Annonsørinnhold

Den store guiden:

Alt du trenger å vite om solkrem

Blir jeg like brun av å bruke høy faktor? Og hvor mye og ofte bør jeg egentlig smøre meg? Her er 16 spørsmål og svar om solbeskyttelse. God sommer!

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Å oppholde seg i solen er bra for kroppen, særlig for dem med vitamin D-mangel. Er du en av dem som nærmest bor i solen i sommerhalvåret, bør du være ekstra påpasselig med huden din.

– Den mest åpenbare årsaken til at du bør være forsiktig i solen er for å unngå å bli solbrent, sier Thea Jacobsen, farmasøyt i Vitusapotek.

Når du blir solbrent oppstår det en betennelsesreaksjon i huden, men det kan også få flere konsekvenser av mer alvorlig grad. Pigmentflekker, økende aldringsprosess, hudkreft og nedsatt immunforsvar er noen av dem.

Ifølge Kreftforeningen er sol bra for helsen i små mengder, og dersom vi unngår solskader. Intens soling og solarium er imidlertid årsaken til hudkreft i ni av ti tilfeller. De fleste av disse tilfellene kan forebygges ved å vise smart solvett. Men hvordan gjør vi egentlig det?

Vi tok en prat med farmasøyt i Vitusapotek, Thea Jacobsen, for å lære mer om solkrem:


Double-click to select video

Hva skjer når huden får farge?

– Når solen treffer huden stimuleres cellene som produserer pigmenter, og huden får mer pigmenter. Du kan ikke herde huden, men utover i sesongen blir huden mer selvbeskyttende mot UV-strålene. Dette er imidlertid ikke noe som varer evig.

Blir jeg like brun av å bruke «høy» faktor?

– Ja, det blir du. Huden blir bare mindre skadet enn ved lav faktor. Det tar litt lenger tid å få farge, men fargen sitter til gjengjeld lenger, og du unngår å flasse.

Kan jeg trappe ned på faktor utover sommermånedene?

– Ja, utover i sesongen har huden fått grunnlag, og den er mer selvbeskyttende. Da kan du trappe ned på faktor. Kreftforeningen har oppdatert sine anbefalinger, og rådet er at du bør bruke minimum faktor 30.

Hvilken faktor skal jeg velge?

Solfaktor skal velges etter hvilke hudtype du har. Jo lysere hud du har, desto høyere solfaktor skal du bruke.

Trenger jeg faktor når jeg oppholder meg i skyggen?

– Hvis du for eksempel ligger under en parasoll vil UVA-strålene kunne trenge gjennom, og du bør derfor bruke solkrem for å unngå skader i huden.

Hvordan skal solkrem oppbevares?

– Unngå at solkremen ligger i direkte sollys, legg den i strandvesken eller under et håndkle. Sollys og varme kan gjøre at ingrediensene forandrer seg, og solkremen blir ødelagt. Til vanlig skal solkremen oppbevares mørkt i romtemperatur.

Hva er forskjellen på UVA og UVB-stråler?

– UVA-stråler er aktive hele året, og trenger gjennom skylaget. De gir brunfarge ved at de mørkner det pigmentet vi allerede har i huden. Hoveddelen av UV-strålene er UVA stråler. UVB-stråler er imidlertid de som gjør oss solbrente. UVB-stråler stimulerer til produksjon av mer pigmenter, og gir en «dypere» brunfarge enn UVA-stråler.

Hvorfor bør jeg ta pause fra solen?

– Spesielt på ferie i sydligere strøk er det vanlig å ligge ute i solen i veldig mange timer. Mellom klokken 12 og 15 på dagen er solen på sitt sterkeste, og da anbefales det å ta en pause fra solen. Gå og spis en lunsj, eller finn på en hyggelig aktivitet i skyggen mens du venter på å gå tilbake i solen.

Hvor mye og hvor ofte bør jeg smøre meg med solkrem?

– Tommelfingerregelen er at du skal bruke en håndfull solkrem hver gang du smører. Smør deg en halvtime før du skal ut i solen. Som en generell regel kan du ta på solkrem hver andre time, men oftere dersom du bader eller svetter mye.

Hvordan merker jeg at huden er solbrent?

– Som regel merker du ikke at du er solbrent før du er kommet inn for dagen, og har tatt en dusj. Først da ser du at huden er rød og irritert. Men solbrent eller ikke, så skal du alltid smøre deg med fuktighetskrem eller After Sun for å kjøle ned huden etter en lang dag i sola.

Hvordan behandler man solbrent hud?

– Det kommer an på hvor dyp solforbrenningen er. Først bør du starte med en Aloe Vera eller After Sun, for å få avkjølt huden. Hvis dét ikke holder kan du smøre på en rik fuktighetskrem, for å gi huden skikkelig med fuktighet.

Må jeg smøre meg på nytt etter bading?

– Vannresistente solkremer holder i to dukkerter på cirka 20 minutter hver. Er produktet ekstra vannresistent, holder det fire ganger 20 minutter. Dette bør være valget til dem som liker å være mye ute i vannet.

Hvor lang holdbarhet har solkrem?

– Merkingen «12M» betyr at solkremen er holdbar i 12 måneder etter at produktet er åpnet, mens «6M» betyr holdbarhet i seks måneder. Noen produkter har også en best-før-holdbarhetsdato. Unngå å bruke den dersom den skiller seg eller lukter harskt. Da er det nemlig ingen garanti for at solkremen funker som den skal.

Kan jeg bruke samme solkrem til hele kroppen?

– Ja, men mange foretrekker en egen solkrem tilpasset ansiktet, særlig dersom du har sensitiv ansiktshud, eller plages med kviser. Er du usikker, kan du kontakte ditt nærmeste Vitusapotek for veiledning. Forskjellen på solkrem tilpasset ansikt og kropp, er at ansiktskremen har flere pleiende ingredienser. I tillegg finnes det egen solstift til lepper og andre områder som er ekstra sårbar i solen, som nesetipp, ører og arr.

Skal barn smøres på samme måte som voksne?

– Nei, barn skal smøres med tykkere lag og høyere faktor enn voksne. Barn trenger normalt en solkrem med høyere solbeskyttelse enn voksne. Dersom barnet har lys hud, blondt eller rødblondt hår er huden ofte svært utsatt for solforbrenning. Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys over lengre tid.

Hvilken type solbeskyttelse bør barn bruke?

– Solkrem som trekker godt inn i huden og gir rikelig med fuktighet kan brukes på sensitiv barnehud. Et godt tips er å bruke en krem med farge, slik at du ser hvor du har smurt barna. Solspray er enkelt å påføre, trekker raskt inn uten å være klissete, og kan påføres på våt hud.

Thea svarer på 16 spørsmål om solkrem:

1) Hva skjer når huden får farge?
– Når solen treffer huden stimuleres cellene som produserer pigmenter, og huden får mer pigmenter. Du kan ikke herde huden, men utover i sesongen blir huden mer selvbeskyttende mot UV-strålene. Dette er imidlertid ikke noe som varer evig.

2) Blir jeg like brun av å bruke «høy» faktor?
Ja, det blir du. Huden blir bare mindre skadet enn ved lav faktor. Det tar litt lenger tid å få farge, men fargen sitter til gjengjeld lenger, og du unngår å flasse.

3) Kan jeg trappe ned på faktor utover sommermånedene?
– Ja, utover i sesongen har huden fått grunnlag, og den er mer selvbeskyttende. Da kan du trappe ned på faktor. Kreftforeningen har oppdatert sine anbefalinger, og rådet er at du bør bruke minimum faktor 30.

4) Hvilken faktor skal jeg velge?
– Solfaktor skal velges etter hvilken hudtype du har. Jo lysere hud, desto høyere solfaktor skal du bruke.

5) Trenger jeg faktor når jeg oppholder meg i skyggen?
– Hvis du for eksempel ligger under en parasoll vil UVA-strålene kunne trenge gjennom, og du bør derfor bruke solkrem for å unngå skader i huden.


SOLKREMEKSPERT: Thea Jacobsen, farmasøyt hos Vitusapotek. Foto: SCHIBSTED PARTNERSTUDIO

Thea.jpg

6) Hvordan skal solkrem oppbevares?
Når du tar med solkremen utendørs, bør du unngå at den ligger i direkte sollys. La den ligge i strandvesken eller under et håndkle. Sollys og varme kan gjøre at ingrediensene forandrer seg, og solkremen blir ødelagt.

Til vanlig skal solkremen oppbevares mørkt i romtemperatur. Unngå å sette den på et varmt bad.


7) Hva er forskjellen på UVA og UVB-stråler?
UVA-stråler er aktive hele året, og trenger gjennom skylaget. De gir brunfarge ved at de mørkner det pigmentet vi allerede har i huden. Hoveddelen av UV-strålene er UVA stråler. UVB-stråler er imidlertid de som gjør oss solbrente.

UVB-stråler stimulerer til produksjon av mer pigmenter, og gir en «dypere» brunfarge enn UVA-stråler.

8) Hvorfor bør jeg ta pause fra solen?
Mellom klokken 12 og 15 på dagen er solen på sitt sterkeste, og da anbefales det å ta en pause fra solen.

Gå og spis en lunsj, eller finn på en hyggelig aktivitet i skyggen mens du venter på å gå tilbake i solen.

9) Hvor mye og hvor ofte bør jeg smøre meg med solkrem?
– Tommelfingerregelen er at du skal bruke en håndfull solkrem hver gang du smører. Smør deg en halvtime før du skal ut i solen.

Som en generell regel kan du ta på solkrem hver andre time, men oftere dersom du bader eller svetter mye.

Solkrem til ansikt

Se det store utvalget av solbeskyttelse her

10) Hvordan merker jeg at huden er solbrent?
– Som regel merker du ikke at du er solbrent før du er kommet inn for dagen, og har tatt en dusj. Først da ser du at huden er rød og irritert. Men solbrent eller ikke, så skal du alltid smøre deg med fuktighetskrem eller After Sun for å kjøle ned huden etter en lang dag i sola.

11) Hvordan behandler man solbrent hud?
– Det kommer an på hvor dyp solforbrenningen er. Først bør du starte med en Aloe Vera eller After Sun, for å få avkjølt huden. Hvis ikke det holder, kan du smøre på en rik fuktighetskrem, for å gi huden skikkelig med fuktighet.

– Noen solforbrenninger er så sterke at du trenger kortisonkrem. Det merker du hvis du klør, har smerter eller det bobler i huden. Da skal du unngå solen frem til det er gått over.
Solkrem2.jpg

I FERIEKOFFERTEN: Skal du reise en uke sommerferie, er dette mengden du bør pakke med til en voksen person. Foto: SCHIBSTED PARTNERSTUDIO

12) Må jeg smøre meg på nytt etter bading selv om solkremen er vannresistent?
– Vannresistente solkremer holder i to dukkerter på cirka 20 minutter hver. Er produktet ekstra vannresistent, kan du bade fire ganger i 20 minutter. Vannresistent solkrem bør være valget til dem som liker å være mye ute i vannet.

13) Hvor lang holdbarhet har solkrem?
– Merkingen «12M» betyr at solkremen er holdbar i 12 måneder etter at produktet er åpnet, mens «6M» betyr holdbarhet i seks måneder. Noen produkter har også en best-før-holdbarhetsdato. Unngå å bruke den dersom den skiller seg eller lukter harskt, da er det nemlig ingen garanti for at solkremen funker som den skal.

Et tips er å skrive datoen produktet ble åpnet på flasken eller tuben, slik at du lettere kan bedømme om innholdet er bra eller ei.

14) Kan jeg bruke samme solkrem til hele kroppen?
Ja, men mange foretrekker en egen solkrem tilpasset ansiktet. Dette gjelder særlig for deg som har sensitiv ansiktshud, eller plages med for eksempel kviser. Er du usikker, kan du kontakte ditt nærmeste Vitusapotek for veiledning.

Forskjellen på solkrem tilpasset ansikt og kropp, er at ansiktskremen har flere pleiende ingredienser. I tillegg finnes det egen solstift til lepper og andre områder som er ekstra sårbar i solen, som nesetipp, ører og arr.

Her finner du ditt nærmeste Vitusapotek


Solkrem til kropp

Strandlek.jpg

BARNEHUD: Barn skal være ekstra forsiktige i solen, og bør bruke egen solkrem dersom de er under tre år. Foto: PRIVAT.

15) Skal barn smøres på samme måte som voksne?

– Nei, barn skal smøres med tykkere lag og høyere faktor enn voksne. Barn trenger normalt en solkrem med høyere solbeskyttelse enn voksne. Dersom barnet har lys hud, blondt eller rødblondt hår er huden ofte svært utsatt for solforbrenning.

Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys over lengre tid.

16) Hvilken type solbeskyttelse bør barn bruke?

Solkrem som trekker godt inn i huden og gir rikelig med fuktighet kan brukes på sensitiv barnehud. Et godt tips er å bruke en krem med farge, slik at du ser hvor du har smurt barna.

Solspray er enkelt å påføre, trekker raskt inn uten å være klissete, og kan påføres på våt hud.

Solkrem til barn

Smarte hjelpere i solen

Et tips til deg som ønsker å ha god kontroll i sola er UV-indikator, som kan måle mengden av UV-stråler huden din utsettes for i løpet av en dag.

Det finnes både armbånd og klistremerker, og de egner seg for både barn og voksne. De brukes enkelt ved å ta solkrem på både huden og klistremerket eller armbåndet, og kan fint brukes i både klor- og saltvann.

Les mer om UV-indikator her

I Vitusapotek har vi mange solmerker tilpasset ulike hudtyper og alle aldre. Du kan lese mer om dem her:

Cosmica sol

Cliniderm sol

Vichy sol 

La Roche-Posay sol

Avène sol 

A-Derma sol

Solero sol

Aco sol

Tjen bonuspoeng hos Vitusapotek

Registrer deg som VI+ medlem, og knytt ditt foretrukne betalingskort opp mot din medlemsprofil på vitusapotek.no. Da vil du automatisk få bonuspoeng hver gang du handler, og det blir enda mer lønnsomt å være kunde hos oss Vitusapotek.

Ved å engasjere deg i ulike aktiviteter vil du kunne tjene opp enda flere poeng. Som VI+ bonusmedlem får du spesialtilbud på alle kampanjer, faste tilbud på gode produkter, samt råd, tips og masse inspirasjon.

I tillegg kan du hente gratis Schengen-attest (verdi 85,-) hos alle Vitusapotek.

Bli med på webinar

Bli med på vårt webinar om solpleie, og gå en trygg og sunn sommer i møte.
Webinaret går live i vår eksklusive Facebook-gruppe torsdag 11. Juni kl 19:00.
Vi deler rikt av vår kunnskap om alt du måtte lure på rundt solpleie, og tar for oss tema som:

Hvordan forebygge hudskader i solen?
Hvilken solkrem er riktig for deg?
Hvor mye solkrem trenger jeg å bruke?

Meld deg på her så mottar du en lenke til Facebook-gruppen. Vi gleder oss til å se deg!

PS! Alle VI+ bonusmedlemmer vil motta 1000 poeng i solvettbonus ved å delta på webinaret. Husk å registrere deg med samme e-postadresse som du har registrert på ditt VI+ bonusmedlemskap. Er du ikke VI+ bonusmedlem, meld deg inn via lenken i bekreftelses e-posten du mottar etter du har meldt deg på webinaret.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Vitusapotek

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)