Sommerens guide til de små greske øyperlene

I Hellas finner du knallblått hav og idylliske badeviker rundt hvert hjørne, men med så mange fine steder er det ikke alltid så lett å vite hvilket du skal velge. Finn din egen favorittøy med denne guiden.

Thassos – livsnyternes paradis

Glem alt om masseturisme og overfylte strender. Reiser du til Thassos er det litt som å reise tilbake i tid til en gresk ferieøy som ennå ikke har blitt oppdaget av turiststrømmen. Den grønne øya har flere hyggelige byer med små familiedrevne hoteller, store familiehoteller og lekre boutique-hoteller for voksne.

– Thassos er det ultimate reisemålet for livsnytere. Øya passer for alle – både om du reiser alene, som par eller med barn, forteller halvt greske Maria Gjøslien Metaxenioy som jobber som frilansskribent i Tønsberg.

LOKALKJENT: Maria (til venstre) er halvt gresk og har tilbragt store deler av livet på Thassos. Foto: PRIVAT

LOKALKJENT: Maria (til venstre) er halvt gresk og har tilbragt store deler av livet på Thassos. Foto: PRIVAT

Med Thassos som sitt andre hjemsted, er Maria lokalkjent på den fredelige øya som ligger helt nord i Egeerhavet, en kort fergetur fra Kavala på fastlandet.

– Limenaria og Potos er mine favorittsteder. Bor du her har du nærmest alt i gangavstand.

Thassos by, eller Limenas som den også kalles, er vel verdt et besøk. Vil du få med deg litt gresk historie anbefales et besøk til ruinene av det gamle tempelet og amfiteateret som ligger i utkanten av byen.

Les også: Thassos er grekernes ferieøy

Dra på tur med leiebil

Videre anbefaler hun å leie en bil for å oppleve Thassos på egen hånd. En tur rundt øya tar bare et par-tre timer, og du rekker mange flotte strender på den tiden.

En av Marias favoritter er Aliki, en bukt med hvite marmorblokker i havet og knallturkist vann. Et annet sted verdt et besøk er det vakre naturbassenget Giola.

Tre gode restauranter:
«Mouragio» i Limenaria. En hyggelig restaurant med en litt annerledes meny. «Hello snack bar» i Limenaria. Stedet for deg som er glad i gyros. Serverer også utrolig gode pannekaker. «Mesogeios Taverna» i Thassos by. Ligger i havnen og serverer greske spesialiteter av høy kvalitet med utmerket service.

Les også: Den store guiden til Kreta

FAMILIEN PÅ TUR: Maria tok med seg hele familien til Thassos. Fra venstre: Iselin Tobiassen, Hans Dimitris Gjøslien Metaxenios, Mads Brun, Tor Steffensen, og Alina Metaxenioy Brun (foran) og Jonathan Steffensen og Maryann Steffensen Brun (bak). Foto: PRIVAT

Lesvos – en smak av det ekte Hellas

– Det som slo meg da jeg kom hit første gang var at jeg ikke følte meg som en turist, sier Katrine Rakeng. Hun har feriert på Lesvos i mange år og deler gjerne sine beste tips til den greske øya.

– Lesvos har vakre landsbyer, koselige tavernaer og en herlig gresk atmosfære. Selv om det er en god del feriegjester her, føler du deg inkludert i lokalmiljøet, fortsetter Rakeng som jobber på Vings hovedkontor i Oslo.

Hun trekker også frem de små sjarmerende hotellene.

Er du ute etter en ferie med lange, avslappende dager på stranden, kommer du til å trives i en av de hyggelige badebyene på Lesvos. I Anaxos finner du øyas kanskje beste sandstrand på hele tre kilometer og en livlig strandpromenade med koselige små tavernaer.

Nord på øya ligger Petra, en liten badeby kjent for den vakre Jomfru Maria-kirken.

Middelaldersjarm i Molivos

Katrines absolutte favoritt er middelalderbyen Molivos. Den lille byen har en helt særegen atmosfære med brosteinslagte smug og lokale kafeer og butikker der det greske dagliglivet går sin gang. Byen har status som kulturminnesmerke, og derfor er bygningene og det opprinnelige miljøet godt bevart.

– Maten er kjent for å være ekstra god her, ikke minst den ferske sjømaten, forklarer Rakeng, som avslutter med sitt beste Lesvos-tips:

– Molivos har en fantastisk hyggelig utendørskino hvor du kan sitte under stjernehimmelen og kose deg med snacks og en kald Mythos. Anbefales på det varmeste.

PARADIS: Idylliske lille Symi ligger kun en time fra Rhodos by og byr på fredelig landsbyliv og uforstyrrede strender. Foto: VING

Tilos og Symi – Rhodos’ ukjente naboer

Like ved Rhodos ligger det to små øyer som fortsatt er uoppdaget for mange. Tar du båt en times tid fra Mandraki-havnen kommer du til Tilos. Her ankommer du en herlig liten havn med et lite bysentrum og en koselig strandpromenade.

– Når du går av båten på Tilos er det rolige og behagelige tempoet det første du legger merke til. Her er maten deilig og solsengene gratis, forteller Tonje Løkaas Fossum, som jobber som markedsdirektør i Ving og var på ferie der med familien for et par år siden.

Er du glad i fotturer bør du sjekke ut naboøya Symi med grønne skoger, klippekyst og karakteristiske hus høyt oppe i åssidene. Gå en tur innover øya og opplev det autentiske landsbylivet i den sjarmerende lille byen Yialos.

En ukes ferie på Tilos eller Symi kan fint kombineres med en uke på den mer travle og livlige hovedøya Rhodos.

Les også: Den store Rhodos-guiden

TA BÅDEBÅT: Ann-Renée har feriert flere ganger til drømmeøya Skiathos. Et av hennes tips er å ta en av badebåtene ut til de mindre strendene. Foto: PRIVAT

Strandparadiset Skiathos

Med knallblått hav og over 60 strender, er det mange som har forelsket seg i den lille øya nord i øygruppen Sporadene. En av dem er Ann-Renée Degnes, som jobber som salgskoordinator i Ving og har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

– Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Men ønsker du å oppleve hjertet av byen, bør du ta deg en tur til sentrum.

– Det er masse hyggelige restauranter og barer å velge mellom. Et fint sted å sitte om kvelden er steintrappene med utsikt over den gamle havnen, tipser Ann-Renée.

PUTEKRIG? I den sjarmerende lille bykjernen finner du kule barer. Foto: VING

PUTEKRIG? I den sjarmerende lille bykjernen finner du kule barer. Foto: VING

MAMMA MIA: Skopelos ble for alvor kjent etter filmsuksessen Mamma Mia. Foto: NTB SCANPIX

Kunstnerøya Skopelos

En times båttur fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille øya er grønn og frodig med krystallklare badeviker. I Skopelos by klatrer de hvitkalkede husene opp fjellveggene fra havnen, og her er det fantastisk utsikt over havet.

Er du kunstinteressert, er dette stedet å gjøre et kupp. Mange kunstnere har nemlig bosatt seg her på grunn av de vakre omgivelsene, og selger arbeidene sine i egne butikker. Dette skaper en helt spesiell stemning i byen som også kryr av koselige barer, restauranter og tavernaer.

Fun fact: Du kjenner kanskje igjen landskapet på Skopelos? Har du sett «Mamma Mia»-filmen fra 2008 med Meryl Streep og Amanda Seyfried, har du garantert sett det før. Store deler av filmen er nemlig spilt inn her, inkludert det berømte bryllupet på toppen av det stupbratte fjellet.

Vil du bo som «Mamma-Mia»-skuespillerne? Da kan du bestille et opphold på Skopelos Village, hotellet de bodde på under innspillingen.

Ferien på Skopelos kan fint kombineres med en uke på Skiathos eller Alonissos, den enda mindre naboøya som passer for den som vil ha en virkelig avslappende ferie i rolige omgivelser

Les også: Slik tar du med barna på øyhopping

Yoga og fjellklatring på Kalymnos

Kalymnos er en av Hellas rimeligste ferieøyer, og hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og de som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sør-øst i Egeerhavet, like ved Kos.

– Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs på Kalymnos Adventure Center i Massouri. For meg som ikke er så vågal passer det bedre med yoga. Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga. Den holdes på et hustak med nydelig utsikt mot den naboøya Telendos – en helt unik opplevelse, forteller Ann-Renée.

Telendos er en vulkansk klippeøy med relativt liten omkrets. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos og har ingen biler eller asfalterte veier. En ganske annerledes opplevelse, med andre ord, og perfekt for den som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket.

PERLEPORTEN: Det eneste man kan gjøre på en så vakker strand på Lefkas er å senke skuldrene og nyte hvert sekund. Foto: PRIVAT

Oppdagelsestur på Lefkas

– Familieferie på Lefkas er helt fantastisk! Maten er herlig, menneskene er hyggelige og stemningen er avslappende samtidig som det er mange aktiviteter å finne på for store og små, forteller Åse Næss Frengstad, som reiste på ferie hit med mannen, sønnene Brage og Gard og datteren Elise for et par år siden.

– Vi koste oss veldig på hotellet Porto Galini utenfor byen Nidri, sier Åse, som til daglig jobber som finansdirektør i Ving.

Familien på fem leide en bil og kjørte rundt på øya, noe som er et must når du er på Lefkas, ifølge Åse. Hun anbefaler å kjøre vestover til den vakre stranden Porto Katsiki. På veien kan du stoppe og spise lunsj på en hyggelig taverna i fjellene. Den fine kjøreturen i det vakre landskapet er nesten verdt turen alene, forklarer finansdirektøren.

MOR OG DATTER: Åse og barna Brage, Gard og Elise reiste på oppdagelsestur og storkoste seg på familieferie på Lefkas.  Foto: PRIVAT

MOR OG DATTER: Åse og barna Brage, Gard og Elise reiste på oppdagelsestur og storkoste seg på familieferie på Lefkas.  Foto: PRIVAT

Sjarmerende småbyliv i Parga

Parga er det mest sjarmerende stedet jeg noen gang har vært på. Grekerne bor her hele året og du kommer tett på lokalbefolkningen som tar deg imot med åpne armer, sier Kaja Olafsen, som jobber i Vings gruppeavdeling og både har jobbet og feriert i den lille byen nordvest i Hellas.

– Hellas-idyllen assosieres ofte med de små greske øyene, så jeg var litt betenkt med tanke på at Parga er en del av fastlandet. Men det sekundet jeg fikk øye på den vakre byen måtte jeg avskrive tanken. Byen føles like intim og hyggelig som en liten gresk øy, forklarer Kaja.

Greske spesialiteter og lokale høytider

FERIEGLADE: Kaja og venninnene dro gjerne på dagstur med taxibåt til en av de fine stredene i nærområdet. Foto: PRIVAT

FERIEGLADE: Kaja og venninnene dro gjerne på dagstur med taxibåt til en av de fine stredene i nærområdet. Foto: PRIVAT

– Parga byr på nydelig mat, en herlig miks av greske tradisjonelle retter som kleftiko, souvlaki, gresk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for å nevne noe. Det finnes også flere gode restauranter som serverer en blanding av gresk og italiensk mat, forteller Kaja.

Har du sett denne? Parga – kjærlighet ved første blikk

Postkortvakkert på Santorini

Santorini er et klar favoritt blant øyhoppere og byr på både spennende fotturer,vinsmaking, historie og en av verdens vakreste solnedganger.

Den spektakulære øya med dramatisk landskap, lavastrender og hvite hus er et av de mest fotograferte stedene i hele Hellas. Du kjenner sikkert igjen bildet av den karakteristiske kritthvite kirken med det blå taket og havet i bakgrunnen.

Øya er en del av Kykladene helt sør i Egeerhavet, og reiser du hit med Ving kan du velge mellom fire forskjellige byer. Kamari på østkysten, den livlige hovedstaden Thira, roligere Imerovigli og litt mer eksklusive Oia, som ligger høyt over havet på den nordlige odden av øya.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør