Reisene du kan
gi i julegave

Du husker kanskje ikke alle gavene som lå under treet i fjor? Men gir du bort en langhelg til Malaga, en fotballtur til England eller en uke til Dubai blir julegaven din husket.

Vi nordmenn elsker å reise, og du er kanskje en av dem som er fristet til å legge en reise under juletreet i år?

Marianne Kongerud ble selv overrasket av datteren med en langhelg i Malaga. Datteren Lén-Veronica hadde ringt arbeidsgiveren og sørget for fri – uten at Marianne fattet mistanke.

– Malaga har lenge vært mest kjent som utfartsåren videre til de kjente badebyene langs Costa del Sol, men det er en kul by med storbyvibber, og jeg tenkte det ville falle i smak hos mamma, forteller Lén-Veronica.

– Det var utrolig gøy da det gikk opp for meg hva det sammenrullede papiret jeg fikk i gave var. Jeg hadde overhodet ikke forventet en reise, og at alt var bestilt og tatt hånd gjorde det ekstra morsomt, sier Marianne.

Foto: NTB Scanpix

I løpet av helgen sto blant annet shopping i handlegaten Calle Marqués de Larios og en tur opp til den gamle borgen Castillo de Gibralfaro i åssiden på programmet.

– Malaga er en spennende by, og vi rakk å oppleve litt av hvert bare på en langhelg. Jeg vil anbefale alle å stikke innom markedshallen Mercado Central Atarazanas, der matbodene står tett i tett og bugner av frukt, oliven, nøtter og skinker, tipser Lén-Veronica.

Ifølge Marianne er turen til Malaga en av de beste gavene hun noen gang har fått.

– Det var helt fantastisk. Jeg fikk tilbringe tid med datteren min og samtidig oppleve en by jeg aldri hadde vært i før. Det var rett og slett en perfekt gave.

For Lén-Veronica er et av de beste minnene fra turen da hun og moren ruslet gjennom de trange brosteinsgatene og slo seg ned på et koselig spisested de fant underveis.

KLAR FOR AVGANG: Mor- og datterturen begynte allerede på flyplassen med herlige rekesmørbrød. Foto: Privat 

KLAR FOR AVGANG: Mor- og datterturen begynte allerede på flyplassen med herlige rekesmørbrød. Foto: Privat 

– Restauranten var det egentlig ikke noe spesielt med, men det å være på jentetur, skravle og le mens vi stappet i oss manchego-ost og spansk skinke med cava til – det er et av de triveligste minnene fra hele turen, forteller hun.

Hun er heller ikke i tvil når vi spør om hun vil anbefale å gi bort en reise i gave.

– Uten tvil! Det er ikke til å stikke under en stol at det koster litt mer å kjøpe en reise enn det gjør å kjøpe en vanlig julegave. Det er likevel fantastisk å kunne gi bort en opplevelse som du vet vil bli husket i lang tid.

REISER MASSE: Marianne Kongerud og Lèn har vært på flere turer sammen. Her på en tur fra Paris for noen år siden. Foto: Privat

REISER MASSE: Marianne Kongerud og Lèn har vært på flere turer sammen. Her på en tur fra Paris for noen år siden. Foto: Privat

Marianne er helt enig med datteren.

– Vi burde egentlig være mye flinkere til å gi hverandre gaver som dette. Å reise eller bare å oppleve noe sammen gir hyggelige minner vi kan kose oss med i lang tid, i stedet for materialistiske ting vi egentlig ikke trenger, sier Marianne.

Foto: Privat

Kjærligheten til Liverpool – og hverandre

Else Nygaard, som jobber med reise i VG, hadde knapt vært på en eneste fotballkamp, og var langt fra noen fotballentusiast. Likevel kjøpte hun en fotballreise i gave til mannen sin og seg selv.

– Oddmar og broren vokste opp i Tromsø på 70-tallet, og allerede da var tippekampen ukens desiderte høydepunkt. De kjøpte til og med effekter på postordre fra England, og Liverpool-speilet fra den tiden har vi fortsatt hjemme hos oss, sier Else.

