Fem greske perler du ikke bør gå glipp av

Produsert av VG Partnerstudio

Spektakulære strandlandskap på Lefkas, fjellklatring på Kalymnos eller oppdagelsesferd på Karpathos. Eller hva med grekernes egen favorittøy?

Christian Grønli. Foto: PRIVAT

Glem alt om masseturisme og overfylte strender. Når du reiser til Thassos får du nesten en følelse av å reise tilbake i tid, til en ekte, gresk øy som riktignok har blitt oppdaget – men ikke oversvømt – av turister.

Christian Grønli, administrerende direktør i Ving, ble positivt overrasket da han la ferien til Thassos for første gang.

– Jeg har vært mye i Hellas opp gjennom årene, men Thassos er annerledes. Det er litt vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er, men det er noe med denne øya som gjør at både atmosfæren og hele opplevelsen har det lille ekstra. Kanskje det er det som gjør at mange grekere selv ferierer der, sier Grønli.

A for Art Hotel. Foto: VING

A for Art Hotel. Foto: VING

A for Art Hotel. Foto: VING

Etter en relativt kort flyreise og en hyggelig fergetur til Thassos by, sjekket Grønli inn på det som skulle vise seg å bli et av hans favoritthotell.

A for Art Hotel ble en veldig hyggelig overraskelse. Det var fantastisk utsmykket med moderne kunst og skulpturer i gangene, og arkitekturen i seg selv er ganske stilig. A er ikke et luksushotell i ordets rette forstand, men det er helt spesielt – og særlig til å være i Hellas.

Flere bilder: Se det lekre designet på A for Art Hotel

Grønli beskriver Thassos som et rolig og avslappende reisemål som passer godt for blant annet par i alle aldre. Øya byr også på fine muligheter til oppdagelsesferder med leiebil.  

– Øya er ikke så stor, og hvis du vil se så mye som mulig kan du følge vei nummer 69 hele veien rundt. Da kjører du langs kysten nesten hele tiden, og det er flust med muligheter til å ta avstikkere til badebukter og strender underveis, sier han.

– Hvis jeg skal trekke frem ett stopp du bør få med deg, blir det nok Golden Beach på østkysten. Det er en flere kilometer lang sandstrand, som definitivt er verdt et besøk, tipser Grønli.


Karpathos
– solens øy

I den sørlige delen av Egeerhavet, midt mellom Rhodos og Kreta, ligger Karpathos. Den populære øya er endelig tilbake i Vings program.

– Karpathos ligger litt isolert fra de andre greske øyene, og har virkelig klart å bevare både tradisjoner og egenart.

– Men øya er også preget av at mange karpathiere har bodd og jobbet utlandet, spesielt i USA. Det merkes på den unike kombinasjonen av gresk gjestfrihet og amerikansk serviceinnstilling, forteller Vings produktsjef, Eirik Gjønnes.

Den vakre øya har ikke mer enn rundt 6000 innbyggere, og kjennetegnes av en varm og imøtekommende atmosfære. I byen Pigadia, også kjent som Karpathos by, finner du blant annet den sjarmerende havnepromenaden, med mange gode spisesteder.


Du kan også bo i fiskerlandsbyen Lefkos eller sjarmerende Amoopi. Lefkos er kjent som «siste stopp før paradis» blant lokalbefolkningen. Der venter avslappende dager i rolige omgivelser med fantastiske strender og en håndfull tavernaer.

Amoopi, på sin side, kan friste med fine, langgrunne badeviker med klart og rent vann. Langs strendene er det flere klipper og skjær som sørger for et rikt undervannsliv, så ikke glem snorkleutstyret!

– Karpathos passer best for par og familier med litt større barn. Her får man god valuta for pengene, for prisnivået er lavere enn på mange andre greske øyer, sier Gjønnes.

– Det er også en utmerket destinasjon for dem som vil ha noe «ekte gresk», og som liker opplevelser på egen hånd. Jeg vil anbefale å leie en bil og utforske øya, tipser han.


Parga – sjarmerende småbyliv

Parga er et av Vings best likte reisemål i Hellas. Den lille byen ligger riktignok på fastlandet, men de som har vært der bedyrer at den deilige greske øyfølelsen likevel er til å ta og føle på.

– Byen levde definitivt opp til forventningene, sier Ingrid Osa.

Hun og mannen var på utkikk etter et gresk reisemål med en fin strand, hyggelige restauranter og rolige omgivelser, men som likevel ikke kunne være for rolig. Med på turen var nemlig de to tenåringsdøtrene Vilde og Maria.

Familien ble anbefalt Parga, og de ble ikke skuffet.  

– Det passet helt perfekt for oss. Byen ligger som et amfiteater rundt en vakker vik, og de trange gatene er utrolig sjarmerende og hyggelige å rusle rundt i, forteller Ingrid.


Ingrid Osa og tenåringsdøtrene Vilde og Maria. Foto: PRIVAT

Feriedagene tilbrakte familien blant annet på de fine strendene i området. Inne i Parga ligger de to mindre Krioneri-strendene, og litt utenfor ligger både fine Lichnos Beach og den populære Valtos-stranden, som kan nås både til fots og med taxibåt.

– Det er fullt mulig å gå til Valtos fra sentrum, og det er en fin tur. Det er litt bratt opp til restene av den lille borgen på toppen av åskammen, men det ligger butikker og tavernaer på veien, så det er mulig å ta en liten pause i form av shopping eller forfriskninger. Vi gjorde det til en vane å gå opp og spise frokost på en taverna underveis, før vi gikk ned til stranden på den andre siden, forteller hun.


Ingrid synes også borgen på toppen av åssiden er verdt et besøk i seg selv. Den ligger idyllisk til over fjellskråningen med små hus med okerfargede teglsteintak, balkonger og fine tredetaljer.

– Fra toppen har du flott utsikt over hele byen, og det ligger et lite spisested der oppe som blant annet serverer tradisjonell frappé. Gresk iskaffe smaker ekstra godt i varmen, tipser hun.

Ifølge Ingrid var utelivet i Parga behagelig og akkurat passe livlig for døtrene.

– Jeg vil anbefale å gå ned til havnen på kveldstid. Da legges det tepper på den lave muren der, og du kan sitte på den og nyte havutsikt og hyggelig byliv. Der nede ligger også Aegis, en restaurant med god mat og fin beliggenhet. Castello er en annen favorittrestaurant – jeg drømmer fortsatt om å sitte der og nyte den greske kveldsvarmen og den deilige maten, avslutter Ingrid.


Kalymnos – yoga og fjellklatring

Kalymnos er en av Hellas’ rimeligste ferieøyer. Hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og dem som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sørøst i Egeerhavet, like ved Kos.

– Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs. For meg som ikke er så vågal, passer det bedre med yoga, forteller Ann-Renée Degnes.

Hun jobber i Ving, og trivdes godt på den lille øya.– Og hvis du er som meg og er interessert i yoga, er du nødt til å prøve «sunset yoga». Da jeg var med gjorde vi yoga på et hustak, med nydelig utsikt mot naboøya Telendos – og det var en helt unik opplevelse.

Hvis du foretrekker å hylle solen på stranden er det er mer enn nok strender å utforske på Kalymnos. De består hovedsakelig av grovkornet sand, grus eller stein.

Den største ligger i Massouri, og er 500 meter lang. Du kan også dra på utflukt til den lille øya Pserimos, mellom Kos og Kalymnos, hvor det ligger en lagune med en barnevennlig, hvit sandstrand, og flere tavernaer.

– Jeg foretrekker rullesteinsstrender, og Vlichadia er superfin. Tilbring gjerne dagen her, og spis lunsj på en av de gode tavernaene, tipser Ann-Renée.

Naboøya Telendos er en vulkansk klippeøy med relativt liten omkrets. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos, og har ingen biler eller asfalterte veier - perfekt for deg som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket.


Dramatisk natur på Lefkas

Lefkas ligger i Det joniske hav, vest for det greske fastlandet. På øyas sørspiss stuper de bratte, hvite klippene dramatisk ned i havet, og øya er i det hele tatt en naturopplevelse utenom det vanlige. Det er Vings tekstforfatter Lén-Veronica Kongerud helt enig i.

– Er det én ting jeg anbefaler alle å få med seg, så er det vestkysten. Hvis du gjør et bildesøk på strendene der får du se bilder som ser ut til å ha vært i hendene på en ivrig redigerer med forkjærlighet for turkis, men strendene er akkurat sånn i virkeligheten også, sier hun entusiastisk.

Lefkas’ vestkyst har de mest spektakulære strendene på øya, men de fleste hotellene ligger imidlertid på østkysten. Det er fordi veiene i vest er såpass smale at det er vanskelig for busser å ferdes der. Vil du få med deg de spektakulære strendene kan du leie bil og kjøre dit selv, eller bli med på en båtutflukt med flere stopp langs kysten.

– Jeg ble med på en utflukt i regi av Ving, der vi besøkte strendene Egremni, Porto Katsiki, Agiofili og Lakka. Av disse synes jeg de to første var de mest imponerende, forteller Kongerud.Når hun ikke var på oppdagelsesferd på vestkysten tilbrakte hun feriedagene på det fine Signature-hotellet Porto Galini, i nærheten av turistområdet Nidri. Hotellet er bygget i klassisk gresk stil, med hvitkalkede vegger og blåmalte dører og vindusskodder, og det er kort vei ned til den fine, lille stranden nedenfor hotellet.

– Jeg tilbrakte en del tid på hotellet og stranden der, men på kveldstid er det hyggelig å dra inn til Nidri sentrum for å spise middag. Det tar bare drøye fem minutter med taxi, sier hun.

– Alt i alt er Lefkas et supert reisemål, der de fleste som liker seg i rolige og naturskjønne omgivelser sannsynligvis kommer til å trives, sier Kongerud.

Hun synes også det er et stort pluss at Lefkas er forbundet med fastlandet med en liten bro. Da slipper du å ta ferge til reisemålet, noe du som regel må på vei til de andre idylliske øyene i den greske skjærgården.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)