Slik blir du kvitt klamydia uten å gå til legen

Hvis du ikke får behandling i tide, kan enkelte kjønnssykdommer redusere sjansene dine for å få barn. Nå kan du teste deg og få hjelp – uten å måtte oppsøke fastlegen.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Med stadig flere datingtjenester på markedet, åpner det for muligheten til å møte flere nye partnerne. Men uansett hvem og hvor mange du har sex med, kan du bli smittet av kjønnssykdommer.

– Du bør teste deg hver gang du har hatt sex med en ny person, spesielt etter ubeskyttet samleie, sier Hilde-Gunn Meland, apoteker ved Vitusapotek Gardermoen Campus.

Kløe, svie, utslett og vorter er alle tydelige tegn på at du kan ha fått en kjønnssykdom, men ikke alle merker at de er smittet.

– Derfor er det så viktig at du tester deg, og det kan du gjøre gratis hos helsepersonell, eller kjøpe en hjemmetest fra Vitusapotek om det er flaut å dra til legen eller helsesøster, sier hun.
Kondom kan beskytte deg mot flere kjønnssykdommer

Gratis behandling

Med hjemmetesten kan du finne ut om du har klamydia eller gonoré.

– Du tisser på et urinprøveglass som du sender til Fürst Medisinsk Laboratorium. Det er viktig at du ikke tester deg før to uker etter du kan ha blitt smittet, forklarer hun.

Hvis det viser seg at du er smittet, blir du oppringt av lege og får e-resept på nødvendig antibiotikabehandling, samt råd og veiledning for smitteoppsporing. Dette koster deg ingenting.

ENKELT: En liten urinprøve om morgenen kan avsløre om du er smittet med klamydia eller gonoré.
ENKELT: En liten urinprøve om morgenen kan avsløre om du er smittet med klamydia eller gonoré.

Konsekvenser for både menn og kvinner

En av de vanligste kjønnssykdommene i Norge er klamydia, og er mest utbredt blant seksuelt aktive under 25 år. I 2017 fikk 25 130 personer påvist klamydia, men ikke alle får symptomer selv om de er smittet.

– Ubehandlet klamydiainfeksjon kan gi betennelse i egglederne eller eggstokkene til kvinner. Dette kan føre til svangerskap utenfor livmoren eller i verste fall sterilitet, forteller Meland.
Sjekk ut symptomene for klamydia

Kondom beskytter begge parter mot klamydia, men hvis du har ubeskyttet samleie og smittes, kan du behandles med antibiotika i syv dager. Det er sjeldent at menn blir sterile av klamydia. Det kan de derimot bli av ubehandlet gonoré-infeksjon.

– Det kan gi betennelse i bitestiklene, noe som kan føre til sterilitet hos menn. Hos kvinner kan infeksjonen spre seg til egglederne og ende med sterilitet, forklarer hun.

Gonorétallene har vært lave i Norge i lang tid, men nå har vi høyeste forekomst på 25 år. Gonoré kan du også få i munnen, og smittes ved oralsex.

Her kan du bestille hjemmetest for klamydia og gonoré

Ikke nok med kondom

Kløe og prikkende følelse i huden, som etter hvert utvikler seg til blemmer og sår, kjennetegner kjønnssykdommen herpes. Du trodde kanskje at det var nok å bruke kondom, men det er det faktisk ikke.

– Det reduserer smittefaren, men fjerner den ikke helt siden det likevel blir hud mot hud der hvor kondomet ikke dekker, forklarer hun.

Har du herpes, er du veldig smittsom fra det tidspunktet du får kløe og prikking i huden fram til sårene er grodd. Du bør derfor unngå både samleie og munnsex når du har utbrudd, men utenom disse periodene er smittefaren liten, forklarer eksperten.

VONDE SÅR: Herpes kan smitte fra munn til underliv og omvendt, og kan gi vonde sår som kan virke sjenerende.
VONDE SÅR: Herpes kan smitte fra munn til underliv og omvendt, og kan gi vonde sår som kan virke sjenerende.

– Du bør begynne med behandling så raskt som mulig etter du er smittet. Selv om du aldri blir kvitt viruset, kan medisiner forhindre nye utbrudd eller forkorte periodene med utbrudd, forklarer hun.

– Rundt 80 prosent av befolkningen smittes trolig med herpes i løpet av livet, men flesteparten får ingen utbrudd med sår, sier Meland.
Vil du vite mer om herpes?

Vaksine kan hjelpe

Kjønnsvorter er heller ikke noe man drømmer om å bli smittet av. I likhet med herpes beskytter kondom heller ikke fullt og helt mot kjønnsvorter.

– HPV-vaksinen Gardasil, som nå er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, kan gi deg en viss beskyttelse, men denne gjør deg ikke helt trygg, forklarer apotekeren.
Klikk her for å få vite mer om kjønnsvorter

Det er blitt en økende forekomst av denne seksuelt overførbare sykdommen de siste årene, og spesielt blant unge.

– Det finnes ingen medisiner som fjerner vortene helt, men du kan få lokalbehandling som gjør at de forsvinner raskere. Hvis dette ikke fungerer kan legen vurdere frysing, brenning eller å operere bort vortene, forklarer Meland.

REDUSER SMITTEFAREN: HPV-vaksinen Gardasil kan gi en viss beskyttelse mot kjønnvorter, i tillegg til at den beskytter HPV-virus som kan gi livmorhalskreft hos kvinner.
REDUSER SMITTEFAREN: HPV-vaksinen Gardasil kan gi en viss beskyttelse mot kjønnvorter, i tillegg til at den beskytter HPV-virus som kan gi livmorhalskreft hos kvinner.

Symptomfri sykdom

En litt mer ukjent kjønnssykdom er mycoplasma, som det ikke er lenge siden man begynte å teste for. Det er derfor ukjent hvor mange som smittes årlig.

– Du får ingen symptomer om du er smittet, og kondom gir kun delvis beskyttelse siden smitten skjer via slimhinner; vaginalt, analt og oralt, forklarer apotekeren.

Mycoplasma kan også overføres mellom to personer via fingre når man beføler kjønnsorgan eller smitte via sexleketøy.

Klar for kos? Klikk her og bestill kondomer i dag

– Er du smittet behandles du med antibiotika. Det er imidlertid et problem at mycoplasma kan være resistens mot behandlingen, og du må derfor få en ny kur med annen medisin, sier Meland.

Til tross for lite kartlegging av denne kjønnssykdommen, kan mye tyde på at den kan gi varige mén.

– Ubehandlet mykoplasma som gir symptomer eller plager kan utvikle seg til bekkeninfeksjon eller infeksjon i testikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn, forklarer hun.

LITE BESKYTTET: Selv om dere bruker kondom, kan du likevel bli smittet av enkelte kjønnssykdommer.
LITE BESKYTTET: Selv om dere bruker kondom, kan du likevel bli smittet av enkelte kjønnssykdommer.

Svekker immunforsvaret

En annen kjønnssykdom som kan gi alvorlige konsekvenser, er HIV.

– HIV svekker immunforsvaret ditt ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen. Det gjør at kroppens forsvar mot infeksjoner svekke, og du blir lettere smittet av sykdommer og infeksjoner som normalt ville vært ufarlige, forteller Meland.

Livet ditt er likevel ikke ødelagt om du får HIV, for i dag finnes det god behandling som kan hindre sykdommen i å utvikle seg til AIDS.

Les mer om HIV og AIDS her
– Ved regelmessig kontroll hos lege måles virusmengdene i blodet, og med riktig bruk av medisinen så vil HIV være en kronisk sykdom du kan leve med, sier hun.

Med riktig bruk av medisin vil det også være svært liten sjanse for at du kan smitte andre.

Få oversikt over de vanligste seksuelt overførbare sykdommene her

Les mer innhold fra Vitusapotek:

trackertracker