Foto: Privat
Les hele

Dette må du huske på med barna i sommervarmen

Det hører til sjeldenhetene at barn gir deg high five og jubler av glede når det er tid for påføring av solkrem. Men dersom du sluntrer unna kan konsekvensene bli langt mer alvorlig enn lett solbrenthet.

Selv om sommervarmen kanskje er etterlengtet, er det viktig å huske på at barn ikke har godt av å være for mye ute i direkte sollys.

PASS PÅ BARNA: Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek vet hvordan barna har det best i varmenFoto: Stein Sjølie
Les hele

– Barn under ett år skal i utgangspunktet ikke eksponeres for direkte sollys. Dette kan selvsagt være vanskelig å overholde i praksis, men dersom du er ute med så små barn er det viktig at du holder dem i skyggen, forteller Christine Pernille Lødøen.

Hun har i en årrekke jobbet som farmasøyt i Vitusapotek, og vet godt hva man må tenke på for at barna skal ha det bra i sommervarmen.

Litt større barn kan gjerne være ute i sola, men det er svært viktig at de beskyttes godt.

– Bruk solkrem, bruk det ofte og bruk høy faktor, poengterer Lødøen.

Mange tenker kanskje at solkrem først og fremst er for å unngå solbrenthet. Det er selvsagt riktig, men det er også andre grunner for å beskytte barn mot sola.

– Barns hud er langt med sensitiv enn huden hos oss voksne i tillegg til at den er tynnere og har færre pigmenter. Dersom de ikke blir beskyttet i ung alder er det langt større fare for senskader som for eksempel hudkreft. Desto mer brent barnet blir, desto større er muligheten for senskader.

– Hva gjør man dersom barnet er så uheldig og blir brent?

– Da kan du legge på kaldt omslag, slik at du får stilnet smertene. Ellers kan du behandle det på samme måte som du gjør på deg selv, ved å smøre på Aloe Vera. Er plagene ekstra ille, kan reseptfrie kremer og salver, for eksempel mildforsøkes for å dempe smerte og kløe på de solbrente områdene. Her skal man huske at disse preparatene ikke skal brukes av barn under 2 år. I tillegg må du holde barnet borte fra solen resten av dagen, og gjerne også påfølgende dag.

– Når bør man eventuelt oppsøke lege?

– Får barnet ditt blemmer, skal du absolutt oppsøke lege. Det samme gjelder ved mistanke om heteslag, der symptomene er svimmelhet, hodepine og kvalme.

Leste du denne?

SOMMERGLADE: Både Anniken Hellum og sønnen Cedrik trives i sola, men liker begge å ta en pause i skyggen når varmen står på som verst. Foto: Privat
Les hele

Smør ofte og nok

En som kjenner godt til utfordringene rundt til å holde barnet beskyttet mot solstrålene på sommeren, er Anniken Hellum (34), som er mamma til Cedrik (3).

Hun er svært opptatt av å være nøye med smøringen når sommeren kommer.

– Når vi er ute i sola hele dagen, smører vi fra tre til fire ganger daglig. Cedrik får lett utslett og soleksem i sola, hvilket gjør at vi må være ekstra påpasselige, forteller småbarnsmoren.

Selv om smøringen er viktig, er det ikke alltid like enkelt å gjennomføre i praksis.

–Hehe. Cedrik hater å bli smurt. Derfor er det ofte lurt å ha en gulrot i enden, som gjør smøringen litt enklere. Jeg har ikke noe kvaler med å friste med fem minutter med mobilspill, så lenge vi får jobben gjort, smiler Anniken og fortsetter:

– Når vi først i er gang er vi opptatt av å bruke nok krem! Det er typisk at den ene gangen jeg smurte litt for lite, så endte han opp med å bli solbrent. Da er det bedre å bruke for mye enn for lite.

Det å tilby en belønning for å samarbeide under smøring, er ifølge Christine Pernille Lødøen en god taktikk.

– Det ER vanskelig å få smurt barna. Derfor er det en god idé å gjøre det til en lek. En mulighet kan for eksempel være å lage deres egen «Smørekalender», med morsomme klistremerker som barnet kan få som belønning hver gang de blir smurt. Det kan gjøre underverker for motivasjonen.

– Hvor ofte skal man egentlig smøre?

