FERIEFAVORITT: Sørlandet er en soleklar feriedestinasjon for mange nordmenn om sommeren.
FERIEFAVORITT: Sørlandet er en soleklar feriedestinasjon for mange nordmenn om sommeren.

Seks gode grunner til å legge turen til Sørlandet

Hva med en høytsvevende tur i en klatrepark, en nostalgisk sykkeltur på gamle togskinner, eller et eksotisk besøk i Dyreparken?

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Når solen skinner, bølgene skvulper og sjøbrisen kiler i kinnene, er det få steder det er bedre å være enn på Sørlandet. Her er noen høydepunkter fra vår vakre, sørligste landsdel som du kanskje ikke visste om:

1. Klatremoro i Evje

– Klatreskogen ved Mineralparken i Evje er en spennende aktivitet for både barn og voksne. Her kan du klatre blant tretopper, fly over vannet og hoppet ned i fritt fall, men likevel lande trygt på bakken, sier Vegard Hansson, daglig leder i Klatreskogen i Evje.

45 minutters kjøretur fra Kristiansand sentrum ligger parken, som har to avdelinger – der én er tilpasset de yngre barna, mens en annen er utformet med eldre barn og voksne i tankene.

I Junior Park kan voksne og barn leke seg. Før du starter moroa blir du hektet på en sikkerhetsline som du er spent fast til gjennom hele løypen.

– I Junior Park må du være 100 centimeter høy. Denne parken passer for familier med små barn, og er bygget i trærne på rundt fem meters høyde. Vi har tre ruter å velge mellom, og totalt 20 aktiviteter, sier Hansson.

Blant annet kan du klatre på en tibetansk bro og kjøre zipline i enden av hver rute, forklarer han.

For de barskeste

I Grand Park kan de over ti år og 140 centimeter leke seg i tretoppene. Her finnes seks ruter og 55 aktiviteter – alle mellom fire og tolv meter over bakken.

– Taubroer, stiger, balanseoverganger, Tarzan-sving og nettinger er utfordringer du møter i trærne. Alle aktivitetene er bygget mellom fire og tolv meter over bakken. Her skal du klatre opp en tolv meter høy klatrevegg hoppe ned i fritt fall – selvsagt med sikring. Utsikten fra tretoppene er fantastisk, vannet krystallklart, og turen cirka tre timer lang, men du kan klatre så lenge du vil, forteller Hansson.

Den spennende Klatreskogen er åpen fra mai til oktober. Se nettsiden for oppdaterte åpningstider.

Her kan du lese mer om Klatreskogen

2. Bademoro midt i Kristiansand

Aquarama Bad, med beliggenhet på Bystranda i Kristiansand, er et av Norges største innendørs badeland. Her finner du klatrevegg, surfebølge, strømkanal, tre vannsklier og bølgebasseng.

EN DUKKERT I FANTASTISKE OMGIVELSER: Glade barn og voksne storkoser seg i utendørsbassenget på Aquarama Bad.
EN DUKKERT I FANTASTISKE OMGIVELSER: Glade barn og voksne storkoser seg i utendørsbassenget på Aquarama Bad.

– Vi har også fire ulike velværebasseng og egen spa-avdeling. Ønsker du total avslapning, er det her en egen sone med 16 års aldergrense, sier Unni Mesel, administrerende direktør hos Aquarama Bad.

– Ved å kombinere idrettsbasseng, badeland og velværeavdeling i samme anlegg, kan du hos oss både svømme, leke deg i badelandet eller nyte velvære i herlige varmtvannsbassenger, legger hun til.
Finn ut mer om Aquarama her

Aquarama Bad er nærmeste nabo til en av Norges flotteste sandstrender. På Bystranda i Kristiansand kan du spille sandvolley, la barna boltre seg på lekeplassene eller ta et deilig bad i havet.

