Vinterens store ferieguide

Med utallige fristende reisemål å velge mellom er det ikke alltid så lett å vite hvor du skal reise for å oppleve drømmeferien akkurat du er ute etter. Her får du de beste tipsene!

For mange av oss står eksotiske reisemål høyt på ønskelisten i vinter. Et flertall av disse – som Thailand, Maldivene, Karibia, Sri Lanka og Zanzibar – egner seg kjempegodt hvis du er ute etter solfylte dager når vinteren er på sitt mørkeste her hjemme.

Her gir Ving-ekspertene deg sine beste tips til å få mest mulig ut av ferien på mange av solhungrige nordmenns mest skattede reisemål vinterstid.

– Det er likevel viktig å undersøke litt før du velger hvor dere skal dra. Eksotisk er nemlig ikke synonymt med sol året rundt, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

NYTER LIVET: 
På Maldivene spiser du lunsj med bena i vannkanten. Når du får grillet hummer og kjempereker på tallerkenen så kan det vel knapt bli bedre! 
Foto: KJERSTI ENGEBRETHSEN

NYTER LIVET:
På Maldivene spiser du lunsj med bena i vannkanten. Når du får grillet hummer og kjempereker på tallerkenen så kan det vel knapt bli bedre!
Foto: KJERSTI ENGEBRETHSEN

For er du skikkelig uheldig kan du risikere å bli sittende på hotellrommet med skjegget i postkassen og regntung sand i sandalene.

Har du spørsmål om reiser og ferie? Still Vings reiseeksperter spørsmål ved å trykke på denne linken!

– Skal du reise i januar, februar eller mars er Maldivene et sikkert kort, ifølge informasjonssjefen.

Tekstforfatter i Ving, Kjersti Engebrethsen, har besøkt Maldivene flere ganger:

– Det er mitt paradis på jord, sier hun og legger til:

– Du kan selvfølgelig drive med vannsport eller dra på oppdagelsesferder, men det er så deilig at det ikke er masse severdigheter, museer eller shopping jeg føler jeg MÅ oppleve. I stedet kan du slappe skikkelig av, sole deg og bade i det fantastiske, turkisblå havet. Sprell med tærne i sanden ved middagsbordet og nyt den deilige maten.

For besøkende består Maldivene av i underkant av 100 øyer, og ifølge Kjersti passer reisemålet for alle aldersgrupper.

Les også: Slik får du luksusfølelsen i ferien.

– Reiser du med barn bør du gå for en av de større øyene, de er best tilrettelagt. Svært mange par besøker også Maldivene for en kjærlighetsferie med det lille ekstra, og mange velger seg øyparadiset når de skal på bryllupsreise, fortsetter hun.

Hun forteller også at det er et ypperlig sted hvis man ønsker å utforske livet under havoverflaten.

Les mer: Frister det med en tur til Maldivene? Klikk her for å lese mer.

– Dykking med hvalhai er noe av det mest spektakulære du kan oppleve på Maldivene. Innenfor revene som omgir øyene svømmer det babyhai, rokker og mange andre små og store fisk. Skummelt og fascinerende på en gang, fortsetter Kjersti.

Høysesongen på Maldivene er fra oktober til utgangen av april, men klimaet er tropisk og man kan reise når som helst. I lavsesong finner man billigere reiser enn ellers.

Vanntemperatur: 27 grader.
Lufttemperatur: Rundt 30 grader.
Januar, februar og mars er perioden med færrest regndager.

VARM VINTERFERIE: Snømåking og slapsevær? Det glemmer du alt om i omgivelser som dette. Her er Vings tekstforfatter, Lén Kongerud, Thailand Foto: PRIVAT

Rimeligere paradis

Selv om prisen på reiser til Maldivene har sunket betraktelig, og det nå er mulig å få relativt rimelige flybilletter til strandparadiset, er det godt å vite at det også finnes rimeligere alternativ.

Thailand har etablert seg godt som en vinterfavoritt hos mange nordmenn. Kanskje ikke så rart, med temperaturer på rundt 30 grader og minimalt med regn fra desember til mars.

– Thailand er herlig. Jeg har vært flere steder, men favoritten min er nok den lille øya Koh Mook som jeg besøkte med samboeren min i mars, forteller sier Lén Kongerud, tekstforfatter i Ving.

Frister det med tur? Les mer om Thailand her.

