Reisemålet for sørlandsidyll, topptur og bonderomantikk

Vanskelig å velge mellom fjord eller fjell når ferien skal planlegges? Det er nemlig fullt mulig å få i pose og sekk, med både skjærgårdsliv, elleville vannsklier, fjellvandring og kultur. Vi guider deg gjennom 15 topp-attraksjoner i Telemark.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

1. Bø Sommarland

Dette er Skandinavias største vannpark, som har gledet store og små siden åpningen i 1985. Hvem har vel ikke hørt om det halsbrekkende «Magasuget», som krever mye mot og lite høydeskrekk før man setter utfor? Men slapp av, parken har sklier og attraksjoner for alle, også for yngre barn. Visste du forresten at parken har værgaranti, så du slipper gratis inn dagen etter hvis det regner den dagen du er der.

NOE FOR ALLE: I Sommarland finnes sklier i alle tøffhetsgrader. Foto: Visit Telemark

– Bø Sommarland er den mest populære aktivitetsparken for barnefamilier. Den nye attraksjonen er en flerdimensjonal vannsklie. Det vil si at du blir dratt inn i en film samtidig som du rutsjer nedover, forteller Håkon Nordby, markedssjef i Visit Telemark. Men det er også flere andre aktivitetsparker i Telemark – de kan du lese mer om her.

Om du ønsker å overnatte i nærheten av Sommarland, er Bø Hotell, Bø Camping, Beverøya Camping og Norsjø Hotell gode alternativer. Flere overnattingsmuligheter kan du se her.

HER KAN DU LESE MER OM ATTRAKSJONER, PRISER OG ÅPNINGSTIDER I BØ SOMMERLAND

2. Telemarkskanalen

Det er en magisk naturopplevelse å følge Telemarkskanalen, enten i egen båt, i en av kanalbåtene eller på sykkel langs kanalen. I Skien kan du gå ombord i MS Victoria, MS Henrik Ibsen eller den noe nyere MS Telemarken for en uforglemmelig reise gjennom norsk natur på sitt vakreste. I enden av kanalen ligger historiske Dalen Hotell, som er en helt særegen overnattingsmulighet. Om du ønsker å dra på oppdagelsesferd i egen båt, finnes mange flotte steder langs kanalen hvor du kan legge til.

– For de yngste arrangeres piratcruise på Telemarkskanalen fra Norsjø Ferieland, hvor skuespillere spiller pirater, på skattejakt fra sluse til sluse. For de voksne arrangeres også Blues Cruise i juli måned, hvor musikere ombord underholder passasjerene med flott bluesmusikk, sier Nordby.

LES MER OM MULIGHETENE PÅ OG RUNDT TELEMARKSKANALEN

3. Dalen Hotel

I enden av Telemarkskanalen ligger eventyrlige Dalen Hotel. Hotellet ble bygget i romantisk dragestil, og har vært en stor turistattraksjon siden det ble bygget i 1894. Atmosfæren her er helt spesiell, og maten utsøkt. De ansatte er svært stolte av arbeidsplassen sin, og forteller gjerne historier om bygningen og hendelser fra årenes løp. Fra hotellet finnes flere turmuligheter, blant annet Lårdalstigen, som sammenlignes med Besseggen. Her har du fantastisk utsikt over Telemarkskanalen og naturen rundt.

– For de som er glade i sauna, så finnes det en ny, spektakulær badstue som heter Soria Moria, rett nedenfor Dalen Hotel. Det moderne bygget er en spennende kontrast til den historiske hotellbygningen, sier Nordby.
LES MER OM DALEN OG ANDRE SPEKTAKULÆRE OVERNATTINGSSTEDERDELTA I QUIZ OG VINN FAMILIEFERIE VERDT 14 000 KRONER!!

4. Gaustatoppen

Gaustatoppen er kjent for sin flotte utsikt over store deler av Østlandet, og er en relativt lett tilgjengelig fjelltopp på grunn av Gaustabanen. Fjelltoppen er en populær tur året igjennom, spesielt om sommeren og vinteren. Med Gaustabanen som går inne i fjellet, kan de som ønsker for eksempel gå opp og ta banen ned. Når du har kommet helt til topps, 1883 m.o.h., kan du nyte enkle kioskvarer og en utrolig utsikt! Ønsker du å overnatte i nærheten, så kan Gaustablikk Høyfjellshotell eller Gaustatoppen Booking anbefales.

