Savner sol og varme: Hit vil nordmenn på ferie

I løpet av denne måneden bestilles det nærmere 70.000 pakkereiser. Men hvis du kunne tenke deg sommerferie i sjarmerende Hellas, vakre Montenegro, eller på Maldivene eller Bali, bør du ikke vente for lenge, mener reiseekspertene i Ving.

– Erfaringsmessig er det i romjulen og nå i januar folk har god tid til å planlegge og bestille de neste reisene sine, og vi forventer et stort bestillingsrush også i år. Mange av de mest populære reisemålene våre har allerede begynt å fylle seg opp, forteller Siri Røhr-Staff som er informasjonssjef i Ving.

Usikker på hvor du bør legge årets sommerferie? Still Vings reiseeksperter spørsmål ved å trykke på denne linken.

Her er en oversikt over årets sommerfavoritter – og tips til reisemål du bør vurdere i 2018.

DEILIGE KRETA: På den frodige øya får du både strand, sol og naturopplevelser. Foto: NTB Scanpix

Hellas

Hellas antas å bli sommerens store favoritt, og det ventes at svimlende 300.000 nordmenn tar turen til det populære ferielandet. Av disse skal flest til Rhodos og Kreta.

– Om dere reiser med eller uten barn, er eventyrlystne, historieinteresserte, unge eller gamle – her finner du garantert et sted som passer for deg, sier Siri.

Hvor vil du reise? Finn ferien din her

Siri var selv på Kreta forrige sommer, og mener øya har noe for alle.

– Tenåringen elsket Chania og shoppingmulighetene der, 9-åringen elsket bassenget på hotellet og vi voksne koste oss med god mat og vakre omgivelser, forteller hun.

Siri Røhr-Staff

I tillegg benyttet familien anledningen til å oppdage mer av øya med bil.

– Det var en fantastisk opplevelse å kjøre rundt på Kreta og finne små, vakre landsbyer og flotte strender. Men det er mange svingete veier i Hellas, så bilturer der er kanskje ikke noe for barn som lett blir bilsyke, legger hun til.

Nysgjerrig på Hellas? Les mer i Den store Rhodos-guiden

Spania

Spania er også et populært reisemål, både sommer og vinter, og er en stabil nummer to blant nordmenns sommerfavoritter.

– 38 prosent av gjestene våre skal til Spania i sommer. De siste årene har vi fått flere og flere spanske reisemål på plass i programmet, og nå kan vi tilby reiser til alt fra Barcelona og Costa del Sol, til Menorca og sjarmerende småsteder som Agaete på Gran Canaria, forteller Siri.

Les også: Oppdag Spania på nytt

De fleste av oss velger imidlertid nokså tradisjonelt: 71 prosent av de som skal til Spania reiser til Mallorca, 23 prosent til Gran Canaria og 6 prosent til Tenerife.

Kroatia

På tredjeplass over sommerens mest populære reisemål, finner vi Kroatia.

– Flere og flere nordmenn får øynene opp for Kroatia, og landet har blitt et svært populært reisemål de siste årene. Det er nå det tredje største ferielandet med åtte prosent av Vings totalkapasitet.

En av dem som tok turen til Kroatia i fjor sommer var reiseentusiast Camilla Svennæs Bergland.

– Bare tre kvarter med ferge fra Dubrovnik finner du den lille, sjarmerende og bilfrie øya Lopud, med rundt 250 fastboende. Et fantastisk sted å rømme bort til, forteller hun.

DYKKING HVER DAG: Camilla Svennæs Bergland ferierte til Kroatia i fjor sommer og storkoste seg. Foto: Privat 

DYKKING HVER DAG: Camilla Svennæs Bergland ferierte til Kroatia i fjor sommer og storkoste seg. Foto: Privat 

– Dette er en skjult perle med små gjestehus og restauranter. Man kommer også alltid i prat med noen, for «alle kjenner alle».

HOLD PUSTEN: Hvis du og familien legger ferien til eksotiske Maldivene skal du ikke se bort i fra at dere kan både snorkle og dykke etter fargerike fisk og koraller. Foto: NTB Scanpix

Eksotisk

Trodde du steder som Bali, Maldivene og Sri Lanka var forbeholdt vinterferien? Mange eksotiske reisemål kan du like gjerne besøke om sommeren. Maldivene har for eksempel en dagstemperatur på rundt 30 grader i sommerhalvåret, og mange velger også å legge sommerferien nettopp på slike steder.