AVSLAPPENDE ØYLIV: Bor du i en strandbungalow på østspissen av Koh Mook kan du våkne til denne utsikten hver dag. Foto: PRIVAT

AVSLAPPENDE ØYLIV: Bor du i en strandbungalow på østspissen av Koh Mook kan du våkne til denne utsikten hver dag. Foto: PRIVAT

Koh Mook har få hotell, ingen biler, bare motorsykler – og på østsiden kan du bo i bungalow rett på det som sies å være øyas fineste strand. Puddermyk og hvit som vaniljesukker.

– Vi hadde sol hver eneste dag og storkoste oss. Restauranten som ligger helt ute på denne øyspissen i øst flytter bordene ut på kveldstid, så her spises middagen under stjernene og barføtt i sanden, sier Kongerud. Hun er ikke i tvil om at vinterreiser er å foretrekke.

– Når vinteren er på sitt aller kjipeste, det siste, seige strekket i februar og mars, da er det så fint med en dose energifremkallende solpåfyll. Jeg har reist til varmere strøk i denne perioden flere år på rad, og det kan absolutt anbefales, fortsetter Kongerud.

OPPLEV MER: Kombinerer du flere reisemål får du mer ut av ferien. Koh Lanta (bildet) er et godt utgangspunkt hvis du har lyst til å dra på øyloffing i ferien. Koh Mook og Koh Ngai er paradisøyer du bør kikke nærmere på. Foto: LÉN KONGERUD

OPPLEV MER: Kombinerer du flere reisemål får du mer ut av ferien. Koh Lanta (bildet) er et godt utgangspunkt hvis du har lyst til å dra på øyloffing i ferien. Koh Mook og Koh Ngai er paradisøyer du bør kikke nærmere på. 
Foto: LÉN KONGERUD

Hun anbefaler å kombinere flere reisemål for å få med seg litt mer når du først er på tur. Selv blandet hun rolige Koh Mook med den større og mer livlige Koh Lanta.

– Hadde vi reist med små barn ville jeg kanskje heller vurdert Phuket med sine barnevennlige strender og lekre familiehotell. Thailand har jo så mange fine reisemål at du kan velge og vrake – og stort sett bli fornøyd uansett.

Les også: Finn Thailand-ferien som passer for deg

Vanntemperatur: Rundt 26 grader.
Lufttemperatur: Rundt 30 grader.
Minimalt med regn fra desember til mars.

ROUTE 1: Bruk tre til fire timer på å kjøre ned til Key West – du kommer ikke til å angre. Foto: PRIVAT

Action i vest

– Alle undersøkelser vi gjør viser at nordmenn gjerne vil ha opplevelser og inspirasjon når man reiser på ferie, forteller Larsen-Vonstett.

Hun tror dette er én av de viktigste grunnene til at stadig flere setter kursen vestover mot USA. Her kan man kombinere spennende reisemål, oppleve mye - og samtidig nyte den deilige sommervarmen.

– Florida er et av mine favorittreisemål i USA, ikke bare fordi det er sol og sommer om vinteren, men fordi det er så uendelig mye å finne på, sier Christian Grønli, administrerende direktør i Ving.

MINNER FOR LIVET:  Se den berømte solnedgangen på Key West med en forfriskning i hånden på Sunset Pier. Foto: PRIVAT

MINNER FOR LIVET: Se den berømte solnedgangen på Key West med en forfriskning i hånden på Sunset Pier. Foto: PRIVAT

Du kan for eksempel fly til luksuriøse Fort Lauderdale eller trendy Miami, og deretter kjøre ned til Key West, det sørligste punktet i fastlands-USA.

Les mer om reiser til USA her

Kjører du til Key West kjører du langs Route 1, en spektakulær motorvei som slynger seg ned gjennom Florida Keys. Her ligger koralløyene som perler på snor og turen byr på en uforglemmelig utsikt.

Kjør så langt du kommer langs denne veien, og etter tre til fire timer er du fremme i Key West – det nærmeste du kommer Karibia i USA. Her venter pastellfargede hus i kolonistil, fargerike romdrinker og en fantastisk solnedgang fra Sunset Pier. På klare dager kan du nesten se over til Cuba. Ikke gå glipp av en syrlig Key Lime Pie eller en Sloppy Joe på ikoniske Sloppy Joe´s Bar.

Vanntemperatur: Rundt 23 grader.
Lufttemperatur: Rundt 20-25 grader i Florida. (desember)

Herlige Karibia

Og når vi først er inne på Cuba – hele Karibia er perfekt for deg som er ute etter en fullstendig avslappende strandferie i vinter. Reiser du med kjæresten er romantiske og idylliske Aruba et alternativ.

