Stadig flere kaster fordommene over bord

Cruiseskipet Allure of the Seas er så stort at det føles som om du er i en liten by med aktiviteter for enhver smak. – Du glemmer nesten litt at du er om bord på et skip, sier Marianne Haga Kinder som var på cruise for første gang i sommer.

– Mathea storkoste seg i surfesimulatoren og i karusellen om bord, forteller Haga Kinder (45).

Sammen med mannen Pål (41) og datteren Mathea (10) cruiset familien i Karibia i sommer. Turen gikk til Bahamas, St. Thomas, St. Kitts og Nevis med Allure of the Seas, et av verdens største cruiseskip.

– Vi reiste sammen med flere venner og var 14 voksne og seks barn til sammen, og alle trivdes om bord. Det var en perfekt familieferie, forteller Marianne.

Marianne Haga Kinder
PERFEKT FAMILIEFERIE: Marianne Haga Kinder og familien tilbrakte sommerferien på cruise i Karibia med Allure of the Seas.  Foto: Marianne Haga Kinder. 

PERFEKT FAMILIEFERIE: Marianne Haga Kinder og familien tilbrakte sommerferien på cruise i Karibia med Allure of the Seas.  Foto: Marianne Haga Kinder. 

Tonje Løkaas Fossum, kommunikasjonsdirektør i Ving, har samme positive erfaring fra familiens Karibia-cruise med Allure for to år siden.

– Vi reiste da barna var 11 og 14 år, og de stortrivdes med alle aktivitetene om bord. Jeg må nok ærlig innrømme at vi tenkte at dette kunne bli for stort og at det ville bli for mange mennesker før vi reiste, men det var ikke ofte vi hadde den følelsen da vi var om bord.

Har du spørsmål om reiser og cruise? Still Vings reiseeksperter spørsmål ved å trykke på denne linken!

Hvem passer cruise for?

Bente Borvik jobber som Senior Key Account Manager i Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) og forteller at cruisetilbudet har endret seg vesentlig de siste årene. Det er ikke lenger bare pensjonister som søker ferie på havet, for snittalderen blant cruisepassasjerer er faktisk 38 år, sier hun.

– Før var cruiserutene lengre enn i dag. Turen varte i minst to uker, skipene var små og det hele var ganske dyrt. Da begrenset det seg automatisk hvem som kunne reise.

Les også: Syv grunner til å dra på cruise.

I dag kan cruiselystne velge mellom alt fra små romantiske skip, til gigantiske barnevennlige skip. Og det finnes cruiseruter over store deler av verden.

– Vi ser at cruise dukker opp som et feriealternativ for stadig flere, mener Løkaas Fossum. Hun forteller at Ving har doblet cruisesalget årlig siden de startet å selge cruisepakker i 2014.

– Pakkene inkluderer både fly, hotellovernattinger og selve cruiset. At det er enkelt å bestille alt på et sted har nok også hatt mye å si for etterspørselen hos oss, tror hun.

Har du lest denne? 24 timer på Harmony Of The Seas.

Spekkhoggere og havskilpadder

Familien Haga Kinder brukte tiden om bord til å få med seg mest mulig av underholdningstilbudet.

– Vi syntes showene var så bra at vi prøvde å få med oss alle. Vi så stupeshowet i skipets Aqua Theater, musikalen Mamma Mia og Blue Planet, en forestilling med sang, akrobatikk og dans inspirert av naturelementene. Og skøyteshowet, da, forteller Marianne. For innendørs skøytebane finner du naturligvis om bord.

SURF’SUP: Cruise passer for alle aldersgrupper. Mathea (10) storkoste seg i surfesimulatoren på Allure of the Seas. Foto: Marianne Haga Kinder.

SURF’SUP: Cruise passer for alle aldersgrupper. Mathea (10) storkoste seg i surfesimulatoren på Allure of the Seas. Foto: Marianne Haga Kinder.

– Vi var i land på alle stoppene, men Bahamas var helt spesielt. Der svømte spekkhoggerne langs cruiseskipet før de la til kai, og strendene må ha vært de vakreste jeg har sett i hele mitt liv. Vi svømte med havskilpadder og fisk i alle regnbuens farger. En uforglemmelig opplevelse, minnes Marianne.

SMAKSREISE: På noen av de største skipene kan du spise alt fra amerikansk burger til argentinsk biff – eller hva med en tur innom Jamie Oliver’s restaurant? Foto:  Len Kongerud. 

SMAKSREISE: På noen av de største skipene kan du spise alt fra amerikansk burger til argentinsk biff – eller hva med en tur innom Jamie Oliver’s restaurant? Foto:  Len Kongerud. 

En smakebit av hele verden

Ifølge Bente er en cruiseferie litt som å reise rundt uten styret med nye hotellinnsjekkinger underveis – hotellrommet er med deg hele veien. Du kan rett og slett se verden uten å løfte en finger. I tillegg har du alltid kort vei til alt fra biffrestauranter til det italienske kjøkken.

– Med et tjuetalls spisesteder var det aldri noe problem å finne noe som falt i smak. Det er restauranter for alle om bord, og vi spiste faktisk den beste sushien jeg har smakt på restauranten Izumi, forteller Haga Kinder.

LITEN TØFFING: Mille (11) står her klar for et luftig svev med zipline fra niende dekk. Foto: Tonje Løkaas Fossum

Billigere enn du tror

Mange avfeier automatisk cruise som dyrt, uten å undersøke saken nærmere. For når du reiser rundt i Karibia med et lekkert hotellrom, restauranter i fleng og flust av spennende aktivitetstilbud, da må det vel koste skjorta?

– Du kan si at det koster i snitt 900,- per person per døgn om bord, og da har du helpensjon inkludert. Du kan også få roomservice nesten hele døgnet. Det er mye billigere enn å bo på hotell av samme standard, mener Bente Borvik.

– Å reise utenfor høysesong kan være en økonomisk god løsning, ifølge Løkaas Fossum.

– Vår og høst er prisene på sitt laveste. Da kan du få fly, en hotellovernatting og en uke på cruise med helpensjon fra 5000 kroner og oppover.

Slik velger du riktig cruise

Med stadig mer å velge mellom i cruiseverdenen kommer den uunngåelige valgfriheten og bekymringen for å velge «feil».

Borvik understreker at de større skipene passer for de fleste, men at det finnes en tommelfingerregel når det gjelder valg av skip.

– Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder.

Les også: 9-netters cruise til Bermuda og Karibia.

Lugartips

– Mitt tips er å velge lugar med balkong, sier Tonje Løkaas Fossum.

– Det er mange forskjellige størrelse og type lugar å velge mellom. Vi hadde ikke så stor lugar, men satte virkelig pris på utvendig balkong! Stor og god nok for oss fire med bord og fire stoler. Med nydelige temperaturer, fantastisk utsikt og herlige horisonter å hvile øynene på ble denne flittig brukt.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Ving. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer. Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør. VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG. VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av det kommersielle samarbeidet i VG Partnerstudio.

Torry Pedersen
Ans. redaktør og adm. direktør