– På innsjøen Kvitåvatn er det sjøsatt to flytende badstuer, med flott utsikt til Gaustatoppen. Disse kan bookes hos Gaustablikk Høyfjellshotell. Det er også mange enklere, men fine vandreturer direkte fra hotellet, sier Nordby.

HER LESER DU MER OM TUREN TIL GAUSTATOPPEN

5. Rjukan

Ved foten av Gaustatoppen ligger Rjukan, som i dag er del av UNESCOs verdensarv. Norsk Hydro-eventyret har sin opprinnelse her. Sam Eyde startet det som skulle bli en revolusjon innen matproduksjon da han fant opp kunstgjødsel, og i kjølvannet bygget han opp Rjukan rundt denne industrien. Både Rjukan og Vemork er særlig kjent for sabotasje av Tungtvannsfabrikken under 2. verdenskrig, og det er mange som besøker området for å lære mer om dette.

– De som ønsker det kan være med på sabotørstien, enten alene eller guidet tur, og følge ruten som sabotørene fulgte under krigen. For de tøffe kan man ta den mest krevende turen ved å fire seg ned og krysse et juv, forteller Nordby.
HER KAN DU LESE MER OM VANDRINGEN LANGS SABOTØRSTIEN

6. Kragerø

Sørlandsidyllen er komplett når du ankommer Kragerø, enten med bil via E18 eller sjøveien. Småbyen helt sør langs Telemarks kyststripe er en av Norges mest populære sommerbyer, kjent for den vakre skjærgården og den koselige, intime bykjernen. I tillegg kan du ta ferge til de omkringliggende øyene hvor hele familien kan nyte late dager med sol og bading. Ønsker du å overnatte, ligger blant annet Tollboden Hotell midt i sentrum. Et annet alternativ er Kragerø Resort, som byr på spa-avdeling, strandbar, flotte golfbaner og ny terrengsykkelløype. Her finnes også et badeanlegg med stupetårn som særlig populært blant barna. I Telemark er det for øvrig et bredt spekter av badeplasser – sjekk ut liste over badesteder.

– I år arrangeres Kragerøfest for første gang på Gunnarsholmen, og det er rapperen Esben Selvig, eller Dansken, som har vært en av ildsjelene bak dette. Hit kommer flere kjente artister, som DDE, Silya og OnklP, forteller Nordby.

7. Jomfruland Nasjonalpark

Jomfruland er en øy som ligger utenfor Kragerø, og det er mulig å ta en bilferje ut hit. Det er kun hytteeiere og fastboende som får lov til å bruke bil på øya, mens øvrige besøkende må sykle eller ta bena fatt. Jomfruland er en svært vakker og idyllisk naturperle med rullesteinsstrand på utsiden av øya. På innsiden er det sandstrender langs hele kysten.

– Ta dere tid til å rusle rundt og kjenne hvordan pulsen senker seg i denne helt spesielle naturen, som er kjent for sine unike hvitveisblomstringer og 60-70 fuglearter, sier markedssjefen i Visit Telemark.
HER KAN DU LESE MER OM ØYA JOMFRULAND

NYDELIG SUVERNIR: Skal du kjøpe en suvenir i Telemark, kan Porsgrunds Porselænsfabrik anbefales. Foto: Visit Telemark

8. Porsgrunds Porselænsfabrik

De fleste kjenner til Porsgrunds Porselænsfabrik og flere av deres klassiske serviser. Dette var den første porselensfabrikken i Norge, og fortsatt er det produksjon i fabrikken. Det finnes et interaktivt museum i fabrikklokalene, i tillegg til Porsgrund Porselens Fabrikkutsalg, hvor man kan finne flott porselen til gunstige priser.

– Det har åpnet et splitter nytt hotell i Choice-kjeden, rett ved togstasjonen i Porsgrunn, som jo også er Petter Stordalens hjemby. Fra hotellet er det bare kort vei til Porselensfabrikken, sier Nordby.

SPENNINGEN STIGER: Hva med en litt annerledes familieaktivitet? Prøv escape room på Henrik Ibsen Museum. Foto: Visit Telemark

9. Telemark Museum

Telemark Museum, som ligger i Skien, har bestemt seg for å være innovative. Som et av få museer i Norge har de kastet seg på «escape room»-fenomenet. Valget falt på å bruke en svært kjent og kjær forfatter fra Skien, nemlig Henrik Ibsen, og resultatet ble Ibsen Escape.

Om du liker å løse gåter og finne hemmelige koder, så er dette noe for deg. Du og gruppen du er i får 45 minutter på dere til å redde Peer Gynt. Og om du ikke får nok av Ibsen gjennom dette, så kan dere hive dere med på «Peer på pub», hvor en moderne versjon av Peer Gynt spilles på nettopp en pub.