– Vi anbefaler at barna skal smøres hver andre time. Husk at barn leker mye i sanda i tillegg til at de bader mye. Strengt tatt bør det gjennomføres en ny smøring etter hvert bad, men det kommer an på hva slags solkrem du bruker. Er det en vannresistent krem skal den holde to ganger 20 minutter med bading. Er kremen , holder den derimot fire ganger 20 minutter, forteller Lødøen.

Hun anbefaler at man starter dagen med et godt lag med krem – gjerne før barnet har kledd på seg. Da slipper du å ta den første runden når dere først er ute, i tillegg til at det er lettere å komme til i kriker og kroker.. Utover dagen kan dere gjerne bruke eller .

– Spray er noe lettere å påføre, men det er viktig å smøre godt ut. Solstift er veldig fin å bruke på utsatte steder som nese og kinn. I tillegg må du huske å smøre ørene, som er dét stedet som oftest blir oversett hos både barn og voksne.

– Kan barn bruke samme solkrem som oss voksne?

– I prinsippet så kan de det. Men er tilpasset deres sensitive hud, og derfor anbefaler vi at de får sin egen. Til de minste barna bør man også bruke en solkrem som legger seg som et litt tykkere lag på huden for å få best beskyttelsen. Men: Om det eneste alternativet tilgjengelig er solkrem for voksne, så er det et mye bedre alternativ enn å ikke smøre.

Når du skal smøre barnet, kan du ha som tommelfingerregel at mengden krem skal tilsvare en god håndfull – altså barnets hånd. Dette skal rekke for hele kroppen.

BÅDE OG: UV-drakter gir god beskyttelse for sensitiv barnehud, men eksperten anbefaler likevel at hele kroppen får en runde med solkremenFoto: Privat
Les hele

UV-drakter er ikke alltid nok

For mange er det en god løsning å kle barnet i UV-drakter, slik at de er enda bedre beskyttet mot solens UV-stråler. Det er derimot ikke slik at draktene gir 100% beskyttelse mot solens stråler. I tillegg kan draktens UV-beskyttelse bli redusert ved gjentatt UV-eksponering og slitasje.

– Det er derfor en fordel å smøre barnet over hele kroppen, selv om det har UV-drakt, forteller Lødøen.

I tillegg anbefaler farmasøyten at barn utstyres med hatt og solbriller.

– Man får naturligvis ikke smurt hodebunnen, og en solhatt vil kunne beskytte barnet godt. Solbriller er også viktig å bruke, og her er må man sørge for at brillene sitter komfortabel på og at de oppfyller EU-standardene.

Ta pauser – og ikke dekk over barnevognen!

Selv om vi nordmenn er opptatt av å nye sola når vi først ser den, må vi ikke glemme at behovet ikke er like stort for barna.

– Det er lurt å legge inn noen solpauser – spesielt når sola er på sitt sterkeste midt på dagen. Det kan for eksempel være en god idé å ta lunchen inn i stedet for å sitte ute i sola.

På varme sommerdager er vi voksne som oftest flinkere til å få i oss væske enn ellers for å kompensere for væsketapet. Det samme prinsippet må gjelde for de aller minste.

– En tommelfingerregel sier at barn skal ha i seg væske tilsvarende ca 10% av barnets kroppsvekt. Et godt tips er å følge med på dobesøkene: Går barnet ofte på do og urinen er lys i fargen, får det i seg nok væske. Er dobesøkene derimot sjeldnere og urinfargen er mørk gul, kan det være et tegn på dehydrering. Legg gjerne inn faste drikkepauser mellom all lek og moro, så er du på den sikre siden, forteller Lødøen.

FARLIG: Dersom du legger pledd over barnevognen, kan temperaturen bli helseskadelig for barnet inne i vogna på varme dager (Det var ingen barn i vognen da dette bildet ble tatt)Foto: VG Partnerstudio
Les hele

Selv om de fleste har lært seg at man aldri skal la et barn bli igjen i en varm bil, er det fortsatt noen som synder når det kommer til det å legge pledd over barnevogna når ungen skal sove. Dét skal man være svært forsiktig med.

– Dersom det ikke kommer nok luft inn i barnevogna, kan det være veldig farlig for et lite barn. Små barn er ikke like flinke til å regulere kroppstemperaturen, og temperaturen kan gå veldig fort fra normal til høy. Det er derfor viktig å sjekke ofte, og kjenne på barnets temperatur i nakken. Og sørg for tilstrekkelig med lufting.