– Jeg anbefaler å rusle langs strandpromenaden og enten ta en tur i parken, på Fiskebrygga, eller i Markens, som er Kristiansands gågate – med masse butikker og en rekke restauranter, sier Mesel.

Overnattingstips: Scandic Kristiansand Bystranda ligger vegg-i-vegg med Aquarama, og er et meget familievennlig overnattingsalternativ for deg som ønsker å bo sentralt. Hotellet har buffet til barna i restauranten og uteservering på terrassen om sommeren. I tillegg gir de rabatt på inngangsbilletten til Aquarama til alle sine boende gjester.

SYDENFØLELSE: Finkornet sand, sjøluft og badeland gjør Bystranda i Kristiansand til en svært populær destinasjon for turister – og barnefamilier.
SYDENFØLELSE: Finkornet sand, sjøluft og badeland gjør Bystranda i Kristiansand til en svært populær destinasjon for turister – og barnefamilier.

3. Minnerike dager med Klatremus og Sirkus Jesper

Dyreparken i Kristiansand er stedet for hele familien, og nærmest obligatorisk om du har vendt snuten sørover i sommerferien. Her kan du se hundrevis av eksotiske dyr, besøke det gedigne Badelandet eller møte heltene fra Thorbjørn Egners eventyrunivers.

For mange er parken kanskje aller best kjent for å huse selveste Kaptein Sabeltann og den velkjente sjimpansen Julius. Mye har imidlertid skjedd de siste årene, og nå kan Dyreparken skilte med blant annet togtur gjennom Hakkebakkeskogen og en helt uvanlig sirkusforestilling.

ANNERLEDES SIRKUSFORESTILLING: Gjør deg klar for et gjensyn med eks-røver Jesper.
ANNERLEDES SIRKUSFORESTILLING: Gjør deg klar for et gjensyn med eks-røver Jesper.

– Eksrøver Jesper har lagt sin kriminelle karriere på hyllen og bestemt seg for å bli sirkusdirektør. Gjestene iniviteres til en spektakulær sirkusforestilling, der flere kjente skikkelser fra Kardemomme by entrer manesjen, forteller Anniken Bjørnstad Schjøtt, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken.

Rammen er teltduk, klovner og popcorn – slik det alltid er på sirkus. I år stiller også sirkusdirektør Jesper selv med et helt nytt nummer – der han skal forsøke å få en meget kjent innbygger i byen til å sveve...

Pssst! De som bor i Kardemomme by, får gratis inngang på Sirkus Jesper.

Overnattingstips:Scandic Sørlandet kan du bo familievennlig og i umiddelbar nærhet til Dyreparken i Kristiansand. Hotellet er utstyrt med et stort lekerom for de minste og oppvarmet utendørsbasseng, slik at du får en skikkelig syden-følelse på Sørlandet. For deg som er ute etter fart og spenning, finnes også go-kart-bane like i nærheten.

HOTELL FOR DE BADEGLADE: Scandic hotell Sørlandet ligger nært den populære Dyreparken, og har oppvarmet basseng til badeglade gjester.
HOTELL FOR DE BADEGLADE: Scandic hotell Sørlandet ligger nært den populære Dyreparken, og har oppvarmet basseng til badeglade gjester.

4. Dresinsykling på nedlagt togstrekning

Hva med en minnerik opplevelsestur på dresinsykkel med fantastisk natur langs den vernede Flekkefjordbanen? Togsporene strekker seg mellom Flekkefjord og Sira, og har siden 1990 har stått uten togtrafikk.

Her sykler dere på dresinsykler, eller skinnesykler, som de også blir kalt. To personer sykler sammen, og en voksen eller to barn kan være passasjer.

Husk at hjelm er påbudt. Det er også lurt å ta med seg en kraftig lommelykt og en jakke til de kalde tunnelene.

Attraksjonen holder åpent fra 1. mai til 30. september.

5. Opplevelsesferie i Lyngdal

I Lyngdal, en times kjøretur sørover fra Kristiansand, finner du Norges sydligste badeland, Sørlandsbadet, som i løpet av få år er blitt den nest best besøkte turistattraksjonen på Sørlandet.

– Vi ligger idyllisk til innerst i Rosfjorden, og har et innendørsanlegg med flere bassenger, aktiviteter og sklier. Utendørs har vi en kunstig badeøy med vannattraksjoner og sklier, sier Atle Homme, daglig leder ved Sørlandsbadet.

I helger og ferier kan du møte maskotene Salto og Selma i Sørlandsbadet. De to selene danser og underholder ved bølgebassenget og går rundt og hilser på barna etterpå. Noen ganger dukker de også opp på forskjellige arrangementer rundt i distriktet.

Kun 20 minutters kjøring fra populære Sørlandsbadet finner du også Norges største laksetrapp.

– Det er flust av aktiviteter i området her. Vi har flotte strender, vakker natur, Norges Sydspiss – Lindesnes Fyr, skatepark, golfbane og vannskibane i nærheten, for å nevne noe. Her er fint å feriere, sier Homme.

Les mer om alle aktivitetene på Sørlandsbadet her

Overnattingstips: Rosfjord strandhotell ligger idyllisk til, nær stranden i Lyngdal. Her kan du velge mellom å bo på hotellrom eller i ferieleilighet. Hotellets kjøkken er kjent for å gi både små og store gjester fantastiske matopplevelser. Som gjest får du også gratis inngang til Sørlandsbadet.

Golf-ferie med spektakulær utsikt

Cirka en times kjøretur fra vakre Lyngdal, på toppen av et fjell som ruver over Kvinesdal sentrum, ligger The Bølgen & Moi Hotel Utsikten. Hotellet er topp moderne med gourmetrestaurant, og tilbyr en fantastisk buffet hver søndag mellom klokken 13 og 18. I tillegg kan du legge turen til Utsikten Golfpark, som ligger kun to kilometer fra hotellet. Her finner du en 18-hullsbane i verdensklasse.

6. Togtur med mer enn 100 år gammelt damplokomotiv

Det gløder i kull, bobler i kokende vann og tuter i fløyta på de hundre år gamle damplokomotivene som tar deg med på en togtur helt utenom det vanlige med Setesdalsbanen.

Med ærverdige stasjonsbygninger, stilfulle vogner i teak, hundre år gamle lokomotiver og lukten av brennende kull kan du være med på en unik reise gjennom et lite stykke Norge. På toget sitter du i nostalgiske, restaurerte, passasjervogner med gammeldagse benker og seter.

Setesdalsbanen følger elven Otra gjennom flott natur og passerer flere spennende opplevelser på veien mellom Grovane og Røyknes. Toget har flere stoppesteder på turen. Ved Kringjsjå går det en fin tursti via dammene langs Otra, og i Beihølen kan du ta en piknik. Langs hele banen går sykkelrute 3, og det er mulig å ta med sykkel på toget, slik at du kan sykle ruten tilbake, sier Linda Evensen, konsulent ved Vest-Agder-museet.

Les mer om den nostalgiske togturen her

Selve togturen tar 1,5 timer – en halv time hver vei, og cirka en halv times pause på Røyknes. Her kan du se det gamle lokomotivet bli spent fra vognsettet og kjøre bort til vanntårnet for å fylle vann for returen.

– I det gamle jernbanemiljøet på Setesdalsbanen finner du gamle stasjonsbygninger, personell i gamle autentiske jernbaneuniformer og får gammeldagse togbilletter i billettluka, forteller Evensen.

Setesdalsbanen er en av Sørlandets mest populære turistattraksjoner, og kjører i et begrenset tidsrom i sommersesongen. Det anbefales at du møter opp tidlig for å sikre deg plass.

Om du ønsker mer inspirasjon til din Sørlands-ferie, kan du bli bedre kjent med byene og reisemålene på Sørlandet her.

tracker