LES MER OM ALT DU KAN OPPLEVE PÅ TELEMARK MUSEUM

STØRST I VERDEN: Heddal Stavkirke er verdens største og et must på bucketlista. Foto: Marcus Nyberg

10. Heddal stavkirke

Heddal Stavkirke er Norges største stavkirke og ligger i Notodden kommune. Den ble bygget en gang på 1200-tallet, og er en svært kompleks bygning med tre tårn og 64 takflater, rett og slett en ruvende katedral i tre. Stavkirken har vært igjennom flere restaureringsrunder, en av de siste på 1950-tallet. En flott opplevelse for hele familien.

LYST TIL Å VINNE ET FERIEOPPHOLD I TELEMARK? DELTA I VÅR KONKURRANSE

11. Notodden Bluesfestival

Notoddens Bluesfestival er en av Nord-Europas største bluesfestivaler, og går av stabelen hver sensommer. Festivalen ble arrangert første gang i 1988, og har siden vært en årlig begivenhet, med en strøm av tilreisende til Notodden. Mange kjente og kjære musikere har gjestet festivalen, deriblant Van Morrison, John Mayall, Beth Hart og Lauryn Hill. Den kjente artisten og mannen bak Netflix-suksessen Lilyhammer, Little Steven, har lagt sin elsk på Notodden, og skal i år opptre med bandet Little Steven & The Disciples of Soul.

HER KAN DU LESE MER OM NOTODDEN BLUESFESTIVAL

12. Eidsborg stavkirke

Eidsborg stavkirke ble bygget på 1200-tallet, og er én av 28 bevarte stavkirker i Norge.

– Denne vakre stavkirken er virkelig verdt et besøk, det er langt mellom kulturskatter som denne. Eidsborg stavkirke er del av Vest-Telemark Museum, og hovedhuset til museet ligger rett ved kirken. Det finnes også flotte turstier i området, blant annet en rute som går mellom Dalen sentrum til Rui-plassen og frem til Eidsborg museum. Her har sherpaer lagt ned steiner slik at terrenget flere steder er trappebelagt, forteller Nordby.

13. Bondegård med aktivitetspark

Hvis barna ønsker å gjøre noe morsomt, så ta turen til Hulfjell Gård i Drangedal eller Foldvik familiepark i Stavern. Gården i Drangedal ligger nydelig til ved Toke-vannet.

– Nytt av året er at de har installert en vannpark med hoppeslott og trampoliner i vannet. I tillegg kan ungene hilse på dyr eller bryne seg på en ni meter høy klatrevegg, sier Håkon Nordby. Han anbefaler også et stopp på Foldvik familiepark som byr på 40 ulike aktiviteter, fra høyhopping til togtur, x-Cross-biler og bondegård.

PRØV VÅR QUIZ, OG VÆR MED I TREKINGEN AV EN FERIE FOR HELE FAMILIEN

I NORHEIMS SKISPOR: Sjekk ut Norsk Skieventyr og ta vandreturen til hytta der Norges første «skiboms» bodde, nemlig Sondre Norheim. Foto: Visit Telemark

14. Morgedal

Skisportens vugge og Sondre Norheims barndomshjem ligger i Morgedal. Det er ingen tvil om at denne bygda har satt sitt preg på skisporten. Visste du forresten at ordet slalom kommer fra morgedalsdialekt «sla låm» som betyr «slak løype»?

– I Morgedal er det mulig å besøke museet der det hele begynte, og få en guidet tur hvor det fortelles om Sondre Norheim og hvordan han jobbet med å forbedre både utstyr og teknikk, tipser Nordby i Visit Telemark.

MANGE AKTIVITETER: I Skien fritidspark er det mye å finne på for voksne og barn; fra curling til klatring og nyheten padel. Foto: VisitTelemark

15. Skien fritidspark

I sommer åpner Skien fritidspark en splitter ny klatrepark med seks gøyale og utfordrende løyper. Her er det fritt frem for å prøve seg, også for voksne. Her finnes også flott badeland med spa-avdeling, curlingbane og ishall. Nytt av året er to nye padelbaner, en blanding av squash og tennis.

– Skien fritidspark har et godt og bredt tilbud til store og små, som nå altså blir enda bedre med klatreparken i sommer, sier Nordby i Visit Telemark.

Se videoen under for mer ferieinspirasjon i vakre Telemark:

trackertracker