Annonsørinnhold

Den store kosttilskudd-guiden:

Slik vet du om du trenger tilskudd av vitaminer og mineraler

Vitaminer er viktig næringsstoff for kroppen din. Men hvordan vet du om du har mangler?  Her er alt du trenger å vite om de vanligste kosttilskuddene.


Produsert av VG Partnerstudio

– Kosttilskudd er alt av vitaminer og mineraler som vi tilfører kroppen vår fordi vi mangler det, eller tror vi mangler det, sier ernæringsveileder hos Vitusapotek Ski, Kristina Alslie.

Det eneste kroppen vår produserer selv er vitamin D, K og små mengder B1 og B3. Vitamin K dannes av naturlige bakterier i tarmen, og vitamin D lagres i huden når solen skinner på oss. 

– Gjennom mørketiden har mange behov for tilskudd av særlig vitamin D, fordi vi får lite hjelp av sollyset. Det får du gjennom maten du spiser, eller ved hjelp av kosttilskudd dersom det ikke er tilstrekkelig.

Ikke kjøp i blinde

Det florerer av ulike merker, typer og former av kosttilskudd på markedet. Det viktigste å holde orden på, er forskjellen på hvilken type de ulike vitaminene er: fettløselig eller vannløselig.EKSPERT PÅ KOSTTILSKUDD: Kristina Alslie, ernæringsveileder hos Vitusapotek Ski. Foto: VITUSAPOTEK

vitus-Kristina2-16-10.jpeg

Alslie forklarer forskjellen:

– Fettløselige vitaminer er A, D, E og K-vitaminer. Overskuddet av disse lagres i kroppen, og du skal være mer forsiktig med hvor mye du inntar, og om du inntar det i utgangspunktet. Rådfør deg med lege eller helsepersonell før du går til innkjøp av disse. 

– Vannløselige vitaminer er B og C-vitaminer. Disse lagres ikke i kroppen, og er stoffer som skilles raskt ut. Faren for overdosering er derfor svært lav.

Sjekk om du trenger kosttilskudd

De fleste som er friske og har et sunt og variert kosthold med mye frukt og grønnsaker, får i seg nok vitaminer og mineraler gjennom kosten. 

– Vi anbefaler at alle først og fremst prøver å få i seg mineraler gjennom maten, før de eventuelt begynner med kosttilskudd, sier apotekeren.

Mistenker du at du har mangler, kan du sjekke dette hos legen med en blodprøve. 

– På ditt nærmeste Vitusapotek kan vi også gjøre en vurdering av ditt behov for vitaminer ved en samtale om ditt daglige kosthold. Dersom du har et mangelfullt kosthold, anbefaler vi alltid å forsøke å forbedre det først. 

Likevel kan det være noen som har behov for ekstra tilskudd – det være seg ved sykdom, allergier eller andre faser i livet.

Psst! Her finner du ditt nærmeste Vitusapotek

Under gir Alslie deg en oversikt over de vanligste kosttilskuddene, og hvordan de fungerer:


caroline-attwood-kC9KUtSiflw-unsplash.jpg

OMEGA 3

Omega-3 fettsyrer er, sammen med Omega-6, livsnødvendige fettsyrer kroppen ikke kan lage selv, men må få tilført via kosten.

Personer som spiser mindre enn 200 gram fisk i uken, gravide og ammende bør ta tilskudd av Omega-3.

Gode kilder til Omega 3 er fet fisk, alger, tran og planteoljer. Det kan tas sammen med andre kosttilskudd, men vær obs dersom du går på medisiner.

Kjøp Omega-3 her1

Vitamin D

Vitamin D, eller «solskinnsvitaminet», er viktig for normal beindannelse, opprettholdelsen av et sterkt og sunt skjelett og for immunforsvaret. Vitamin D-mangel kan gi slapphet, muskelsmerter og økt risiko for beinskjørhet. Høyt inntak av vitamin D over tid bør unngås fordi det kan føre til en skadelig opphopning av vitaminet i kroppen. Symptomer på overdosering er mangel på appetitt, diaré, kvalme, tørste, hyperkalsemi (for mye kalsium), nyrestein og nyreskader. Personer som trenger tilskudd er de som spiser lite fet fisk, gravide, ammende, barn under 3 år, de som får lite sollys, mørkhudede og eldre.

Klikk her for å kjøpe D-vitamin

2

aliona-gumeniuk-YJ7dFJTHEjI-unsplash.jpg

VITAMIN C

Vitamin C er en viktig antioksidant, som bidrar til å styrke immunforsvaret, holde kroppens bindevev sunt, og sørge for normal sårheling. Det er også med på å forsvare kroppen mot frie radikaler.

Frukt og grønnsaker er gode kilder til dette næringsstoffet.

Det er et vannløselig vitamin, og overskudd vil skilles ut i urinen.

Her kan du lese mer om vitamin C3

Vitamin B

Vitamin B er en fellesbetegnelse på åtte vannløselige vitaminer med en rekke ulike funksjoner i kroppen. Ifølge Alslie er det mest kjent for å være viktig for hud, hår og negler. B12 er et typisk vitamin som mange har mangel på. Vitamin B finnes naturlig i animalske produkter, noe som gjør at særlig vegetarianere og veganere er utsatt for mangler.

Les mer om vitamin B her

4

jakub-kapusnak-Hj53USePB1E-unsplash.jpg

JERN

Jern er et mineral som er helt nødvendig for kroppen, blant annet for oksygentransport. Det er imidlertid viktig å vite at både for lite og for mye kan være skadelig.

Jern finnes naturlig i kjøtt, fisk, innmat, lever, grove kornprodukter og egg.


Les mer om jern her

5

MULTIVITAMIN

Multivitamin er et kosttilskudd som består av flere vitaminer og mineraler. Et multivitamin passer for deg som ikke spiser variert, eller som har lavt energiinntak, noe som vil si at du får i deg for lite næring. Dersom du tar andre vitaminer i tillegg, bør du være obs på at du ikke får i deg dobbelt opp av noen typer. Multivitaminer finnes i form av tabletter, tyggetabletter, kapsler og mikstur.

Her kan du lese mer om multivitamin

6

Kosttilskudd for vegetarianere og veganere

Mange som ikke spiser kjøtt og andre animalske produkter, kan ha behov for ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler. Det er fordi mange vitaminer finnes naturlig i kjøtt og fisk.

– Dersom du har et godt sammensatt vegetarisk kosthold, kan du likevel dekke behovet for alle næringsstoffer. Dette består av frukt, grønnsaker, bær, nøtter, frø, planteoljer, korn- og fullkornsprodukter, soyaprodukter, linser og bønner, sier Alsie. 

Hun forteller også at den største utfordringen med å være vegetarianer er dersom kostholdet blir dårlig planlagt. Det er ofte de som har mangler.

– Forhør deg ellers med lege eller oss på Vitusapotek dersom du er usikker, råder hun.


Vegetarianer? Få i deg disse!

 • Vitamin B12, B6 og B2
 • Vitamin D
 • Jod
 • Jern
 • Sink
 • Selen
 • Omega-3 fettsyrer
 • Kalsium
 • Proteiner

  Kilde: Vitusapotek

Forsiktighetsregler ved bruk av tilskudd

Dersom du vurderer å begynne, eller allerede tar kosttilskudd, er det noen ting du bør ta i betraktning. 

– Vær forsiktig dersom du tar flere typer kosttilskudd som inneholder de samme stoffene. Du skal heller aldri overstige anbefalt døgndose.

Unngå å kjøpe kosttilskudd i utlandet, og se alltid etter seriøse aktører. Hos Vitusapotek har kosttilskuddene som selges vært gjennom en grundig kvalitetskontroll, og alt som selges er trygt å bruke. 

Hun forklarer også at det finnes noen grupper som bør være forsiktige med inntak av kosttilskudd.

– Eldre, små barn, gravide, ammende, de som bruker legemidler og de som har alvorlige sykdommer skal alltid rådføre seg med lege eller helsepersonell før de begynner med tilskudd.

TIPS! Her finner du ditt nærmeste Vitusapotek


VA_K9_19_Facebook_1200x628_Kost3.jpg

Opptjen bonuspoeng hos Vitusapotek

Registrer deg som VI+ medlem, og knytt ditt foretrukne betalingskort opp mot din medlemsprofil på vitusapotek.no. Da vil du automatisk få bonuspoeng hver gang du handler, og det blir enda mer lønnsomt å være kunde hos Vitusapotek.

Ved å engasjere deg i ulike aktiviteter vil du kunne tjene opp enda flere poeng. Som VI+ bonusmedlem får du spesialtilbud på alle kampanjer, faste tilbud på gode produkter, samt råd, tips og masse inspirasjon.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)