Annonsørinnhold
Annonsørinnhold
Annonsørinnhold

De syv vanligste bittene:

Dette gjør du om du blir stukket eller bitt i sommer

Her får du tipsene til hvordan du kan unngå å bli stukket av veps og mygg, eller bli bitt av hoggorm – og hva du kan gjøre om uhellet først er ute.


Produsert av VG Partnerstudio

– Det er en rekke forholdsregler du kan ta for å unngå å bli bitt. Som hovedregel bør du dekke til utsatte steder, gå i lyse klær eller søke ly når for eksempel myggen blir for hissig, sier Line Grannæs, apoteker hos Vitusapotek Fornebuporten.

Daglig får hun besøk av kunder som har behov for råd og behandling mot insektbitt.

Hun anbefaler at spesielt de som opplever sterke reaksjoner på bitt og stikk, gjør noen ekstra tiltak. Enkelte barn – og også voksne – reagerer kraftigere enn andre på stikk, og får tilnærmet en allergisk reaksjon.

EKSPERT: Line Grannæs, apoteker hos Vitusapotek Fornebuporten. Foto: VITUSAPOTEK

Line Grenns 1.jpg

– Det er mulig å vaksinere seg mot sykdommer man kan få av flåttbitt. Det bør vurderes hvis du bor eller oppholder deg mye i Østfold, Vestfold, Agderfylkene og Telemark.

I tillegg ber hun deg kontakte lege dersom bitt og stikk fører til kraftige reaksjoner som store og røde hevelser, som i tillegg klør og irriterer mye.

– Da kan det hende at du trenger allergimedisiner på resept, forteller Grannæs.


Her er apotekerens oversikt over de mest vanlige stikkene og bittene, og hvordan de behandles:

1) Mygg

Antall henvendelser til Vitusapotek tyder på at utbredelsen av mygg er spesielt høy i år, og de fleste kundene spør etter myggmidler.

– Du kan redusere risikoen for stikk hvis du dekker deg til med klær, og unngår myggutsatte områder. I tillegg finnes det en rekke preparater og myggmidler med virkestoffer DEET og Icaridin. Produktene har ulik aldersgrense, og du bør derfor spørre på apoteket hvilket produkt som anbefales for deg og dine barn, sier Grannæs.

Hvis du blir stukket, bør du unngå å klø deg. Det kan være vanskelig, men det finnes klødempende kremer som EuraxHydrokortison og Xylocain. Du kan bruke kremen til kløen avtar, noe som vanligvis skjer i løpet av noen dager.

Hvis du får en allergisk reaksjon, som hevelse og rødhet rundt stikket, kan du få allergitabletter på resept. Dette er samme legemidler som fås uten resept – da brukt mot pollenallergi.

2) Flått

– For å unngå flått, bør du dekke til huden og unngå å ferdes i busker, kratt og høyt gress. Noen myggmidler hjelper også mot flått, som for eksempel Cactuz med DEET, forteller Grannæs.

Flåtten kan bite seg fast overalt på kroppen din, men den trives best i armhulene, knehasene og i lysken. Sjekk deg selv og ungene hver kveld når du er i flåttutsatte områder, tipser hun.

Hvis du oppdager flått, bør du fjerne den umiddelbart. Her kan du enten bruke en vanlig pinsett, en flåttfjerner eller neglene. Prøv å få med hele flåtten, også hodet. Unngå å pirke ned i stikket, da dette øker risikoen for infeksjoner.

Når flåtten er fjernet, kan du vaske området med desinfiserende vann, samt smøre på sårsalve. Rådet om å smøre på fett har man gått bort fra, da dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Flåttbitt kan i verste fall gi Borrelia eller skogflåttencefalitt. Hvis bittet blir ringformet og rødt, bør du oppsøke lege. Borrelia er en bakterie som krever antibiotikakur, mens encefalitt skyldes et virus som det ikke er behandling for. Det er derfor lurt å vaksinere seg mot dette viruset.

3) Hoggorm

Hoggorm er den eneste giftige slangen i Norge, og den frigjør gift når den biter. Du kan reagere allergisk på hoggormbitt, og barn og hunder er spesielt utsatt.

– Du kan unngå å bli bitt ved å gå med sko, samt følge nøye med på solfylte stier. Hoggormen er nemlig avhengig av sol, og liker derfor å ligge der sola varmer.