– Maldivene og Mauritius i Det indiske hav kan du reise til året rundt. Det kan komme et regnskyll eller to, men det er ytterst sjeldent at det regner sammenhengende i flere dager på steder som dette, Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling.

Han forteller at stadig flere velger eksotiske sommerferier.

– Vi har for eksempel sett en trend over lengre tid der Maldivene øker i popularitet, og den forsterkes ytterligere inn i 2018.

Svein Erik Bjørheim

Målt mot samme tid i fjor ser Ving en vekst på hele 90 prosent for sommeren.

– Det skyldes blant annet at det er sterk konkurranse blant flyselskapene som flyr til Maldivene, forklarer Bjørheim.

Flyselskap som Emirates og Qatar har etablert seg med ruter fra Oslo, noe som har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene,

– Faktisk er det ikke så veldig mye dyrere å reise til Maldivene om sommeren enn å dra til Spania i høysesong, tipser Bjørheim.

Familien Støre Hognerud ferierer helst eksotisk hver sommer. Les historien deres her.

SOM ET POSTKORT: Montenegro er kjent for sin praktfulle natur med høye fjell og dype daler. Med deilige temperaturer både på land og til vanns er du garantert en fin sommerferie. Foto: NTB Scanpix

Ny favoritt ved Adriaterhavet: Montenegro

Nytt i Vings program den kommende sommeren er Montenegro. Landet kan friste med fine strender langs Adriaterhavet, godt bevarte middelalderbyer og fargerik kultur.

Thea Bergerud jobber i Ving og kan anbefale Montenegro på det varmeste.

– Jeg og samboeren min bodde i Budva den første delen av ferien vår. Gamlebyen Stari Grad er utrolig hyggelig, og det finnes mange koselige og lokale restauranter med mat til en billig penge. Jeg vil anbefale å spise fisk, og spesielt havabbor – det er de gode på!

AVSLAPPET FERIE: Thea Bergerud og kjæresten fant mange små, koselige restauranter å kose seg på. Foto: Privat

AVSLAPPET FERIE: Thea Bergerud og kjæresten fant mange små, koselige restauranter å kose seg på. Foto: Privat

En av dagene dro Thea og kjæresten til Sveti Nikola, øya som kalles «Hawaii» av lokalbefolkningen.

– Øya har tre strender og en restaurant, og er omgitt av krystallklart vann. Definitivt verdt et besøk, tipser Thea.

Thea Bergerud

Den andre delen av ferien tilbrakte Thea i Kotor-området litt nord for Budva.

– Vi hadde bestilt rom på et fint boutique-hotell cirka fem kilometer fra gamlebyen i Kotor. Det er ingen strender langs Kotorbukten, men gode, gammeldagse murbrygger. Omgivelsene minner faktisk om Norge, høye fjell og dype fjorder – helt nydelig!

Thea valgte Montenegro fordi hun ville oppleve noe nytt.

– Jeg leste om det på en reiseblogg, og planla turen i sikkert et halvt år. Vi ville oppleve noe nytt, noe uoppdaget, og enn så lenge så er Montenegro nettopp det.

Hun mener Montenegro passer for de fleste, både par, venner og barnefamilier.

PASSER FOR ALLE: Montenegro er et reisemål som passer for de fleste, både par, venner og barnefamilier. Thea tok med seg samboeren Cato og anbefaler Montenegro på det varmeste. Foto: Privat 

PASSER FOR ALLE: Montenegro er et reisemål som passer for de fleste, både par, venner og barnefamilier. Thea tok med seg samboeren Cato og anbefaler Montenegro på det varmeste. Foto: Privat 

– Langs Budva-kysten ligger det utrolig mange flotte strender, og det er en god blanding av rullesten og sand. Budva by er kanskje ikke den flotteste byen, men gamlebyen er definitivt verdt et besøk. Har du leiebil kan du oppleve mye på bare én uke – det er korte distanser og fine bilveier. Jeg synes også montenegrinerne kjører penere enn det de gjør i f.eks. Kroatia og Italia.

– Kort oppsummert: Montenegro ligger bare en kort flytur unna, det er billig, og det er vakkert!

Thea Bergerud
Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør