VÆR BEVISST: Selv om feberen har slått deg ut, skal du være bevisst på hvilke tabletter du velger.
VÆR BEVISST: Selv om feberen har slått deg ut, skal du være bevisst på hvilke tabletter du velger.Foto: VG Partnerstudio
Les hele

Vitusapotek-ekspert: Dette bør du vite om reseptfrie medisiner mot feber og smerte

Snørra renner, kroppen verker og du kjenner hodepinen banke. Automatisk går du til medisinskapet for å hente ut tabletter. Men vet du egentlig om du velger riktige smertestillende? Og er det farlig å bruke for mye av det?

Felles for smertestillende preparater er at de alle reduserer smerten, men de kan fungere på ulike steder i og på kroppen. Dermed kan ulike preparater ha forskjellig effekt på ulike smertetilstander.

Christine Pernille Lødøen er farmasøyt hos Vitusapotek.Foto: Stein Sjølie
Les hele

Hva slags smertestillende du skal velge, faller derfor på årsaken til smertene og type bivirkninger som kan oppstå ved bruk, forteller farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek.

Paracetamol

Det er to hovedgrupper av smertestillende og febernedsettende medisiner du får kjøpt reseptfritt.

Den første gruppen er kun smertestillende og febernedsettende og inneholder virkestoffet paracetamol. Her finner du produkter som Paracet, Pamol, Pinex og Panodil.

– Paracetamol tolereres godt av de aller fleste, og er som regel førstevalget ved behov for smertestillende og febernedsettende medisin, forteller Lødøen.

NSAID

Den andre hovedgruppen er NSAIDs. Disse har en betennelsesdempende effekt i tillegg til å virke smertestillende og febernedsettende.

Produkter som Ibux, Ibuprofen, Napren-E og Voltarol er alle et NSAID, og er å finne i denne gruppen med medisiner.

STORT UTVALG: Det er mange forskjellige smertestillende og febernedsettende å velge mellom, men virkestoffene er ikke nødvendigvis like.Foto: VG Partnerstudio
Les hele

Flere bivirkninger

– Har du en betennelsesreaksjon i tillegg til smerte og/eller feber, kan et NSAID være aktuelt å forsøke. Dette fordi paracetamol ikke vil fungere like godt på en betennelse. Men det må alltid tas hensyn til mulige bivirkninger og tidligere sykdomshistorie, da NSAIDs ofte har flere bivirkninger enn paracetamol, understreker farmasøyten.

Hun forteller at NSAIDs kan fungere bra ved for eksempel hevelse, forstuing, ledd- og muskelsmerter – altså tilstander hvor smerten har oppstått på grunn av betennelsen.

Hva skal jeg så velge?

– Er det noen typer smerter hvor enkelte produkter og virkestoffer er bedre enn andre?

– Det har vist seg at NSAIDs også kan ha effekt på smerter som ikke skyldes betennelser, slik som for eksempel ved menstruasjon og migrene, forteller Lødøen.

– Hvis du har både feber og en betennelse, kan du også forsøke en kombinasjon av paracetamol og et NSAID, for eksempel Paracet og Ibux, men vær da obs på mulige bivirkninger og dosering, sier hun.

Er du uheldig, kan NSAIDs nemlig gi deg blant annet magesmerter, diarè og oppkast. I tillegg kan blodplateproduksjonen hemmes slik at det kan oppstå en økt blødningsfare.

– Derfor kan for eksempel bruk av NSAIDs sammen med blodfortynnende medisiner være uheldig, og i verste fall farlig. Men du skal ikke stoppe å ta medisinene dine! Er du usikker på bruken eller andre ting rundt dine medisiner dine, skal du rådføre deg med lege eller spørre oss på apoteket om råd, understreker farmasøyten.

BE OM RÅD: Om du er usikker på hvilke medikamenter som passer best for deg – snakk med de ansatte på apoteket.Foto: VG Partnerstudio
Les hele

Når de på apoteket spør deg om hvilke medisiner du bruker, så er det nemlig ikke for at de er nysgjerrige, men kun fordi de ønsker å hjelpe deg med å finne riktig produkt til ditt behov.

Det er og én gruppe til som skal være forsiktig med å bruke NSAIDs.

– For gravide anbefaler vi alltid paracetamol fremfor NSAIDs. I tredje trimester av graviditeten skal man absolutt ikke bruke NSAIDs. Det eneste unntaket er om man har blitt enig med legen om noe annet.

– Paracet, Pinex, Panodil … Det er mange forskjellige merker som virker tilsynelatende like. Er det egentlig noen forskjell på dem?

– Nei. Den eneste forskjellen på disse, er at det er forskjellige produsenter. Men de har nøyaktig de samme virkestoffene. Det samme gjelder mange andre legemidler også. Det er et resultat at patenten på legemiddelet har gått ut, slik at andre produsenter kan lage det samme.

PÅ BUNN: Blir du som mann rammet av den svært så fryktede «Man flu», kan det være vanskelig å se lyset i tunnelen. Smertestillende kan hjelpe, men dersom du ikke bruker rett medisin, kan det faktisk gjør vondt verreFoto: VG Partnerstudio
Les hele

Pass på doseringen

Til barn, og de aller fleste voksne, er smertestillende og febernedsettende preparater med paracetamol førstevalget.

Men du skal aldri bruke mer enn anbefalt dosering, for å unngå fare for bivirkninger.

– Paracet er ok i såkalte terapeutiske doser – det vil si anbefalt mengde og dosering i korte perioder. Dette står alltid oppført i pakningsvedlegget og utenpå selve pakken. Et overforbruk kan over tid kan være skadelig for leveren, samt gi såkalt «medikamentutløst hodepine», forteller sier Christine Pernille Lødøen.

Dette vil si at du, ved et overforbruk, kan få mer hodepine av preparatene du har brukt nettopp mot hodepine.

– Hvis smertene ikke reduseres eller forsvinner etter to til tre dager, anbefaler jeg deg å gå til legen, sier farmasøyten.

Ulike mengder virkestoffer

– Det finnes mange typer av for eksempel Paracet. Hvordan vet jeg at ett produkt har kraftigere virkning enn det neste?

– Mengden av virkestoff, altså styrken på preparatet, angis med antall milligram (mg) eller gram (g). Står det 500 mg på pakningen, betyr det at det er 500 mg av virkestoffet paracetamol pr. tablett. Er tallet 250 mg, betyr det at hver tablett inneholder 250 mg av virkestoffet, og dermed har en «svakere» styrke, forteller Christine Pernille Lødøen.

– Vær obs på at du IKKE kan sammenligne mengde virkestoff i for eksempel Ibux og Paracet, da disse har to ulike virkestoffer, understreker farmasøyten.

PRAKTISK: Brustabletter kan være et godt alternativ til vanlige tabletterFoto: VG Partnerstudio
Les hele

Fast og flytende

Smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende medikamenter foreligger i en rekke ulike utgaver, slik som tabletter, smeltetabletter, miksturer, plaster, stikkpiller, gel og mye mer.

– Hva du skal velge avhenger av flere ting, blant annet av type smerte, område på kroppen, svelgeproblemer, smaksutfordringer og så videre. For eksempel virker smeltetabletter og brusetabletter noe raskere i kroppen og er lettere å svelge, og er derfor godt egnet for dem som trenger en rask innsettende effekt eller har problemer med å svelge vanlige tabletter, tipser Lødøen.

Stikkpiller kan også være et godt alternativ ved svelgeproblemer eller oppkast.

SMØRETID: En gel kan være fin å bruke på lokale smerter. Foto: VG Partnerstudio
Les hele

Urtvortes smertedemping

Har du vonde ledd eller en vond muskel, kan du også forsøke en smertestillende og betennelsesdempende gel som smøres på lokalt der det er vondt.

– Bruk en gel med måte. Det vil nok ikke ha noe for seg å bruke en slik gel mot hodepine eller mot smerter i hele kroppen, sier Lødøen.

Et annet alternativ er Voltarol-plaster som kan forsøkes ved korttidsbehandling av smerter forårsaket av akutt fysisk skade, slik som idrettsskader.

– Gel og plaster anbefales ikke til barn, så les pakningsvedlegget nøye, sier farmasøyten.

Men hva med dagen derpå?

De fleste har kanskje opplevd å våkne dagen etter en fest med et noe tungt sinn. Da kan det være fristende å ta turen til medisinskapet for å finne noe som kan døyve smerten.

– Det beste rådet er selvsagt å begrense inntaket av alkohol, slik at man slipper å bli så dårlig. Men dersom formen er skikkelig ille, kan det for enkelte fungere med Paralen, som inneholder paracetamol, NSAIDs og koffein. Sistnevnte har en oppkvikkende effekt, som kanskje kan gjøre at dagen blir litt enklere å komme gjennom, forteller Lødøen.

Selv om smertestillende kan være en reddende engel i mange tilfeller, er det ikke alltid at det har noen hensikt å gå i medisinskapet.

– Når hjelper ikke smertestillende og febernedsettende medisiner?

– Dersom du har eksamensnerver eller kjærlighetssorg, har det nok dessverre ingen effekt å ta smertestillende.