Foto: Getty Images

Det er på tide å lufte føttene! Etter lang vinter, med tette sko og tykke strømper, trenger de fleste å gjøre en liten innsats. Her får du gode tips som gir nytt liv til føttene.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Føttene bærer oss hele dagen, og de fortjener at vi tar godt vare på dem. Risikoen for gnagsår, sprukken hud og andre plager er også langt mindre hvis du beskytter føttene. Det gjør du best ved å pleie dem jevnlig, samt bruke kremer tilpasset din hud.

De fleste forsømmer føttene i løpet av en lang vinter og farmasøyt ved Vitusapotek Rykkinn, Nitasha Majeed, forteller at det er viktig å se an føttene og hva slags behov de har før du setter i gang med pleie.

EKSPERT: Farmasøyt Nitasha Majeed gir deg råd for den beste hudpleien. Foto: VG PARTNERSTUDIO.

Riktig pleie gir glade føtter

Det finnes en rekke plager føttene dine kan bli utsatt for, og det kan være både vondt og sårt. De fleste kan kjenne seg igjen i vondter i beina, og kanskje spesielt i forbindelse med fysisk aktivitet. 

– Folk som trener mye, svetter på føttene eller står og går mye på hardt underlag er ekstra utsatt for fotplager, sier Majeed.


Typiske plager som kan melde seg er fotsopp, gnagsår, smertefulle tær og vonde trykkpunkt under føttene.

– Trange, fuktige sko som puster dårlig og hardt underlag er ikke føttenes beste venner. Heldigvis finnes det hjelp, råder farmasøyten.

Gnagsår

Gnagsår kommer av at noe presses mot huden, som for eksempel nye eller for trange sko. Du skal aldri stikke hull på blemmen selv, da såret kan bli betent og irritert.


Gnagsårplaster er laget av en spesiell gel som trekker til seg fuktighet og danner et ekstra hudlag. Dette beskytter såret mot friksjon, gir smertelindring og gjør at såret gror lettere.


Hjelp til sjenerende fotplager 

 Det er heller ikke uvanlig å oppleve fotplager som er av den mer sjenerende sorten. Fotsopp rammer cirka ti prosent av befolkningen, og er en vanlig infeksjon sammen med neglesopp.

Husk at fotplager ikke er noe å skamme seg eller være flau over.

– Vi har sett det meste, trygger farmasøyten.

Fotsopp oppstår når huden er mye fuktig, ved fotsvette, bruk av klamme og trange sko eller ved manglende bruk av badesko i fellesdusjer.

– Du kan fint behandle dette hjemme med soppdrepende midler. Spør på apoteket, og vis gjerne frem foten slik at vi kan gjøre en helt konkret vurdering av ditt tilfelle, sier hun.

FOTSOPP: Blir du hvit mellom tærne og flasser litt, er det et tegn på fotsopp. Foto: GETTY IMAGES

Farmasøyten forteller videre at neglesopp oppstår under neglen, og at det ofte kommer av fotsopp. Det er imidlertid mer krevende å behandle. En soppinfisert negl skiller seg fra friske negler ved å være gul og misfarget, men er helt smertefri.

– Det finnes reseptfrie produkter som behandler hele neglen. Tånegler vokser sakte, og det vil derfor ta tre til seks måneder før neglesoppen er helt borte.

Hard hud

Huden på hælen kan bli så hard at det gjør vondt. Ved å fjerne døde hudceller og hard hud, unngår du at det sprekker opp. Sprekker og hard hud skyldes at huden fornyer seg raskere der den er utsatt for ekstra slitasje. Det er vanlig å få det på hælen, tåballene og stortærne. 


Hard hun kan forebygges med en håndfil hver gang du dusjer, eller en elektrisk fil én gang i uken. Smør føttene jevnlig med fuktighetskrem.

Vedlikehold med fotbad

For å sikre at føttene alltid er friske og har det bra, bør du pleie dem jevnlig. Ta et fotbad en gang i uken med deilig fotbadsalt, før du avslutter med en fotmaske for optimal fuktighet. 

Tips! Massér inn restene fra fotmasken på føttene. Massasjen øker blodsirkulasjonen, og du får løsnet opp stiv muskulatur.

Vedlikehold med fotbad

For å sikre at føttene alltid er friske og har det bra, bør du pleie dem jevnlig. Ta et fotbad en gang i uken med deilig fotbadsalt, før du avslutter med en fotmaske for optimal fuktighet. 

Tips! Massér inn restene fra fotmasken på føttene. Massasjen øker blodsirkulasjonen, og du får løsnet opp stiv muskulatur.

Klipp tåneglene riktig

Før du tar en tur til legen, kan du heldigvis forsøke hjemmebehandling for de fleste plager. Det gjelder også inngrodde tånegler og fotvorter. 

Inngrodd tånegl kommer av at neglen vokser inn under huden, som navnet tilsier. Det skjer fordi neglen er klippet feil, at du får gjentatte støt mot tåneglene eller at du har trange sko. 

– Dette kan forebygges ved at neglen klippes på riktig måte: Rett av, med en liten bue på siden. 

Ti tips for god fotpleie

1. Ta fotbad. Fyll et fat med varmt vann og fotsalt. Du kan også bruke ren grønnsåpe. Sitt med beina i badet i 15 til 30 minutter, slik at huden blir myk og lett å jobbe med. Velg for eksempel Scholl Revitaliserende Fotbad eller fotbadsalt fra CCS. Når du først sitter med føttene i vannet, kan du gjerne lese en god bok eller se favorittprogrammet på TV.

2. Tørk føttene godt etter badet. Bruk et håndkle og press føttene tørre.

3. Nå kan du file bort overskytende hud. Bruk for eksempel en elektrisk eller en vanlig fotfil.

4. Fil i én retning. Jobb spesielt godt under hælen og tåballene. Fil til huden kjennes myk og behagelig.

5. Klipp negler. De skal klippes rett av for å forhindre at du får inngrodde negler. Bruk gjerne en fil til å runde av neglene til slutt.

6. Klipp negl-båndene.

7. Smør på fotkrem tilpasset din hud, og eventuelle dine utfordringer. Hvis du sliter med sprukken hud, bør du velge en fet krem, som for eksempel kremene fra Scholl og CCS. Smør kremen på hæl og under tåballene. Hvis du smører mellom tærne, bør du forsikre deg om at du ikke har overflødig krem – det øker risikoen for fotsopp.

8. Bruk fotkrem hver kveld – ikke bare etter at du har tatt fotbad. La for eksempel kremen stå på nattbordet, slik at du kan smøre føttene når du legger deg. Da slipper du i tillegg merker etter kremen på gulvet. Bruk krem med karbamid – det binder fuktighet.

9. Hvis du sliter med fotsvette, kan du bruke en deospray som beskytter godt. Det finnes også spray til sko.

10. Avslutt gjerne med å legge neglelakk på tærne. Velg for eksempel en frisk farge i sommer.


Ikke møt opp med sykdom

Vitusapotek ber generelt om forståelse for at det kan være økte ventetider og leveringstider i våre apotek og i nettapoteket, grunnet stor pågang den siste tiden. 

På apoteket er det mange kunder som er spesielt utsatt for sykdom, og helsepersonell som vi trenger friske på jobb for å holde apotekene åpne. Vi ber derfor om at smitte ikke spres til våre apotek.

Ikke møt opp i apoteket dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon, er smittet eller er i karantene.

Trygg handel hos Vitusapotek under koronautbruddet

Det skal være trygt å handle hos Vitusapotek. For å unngå smittespredning både hos kunder og ansatte, er det gjort en rekke tiltak:

- Det er begrensninger i antall kunder som får være inne i apoteket samtidig. Dette opplyser apoteket om med plakater.

- Hold til enhver tid minst én meter avstand til andre kunder og personalet.

- Vi har avsluttet bruk av signatur ved utlevering av resepter.

- Vi oppfordrer deg til å legge kortet inntil terminalen istedenfor bruk av chip.

- Vi innfører pleksiglass ved diskene våre. I noen apotek kan det også være tape som markerer én meter avstand til kassene.

- Vi vasker og spriter alle disker og utstyr som berøres jevnlig.

- Generelt oppfordrer vi alle våre kunder til å kun kjøpe det de trenger, slik at det blir nok legemidler til alle.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Vitusapotek

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)