Om du skulle bli bitt, bør du umiddelbart ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. I tillegg bør du holde deg i ro, hvis mulig. Er det et barn som blir bitt, bør barnet bæres for å holdes i ro.

Typiske reaksjoner etter hoggormbitt er kvalme og feber. Reaksjonene kommer gjerne innen én time etter at du blir bitt. Du bør derfor kontakte lege så raskt som mulig.

Skulle kjæledyret ditt bli bitt, bør du oppsøke veterinær.

4) Veps, bier, humle og jordveps

Det er smertefullt og ubehagelig å bli bitt eller brent av disse insektene. De som er allergiske mot denne type stikk bør gå med adrenalinsprøyte til enhver tid. Andre vil få en mildere reaksjon, utover at det er vondt.

TIPS! Disse insektene er spesielt glad i sukker. Du bør derfor se nøye på mat med sukker før du spiser. Unngå å sette åpne brusbokser tilgjengelig for veps og bier. De tar seg lett ned i boksen, og det kan være livsfarlig å bli stukket i munnen.

Se deg godt for hvis du går barbeint på en gressplen. Disse insektene trives nemlig godt på blomstene i gresset. Du bør også unngå brå bevegelser, eller forsøke å slå etter insektene når de er i nærheten. Det er i tillegg verdt å merke seg at sterk parfyme kan gjøre deg mer «attraktiv».

– Hvis du stikkes av veps, bier, humle eller jordveps, skal du fjerne brodden så snart som mulig dersom den sitter igjen i huden. Unngå å klemme eller klore på stikket, men avkjøl det med kaldt vann eller en våt klut, råder Grannæs.


GettyImages-486417982.jpg

INSEKTSBITT: Et stikk kan behandles på samme måte som om du er stukket av mygg. Foto: GETTY IMAGES

5) Brennmanet

Brennmaneter er skumle, fordi du ikke alltid merker at du blir brent før du kommer opp av vannet. Du bør derfor unngå å bade nær brennmaneter, og svømme langt unna hvis du ser noen. De har nemlig tentakler som kan bli opptil 30 meter lange.

Hvis du blir brent bør du skylle området godt med saltvann og fjerne eventuelle tråder. Unngå å gni eller ta på området, da det ofte forverrer reaksjonen.

Det finnes lokalbedøvende eller kløstillende kremer og salver som du bør ha i medisinskapet, hvis du bor eller er på ferie i nærheten av saltvann.

6) Klegg

Kleggen trives godt i nærheten av vann, og der det finnes kuer og hester. Den er mest plagsom når sommeren er på sitt varmeste og trives definitivt best etter regnværstunge dager.

Det er kun hunnkleggen som suger blod, og den oppleves til tider som aggressiv. Det skyldes at de er avhengige av blod for å utvikle larver.

– Du reduserer risikoen for å bli bitt hvis du kler deg i matte, lyse klær, og unngår blanke, sorte plagg. Det kan også lønne seg å gå med caps eller solhatt. Husk også at kleggen tiltrekkes av svette, sier apotekeren Grannæs.

Hvis du blir bitt, kan du behandle som om du blir bitt av mygg.

Tjen bonuspoeng hos Vitusapotek:

  • Registrer deg som VI+ medlem, og knytt ditt foretrukne betalingskort opp mot din medlemsprofil på vitusapotek.no. Da vil du automatisk få bonuspoeng hver gang du handler, og det blir enda mer lønnsomt å være kunde hos oss Vitusapotek.
  • Ved å engasjere deg i ulike aktiviteter vil du kunne tjene opp enda flere poeng.
  • Som VI+ bonusmedlem får du spesialtilbud på alle kampanjer, faste tilbud på gode produkter, samt råd, tips og masse inspirasjon. I tillegg kan du hente gratis Schengen-attest (verdi 85,-) hos alle Vitusapotek.

7) Fjesing

Fjesing er kanskje ikke så kjent for folk flest, men det er den eneste giftige fisken i Norge – og du kan bli stukket dersom du tråkker på den. Da sprøyter den inn gift i kroppen din.

Den finnes langs kysten vår, og piggene kan bli igjen i såret etter stikk. Det er svært smertefullt å bli stukket av fjesing, og de fleste får en hevelse og blir røde. I tillegg kan feber og hodepine forekomme.

Blir du stukket, bør du skylle godt med saltvann, samt etter hvert varmt vann for å lindre smertene. Du kan også bruke kortisonsalve direkte på stikket, og ta paracet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)