Hun forteller at de to brødrene begge spilte fotball på Fløya i Tromsø, og de kranglet så busta føyk om engelsk fotball. Oddmar heiet på Liverpool og Bjørn på Leeds.

– Oddmars kjærlighet til Liverpool har aldri tatt slutt, men han kom seg liksom aldri på kamp. Det måtte jeg til slutt gjøre noe med, og jeg tenkte at denne opplevelsen ville jeg dele med ham.

Else fulgte med når billettene ble lagt ut og endte opp med å bestille kampbilletter og hotellovernattinger gjennom Ving.

– Jeg glemmer aldri hvor glad og overrasket han ble da han åpnet gaven. Det var helt ubetalelig, forteller hun.

Else Nygaard

Turen gikk til Liverpool i mars året etter, da slaget sto mellom Liverpool og Manchester United.

FOTBALLFRELST: Oddmar hadde ikke sett favorittlaget på stadion tidligere, og var helt i hundre.  Foto: Privat

FOTBALLFRELST: Oddmar hadde ikke sett favorittlaget på stadion tidligere, og var helt i hundre.  Foto: Privat

– Byen var kanskje den største overraskelsen. Det ble en utrolig hyggelig helg med besøk på gode restauranter, litt shopping, en tur innom kjente Cavern Club, hvor de bare spilte Beatles-musikk, og selvfølgelig – fotball.

Selve kampdagen beskriver Else som magisk.

– Halve byen var enten på vei til stadion eller en pub for å få med seg kampen derfra, og det var en utrolig stemning og en helt spesiell atmosfære. Jeg får gåsehud bare av å tenke på da hele stadion sang «You’ll Never Walk Alone», forteller hun.

Kampresultatet derimot, det ble så som så.

– Steven Gerrard, som da var kaptein, fikk rødt kort og ble utvist etter 38 sekunder. Liverpool tapte. Men det betyr bare at vi må tilbake en gang til, for å se dem vinne.

Else Nygaard

Vil du lese mer om hvordan det er på fotballtur? Manchester – mye mer enn fotball

DRØMMETUR: Det er ikke bare bare å ta med hele familien på juletur til Dubai. Men hvis alle bidrar litt, får man en tur for livet. Foto: NTB Scanpix

Jul på stranden

En som ville feire en mer utradisjonell jul, er moren til Mari Hole. Hun overrasket datteren med en reise til Dubai for noen år siden.

– Mamma er en av de mest reiseglade personene jeg vet om. Hun hadde nevnt at hun ville reise til Dubai i julen, og da lillesøsteren min og jeg – som begge levde på studentbudsjett – fikk vite at vi fikk en tur dit i julegave, ble vi både overrasket og glade, forteller Mari.

Familien reiste noen dager før julaften, og til sammen var de syv personer på tur:

– Vi pleier egentlig å ha en veldig tradisjonell julefeiring, så vi var nysgjerrige på hvordan feiringen i Dubai ville bli sammenlignet med den, sier Mari.

NISSEMOR PÅ STRANDA: Det var ikke noe problem å komme i julestemning, forteller Mari Hole. Foto: Privat 

NISSEMOR PÅ STRANDA: Det var ikke noe problem å komme i julestemning, forteller Mari Hole. Foto: Privat 

Les mer: Dubai – størst, best og vakrest

På julaften så familien først på Disney-filmer på pc-en iført nisseluer, før turen gikk ned på stranden – også iført nisseluer. Der tilbrakte de nesten hele dagen. Julemiddagen bestod av en overflod av godsaker i det Mari kaller verdens største buffé, og kvelden ble avsluttet med drinker i baren på et av verdens mest luksuriøse hotell – Burj Al Arab.

– Jeg forventet egentlig en julaften uten så mye julestemning, men jeg tror sjeldent jeg har fått mer julestemning enn i Dubai. Til og med juledekorasjonene er verdens største og beste der, akkurat som alt annet. Det ble en veldig fin dag, forteller Mari.
I Dubai bodde Mari sammen med familien i en suite med fire soverom på JA Oasis Beach Tower.

– Det er ikke mange steder du kan starte dagen med å ligge på stranden mens kameler går forbi, for så å ta en taxi-båt over elven, gå på markedene i den gamle bydelen og deretter ta turen opp i verdens høyeste bygg Burj Khalifa.

En ørkenutflukt var imidlertid blant opplevelsene som gjorde mest inntrykk.

– Omgivelsene er så eksotiske og vakre i Dubai! Vi kjørte jeep over sanddynene i full fart, før vi parkerte bilene, plantet føttene i sanden og beundret solnedgangen i ørkenhorisonten. Da mørket senket seg fikk vi servert en fantastisk middag.

Mari kan også tipse om den libanesiske restauranten Abd El Wahab, som bød på en av turens beste matopplevelser.

– Bestill et bord på terrassen, så kan du nyte fantastisk mat og samtidig ha utsikt til det spektakulære fonteneshowet foran Burj Khalifa. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er virkelig en opplevelse å få med seg.

FORNØYD: Mari kan anbefale å bruke pengene på en reise med familien, i stedet for å gi hverandre materielle julegaver. Foto: Privat

FORNØYD: Mari kan anbefale å bruke pengene på en reise med familien, i stedet for å gi hverandre materielle julegaver. Foto: Privat

Både Mari, søsteren og moren er enige om at julegavereiser kan anbefales.

– Reiser gir minner som varer livet ut, og for meg er det en mye finere og mer personlig gave enn ting du bare kan gå i butikken og kjøpe selv. Det trenger ikke nødvendigvis være den dyreste eller lengste reisen, og man kan jo også gå sammen og bli enige om at man gir hverandre en reise i julegave, tipser Mari.

Ifølge henne er Dubai et godt alternativ hvis man er på utkikk etter en reise som passer for de fleste.

– Dubai er det perfekte stedet for en variert og allsidig ferie. Alt føles luksuriøst og overdådig. Alt er verdens største, verdens høyeste, verdens beste eller verdens eneste et eller annet, noe som er fascinerende i seg selv. Det er så mye å finne på der at det garantert finnes noe for enhver smak og interesse, avslutter Mari.

Slik kjøper du en reise i gave til noen du er glad i

Å kjøpe en overraskelsestur er ikke så vanskelig som det kan høres ut. Det vanskeligste er å holde på hemmeligheten helt til jul.

** Det enkleste er å bestille en helgetur, for eksempel til en storby, men du kan selvfølgelig også bestille reiser til sydenreisemål eller andre eksotiske destinasjoner. Pass på at turen ikke kolliderer med jobb eller lignende.

Ving tilbyr direktefly til flere spennende reisemål i vinter.

** Allier deg med personens nærmeste, for eksempel kjæresten, en god venn eller foreldre. Dobbeltsjekk at personen du vil overraske ikke har planer i det aktuelle tidsrommet. Du kan og be din allierte legge noen fiktive planer med den utvalgte for å være sikker på at det ikke planlegges noe annet.

** Når reisen er bestilt kan du printe ut billetten og rulle den sammen, pynte med et silkebånd og legge den i en fin gaveeske som du pakker inn som en vanlig julegave. Alternativt kan du lage en rebus eller legge med en reiseplan du har laget selv. Det blir garantert god stemning på julaften!

** Vær obs på at endring av billetter som regel medfører ekstrakostnader. Sørg derfor for at datoene du velger passer. Og pass på at du skriver navnet til personen du skal overraske riktig på billetten!

Tips! Hvis du ikke vil bestille hele reisen på forhånd kan du for eksempel gi bort et reisegavekort. Akkurat nå får du 10 prosent i rabatt på reisegavekort fra Ving.

Vil du ha flere gavetips? Dette er årets beste gaver til reiseglade.

Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør