan brukes i bildesign. En mer bærekraftig bilfremtid er nærmere enn mange kanskje tror, sier Broch.

Les også: Volvo med unik elbil: - Designet for fremtiden!

FØLGER SPENT MED: Julie lurer fælt på hva som skjer når hun trekker i den lange tråden. Hva skjuler seg på den andre siden?
Personal luxury car, Automotive design, Alloy wheel, Tire, Vehicle
SE DER!: Mikkel peker mot et eller annet inne i jungelen. Julie følger spent med. Foto: VG PARTNERSTUDIO
Automotive tail  brake light, Alloy wheel, Motor vehicle, Tire, Car
NY ELBIL: Volvo sin nyeste modell, C40 Recharge, blir beskrevet som fremtiden for Volvo Cars.
Automotive tail  brake light, Alloy wheel, Motor vehicle, Tire, Car
KOMFORTABEL KJØREGLEDE: Google er sømløst integrert og bidrar til en god og behjelpelig kjøreopplevelse. Bare si «Ok, Google!».
Personal luxury car, Motor vehicle, Steering part, Automotive design, Speedometer, Gauge
GOD REKKEVIDDE: C40 Recharge har en foreløpig estimert rekkevidde på 420 km (WLTP).
Automotive side-view mirror, Alloy wheel, Car, Tire, Vehicle, Hubcap
MODERNE: Belysningen skaper en behagelig atmosfære i bilen.
Automotive lighting, Motor vehicle, Car, Hood, Grille, Bumper
TEKNOLOGI: Pixel-lys tar hensyn til andre trafikanter.
Automotive tire, Motor vehicle, Alloy wheel, Grille, Hood, Bumper
RÅ KRAFT OG ANSVARLIG KJØRING: Elbilen går fra 0-100 km/t på 4,9 sekunder og toppfarten er begrenset til 180 kmt.
Automotive tail  brake light, Vehicle registration plate, Car, Hood, Grille
Motor vehicle, Automotive tire, Car, Hood, Style, Wheel, Fender, Window

1945

Volvo startet med å gjennvinne girkasser i den lille svenske byen Köping. I dag tilbyr Volvo Cars Exchange System et av de mest omfattende utvalgene av reproduserte reservedeler i bilindustrien.

Lang tradisjon for bærekraft

1972

Volvo formulerte sin første miljøerklæring på FNs første miljøkonferanse i Stockholm. Pehr G. Gyllenhammer var konsernsjef og erkjente at produktene hadde negativ innvirkning på miljøet og bestemte seg for å gjøre noe med det.

Dress shirt, Sky, Tie, Sleeve, Standing, Collar, Suit, Travel
Flash photography, Audio equipment, Hand, Organ, Microphone, Ear, Gesture, Finger, Black-and-white, Style

1976

Lanseringen av Lambdasonden reduserte skadelige utslipp med opptil 90 prosent. Treveiskatalysatoren var en av de viktigste oppfinnelsene for å begrense eksosutslipp, og er fortsatt i alle moderne bensindrevne biler.

Astronomical object, World

1991

Tidligere ble ofte ozonnedbrytende klorfluorkarboner (KFK) brukt i bilens klimaanlegg. Som svar på miljøproblemet lanserte Volvo verdens første bil uten KFK. To år senere fjernet Volvo disse skadelige molekylene fra hele produktserien.

Automotive design, Motor vehicle, Tire, Wheel, Building, Floor

1996

Leverandørene til Volvo har alltid vært en viktig del av overgangen til bærekraftig drift. I 1996 begynte Volvo derfor å stille miljøkrav til leverandørene, og begrenset enkelte kjemikalier i alle produktene deres på frivillig basis.

2008

For å redusere miljøpåvirkningen fra produksjonen, valgte Volvo å bruke utelukkende vannkraft i produksjonsanleggene deres i Europa.

Water resources, Atmospheric phenomenon, Sky, Daytime, Cloud, Lake, Dusk, Horizon
Automotive tail  brake light, Vehicle registration plate, Tire, Cloud, Wheel, Sky, Car

2012

Volvo V60 var verdens første ladbare hybrid på diesel. Den gangen var dette noe ingen andre produsenter kunne tilby, noe som gjorde denne modellen til et attraktivt alternativ med lavt drivstofforbruk og god rekkevidde.

Automotive design, Drum

2018

Fabrikken i den svenske byen Skövde, var det første anlegget i Volvo sitt globale produksjonsnettverk som ble klimanøytralt. Det ble et viktig steg på veien mot en klimanøytral produksjon innen 2025.

Automotive parking light, Land vehicle, Car, Cloud, Wheel, Tire, Sky, Hood

2019

Volvo kunngjorde målet om klimanøytral produksjon i hele verdikjeden innen 2040, i tråd med Parisavtalen. Dette var også året hvor Volvo lovet at alle nye biler skulle være helt eller delvis batteridrevet. Fra 2030 skal Volvo kun selge elbiler.

Eye glass accessory, Eyewear

2020

Volvo besluttet at selskapet skal bli en ren elbilprodusent innen 2030. Fram til det vil Volvo gradvis fase ut alle biler med forbrenningsmotor, inkludert hybridbiler, fra sitt globale sortiment.

Visste du at?

Volvo Cars lanserer 24 ukers lønnet foreldrepermisjon som global standard? Er de lokale ordningene bedre er det disse som gjelder.

Visste du at?

I 2018 ble Volvo Cars sin motorfabrikk i Skövde selskapets første klimanøytrale anlegg. I dag er nesten 90 prosent av Volvo sitt globale fabrikknettverk klimanøytralt.

Visste du at?

95 prosent av alle bilene Volvo selger i Norge er ladbare. Enten som elbiler eller som ladbare hybrider.

Les mer om Volvo og bærekraft her

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Volvo Car Norway AS

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)