Vanntemperatur: 25 grader året rundt
Lufttemperatur: Ca. 28 grader
Mars er den tørreste måneden, men solen skinner stort sett året rundt. De beste strendene finner man på vestkysten, skjermet fra nordavind og vinden fra øst.

Les også: Stadig flere kaster fordommene over bord.

For familier med større barn som higer etter opplevelser og action, er cruise i Karibia et godt alternativ. De store cruiseskipene kan nemlig by på alt fra kino og klatrevegg til badeland, vannsklier og surfesimulator – og selvfølgelig solsenger og basseng til foreldre som trenger en pust i bakken.

Les også: Slik sparer du penger på cruise.

Foretrekker du unik kultur i kombinasjon med lekre strender er Cuba et hett tips i vinter. Hovedstaden Havanna er en spesiell og minneverdig opplevelse, og strendene i Varadero kan enkelt konkurrere med andre karibiske strender. På vinterstid har Cuba omtrent 30 grader, og øya passer spesielt godt for par og familier med litt større barn.

Les også: Syv gode grunner til å reise på cruise.

Matentusiaster bør sikte seg inn ørlite grann lenger vestover på kartet, til Mexico. I likhet med Cuba byr Mexico på spennende kultur og strender i verdensklasse, og attpåtil et kjøkken uten sidestykke. Fredagstacoen vil aldri bli det samme igjen. I desember kryper gradestokken opp mot 28 grader, og badetemperaturen ligger på ca. 25 grader.

Har du sett denne? Slik er det å være på cruise med barn.

LEKKER STRAND: Amadores-stranden på Gran Canaria er en av øyas beste strender. Foto: ELISABETH LARSEN-VONSTETT

Kanariøyene

Når det er sagt – det er ikke alltid nødvendig å reise så langt for å finne sommer om vinteren. Kanariøyene har vintertemperaturer som tilsvarer en fin, norsk sommer og er nordmenns favorittreisemål i vinterhalvåret. Kanariøyene er også et utmerket vinteralternativ for barnefamilier som kanskje ikke har anledning – eller ork – til lengre flyreiser.

Les også: Dette må du få med deg på Kanariøyene

– Familien vår har feriert på Kanariøyene mange ganger. Det er forholdsvis kort avstand fra Norge, deilig klima sommer som vinter og alltid noe nytt å finne på. I vinterferien var vi på Gran Canaria for å teste det nye Ocean Beach Club-hotellet i Playa del Cura. Vi hadde kostet på oss en leilighet med stor terrasse og direkte utgang til bassenget. Kanskje unødvendig å si at vi hadde en utrolig avslappende ferie, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving.

LUKSUS: Trenden med direkte bassengutgang fra egen terrasse fortsetter til vinteren. – Det beste er at du alltid har en ledig solseng, sier Elisabeth Larsen-Vonstett. Foto: ELISABETH LARSEN-VONSTETT

LUKSUS: Trenden med direkte bassengutgang fra egen terrasse fortsetter til vinteren. – Det beste er at du alltid har en ledig solseng, sier Elisabeth Larsen-Vonstett. Foto: ELISABETH LARSEN-VONSTETT

Hun mener Kanariøyene har noe som passer for absolutt alle, enten du liker det stille og rolig som i Puerto de Mogan, livlig som i Playa del Ingles eller urbant og kult som i Las Palmas.

– Dessuten anbefaler jeg alle å leie bil for en dag eller tre. Det er gode veier på Kanariøyene og mye å se og gjøre. Vandring i fjellene og Las Palmas er mine favoritter på Gran Canaria, tipser hun.

Les mer om reiser til Kanariøyene her

ØRKEN I SOLNEDGANG: Sanddynene i Maspalomas-ørkenen er opptil ti meter høye, og endrer form og utseende kontinuerlig. - Noen hevder at sanden har blåst fra Sahara, men det meste er korallsand som gjennom tusenvis av år har blir skylt inn fra revene, sier Elisabeth Larsen-Vonstett. Foto: Elisabeth Larsen-Vonstett

ØRKEN I SOLNEDGANG: Sanddynene i Maspalomas-ørkenen er opptil ti meter høye, og endrer form og utseende kontinuerlig. - Noen hevder at sanden har blåst fra Sahara, men det meste er korallsand som gjennom tusenvis av år har blir skylt inn fra revene, sier Elisabeth Larsen-Vonstett. 
Foto: Elisabeth Larsen-Vonstett

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør