Derfor er det viktig å bytte ventilasjonsfilter i boligen din

Ren inneluft er viktig for helsa vår. Men du trenger ikke betale i dyre dommer for å få noen til å bytte filter i ventilasjonssystemet ditt. Det gjør du trygt og enkelt selv.

Produsert av VG Partnerstudio

Alle som har et balansert ventilasjonssystem i boligen sin, må bytte ut filteret jevnlig. Jo tettere et filter blir, dess mer strøm trekker det og kvaliteten på inneluften reduseres.

– Det er som å bytte olje på bilen din. Du må gjøre det for at den ikke skal gå i stykker, sier Bård Bratsberg, daglig leder i Ventilasjonsfilter AS.

I 1600 kvadratmeter store lokaler rett utenfor Skien i Telemark ligger produksjons- og pakkesentralen til ventilasjonsfilter.no.

– Vi startet i en garasje ikke langt herfra i 2011, og i ettertid har vi utvidet og flyttet gjentatte ganger, sier Bratsberg. Selskapet er Norges største leverandør av luftfiltre på nett, og det finnes ikke dét filter de ikke kan levere.

Klikk for å se oversikten over alle filter til privatboliger

REN LUFT: Både strømregningen og inneluften din nyter godt at av jevnlig filterbytte. Foto: Getty

– Vi tilbyr alle merker og modeller, sier han.

Bratsberg understreker at alle enkelt klarer å bytte filter selv.

– Du åpner døren på aggregatet ditt, trekker ut kassetten og setter en ny på plass. Du kan ikke gjøre feil, og da kan du heller ikke ødelegge noe, sier han.

Systemet gir fra seg lyd når det er på tide med utskifting, og en alarmknapp begynner å lyse. Den gamle kassetten kan du kaste sammen med annet papiravfall. Luftfilteret bør byttes ut minst en gang i året, men de fleste anbefaler at du gjør det hvert halvår.

– Vi tilbyr en abonnementstjeneste for å gjøre dette lettere for deg, og inneklimaet ditt blir bedre, sier Bratsberg. På firmaets hjemmeside kan du krysse av for om du ønsker ett eller to filter i året, og som abonnent får du filteret automatisk tilsendt.

Klikk her for å lese mer om filter-abonnement

REN LUFT: Godt inneklima er viktig for oss alle, men ekstra avgjørende for allergikere. Derfor produserer ventilasjonsfilter.no egne allergi-filtre. Foto: Getty

Bra for allergikere

Rundt 600.000 private boliger og leiligheter har i dag et balansert ventilasjonsanlegg. Dette filtrerer uteluften og fjerner fukt. Viftesystemet trekker brukt luft ut fra boligen din, og inn får du en frisk og forvarmet uteluft. Resultatet er et bedre inneklima, og det har vi alle behov for. For dem som sliter med astma og allergi, har ventilasjonsfilter.no egne spesialfiltre.

SPESIALPRODUKSJON: I firmaets lokaler i Skien i har de en liten produksjonslinje som lager spesialfilter på bestilling. Foto: VGPS

– Vi tilbyr et premium filtersett utviklet spesielt for allergikere, og det fanger opptil 30 prosent flere av de bittesmå partiklene enn standardfiltrene gjør, forteller Bratsberg.

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma- og Allergiforbund. Han påpeker også viktigheten av å skifte luftfilter minst én gang i året.

– Ventilasjonsanlegget er boligens lunger, sier Gustavsen.

Hans anbefaling er å skifte filter på høsten, samtidig som du klargjør huset for vinteren. Skift etter at bonden er ferdig med å jobbe på jordene sine og etter at pollenet er borte fra lufta, sier han.

– Pass også på at det ikke er tegn til fukt i ventilasjons-aggregatet ditt, da dette kan gi muggsopp. Det å skifte luftfilter er viktig for et godt inneklima, trivsel og helse, sier Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet.

Her er noen eksempler på de mest solgte filtrene til privatboliger:

Norges rimeligste filter til Flexit Uni 2Norges rimeligste filter til Flexit Uni 3Filter til Villavent vr400

Svært god kvalitet

Rundt 600.000 private boliger og leiligheter i Norge har et balansert ventilasjonsanlegg. Fra 2010 ble det påbudt i alle nybygg, og det åpnet et marked for Ventilasjonsfilter.no. Siden starten i 2011 har firmaet i Skien hatt en enorm vekst.

– Vi har gått den harde veien og sett hva som virker og ikke virker, så vi føler oss rustet for fremtiden, sier Bratsberg.

NORGES STØRSTE: Ventilasjonsfilter AS er Norges største leverandør av luftfiltre på nett. Daglig leder i selskapet er Bård Bratsberg. Foto: VGPS

Han har jobbet med ventilasjon siden han var seks-syv år gammel, da han fulgte med faren som også drev i samme bransje. Senere jobbet han i flere ulike ventilasjonsfirmaer, før han i 2011 startet sin egen virksomhet. Da satte han seg på et fly til Kina, og sendte flere konteinere med luftfiltre hjem. Sammen med webutvikler Stig Andengaard fra Ahe Holdning fikk han nettbutikken på plass.

Her kan du lese mer eller bestille ventilasjonsfilter til din bolig

– Etterhvert fant vi ut at kvaliteten på filtrene fra Kina ikke var god nok, så i 2013 gikk vi over til større og mer anerkjente fabrikker i Europa, i tillegg til at vi driver spesialproduksjon her i Telemark. Vi setter strenge krav til kvalitet og har fokus på dette hele tiden slik at du skal få et best mulig inneklima, forteller Bratsberg. Han påpeker at du som kunde bør passe på at du ikke inngår en dyr avtale om nye luftfiltre.

– Vi opererer med prisgaranti. Finner du filteret ditt billigere et annet sted, garanterer vi samme pris hos oss, sier han.
Klikk her for å lese mer eller bestille filter til din boligtrackertracker