Derfor er vi single

Åtte single fikk våren 2018 et oppdrag av TV 2: Film livet ditt – døgnet rundt. Resultatet ble både oppturer og nedturer, fra speed-dating til kjærlighetssorg.

«Jeg tror kanskje jeg har blitt litt kresen. Jeg vil ikke gi fra meg friheten min.»
Renata Pareglio

Tinder-dater for første gang

En av dem vi møter i TV 2s nye serie, er relativt nysingle Renata Pareglio (23). Etter åtte år i forhold ble det slutt i fjor sommer.

– Jeg driver fortsatt og finner ut av ting. Jeg vet ikke helt hva jeg driver med, sier hun og ler.

23-åringen forteller at hun etter å ha blitt singel har prøvd å fylle hverdagen med vennetid, og fokusert på å skape flest mulige gode minner.

«Jeg har alltid vært en guttejente. Tidligere hadde jeg mange kompiser, men jeg mistet kontakten med dem da jeg fikk meg kjæreste. Nå som jeg er singel, får jeg ikke dårlig samvittighet av å henge med dem.»
Renata

Pareglio sier hun trives med å være alene, men at livet ikke er noen dans på roser. Det får TV-seerne være vitne til i TV 2- serien, med premiere 18. juni.

– Jeg visste ikke at det skulle være SÅ slitsomt å være singel. Jeg tenkte at jeg skulle ta hensyn til meg selv og gjøre som jeg ville. Men nesten med en gang man begynner å date noen, kommer alle spørsmålene. Hva er lov og ikke lov? Kan man snakke med andre eller ikke?

«Ofte prøver jeg å vise gutter at jeg ikke er interessert, men de tar ikke hintet. Da blir jeg bare stille og håper de blir sure på meg».
Renata

Pareglio har alltid vært utadvendt og selvsikker. For henne var ikke målet med deltakelsen i TV 2- serien å få seg kjæreste.

– Jeg har ikke sett for meg at jeg skal inn i et forhold nå. Men serien har nok fått meg til å gå ut og oppleve mer. Når programmet går på lufta håper jeg andre vil kunne relatere seg til hvordan jeg opplever det. Prosessen med å bli kjent med nye mennesker er ganske slitsom.

«Singel» hadde premiere på TV2 Sumo 18. juni. Her kan du følge serien.

DELER EGNE ERFARINGER: – Jeg håper jo at folk kan relatere seg til og kanskje lære litt av min historie, sier Renata. Foto: TV 2

DELER EGNE ERFARINGER: – Jeg håper jo at folk kan relatere seg til og kanskje lære litt av min historie, sier Renata. Foto: TV 2

UT AV KOMFORTSONEN: – En venninne fikk meg til å laste ned Tinder rett før jeg dro på ferie. Foto: TV 2

UT AV KOMFORTSONEN: – En venninne fikk meg til å laste ned Tinder rett før jeg dro på ferie. Foto: TV 2

GLAD I OPPMERKSOMHET: -Jeg tenkte at jeg passet til å være med i "Singel" fordi jeg har et turbulent singelliv, forteller Morten. Foto: TV 2

GLAD I OPPMERKSOMHET: -Jeg tenkte at jeg passet til å være med i "Singel" fordi jeg har et turbulent singelliv, forteller Morten. Foto: TV 2

Singel i rullestol

Morten Marius Skau (28) er en av seriens andre deltakere. Det er et par år siden hans forrige forhold og han forteller at han nå er klar for å møte noen igjen.

28-åringen, som sitter i rullestol, vil vise at singellivet er helt likt for ham som for alle andre.

«Livet som singel i rullestol er helt likt. Man må bare spise en viagra hvis man er så heldig å få napp».
Morten

Starter serien med kjærlighetssorg

– Min greie er at jeg har vært singel en stund, og på en måte har begynt å bli litt lei av det. Jeg trives jo veldig godt uten kjæreste også, og er den i guttegjengen som er mest aktiv, men nå har jeg lyst til å finne noen å dele seng med.

Serien starter med at Skau gjør en aktiv innsats for å endre sin egen sivilstatus. Han har vært interessert i en dame lenge, uten å ha turt å gjøre noe med det tidligere.

– I starten av serien driver jeg med en dame jeg har vært gira på veldig lenge. Dessverre blir det flere damer involvert etter hvert, for å si det sånn.

Morten tror ikke filmingen har påvirket hverdagen hans i altfor stor grad.

– I starten var det kanskje litt rart å tenke på at «shit, folk skal faktisk se hva jeg driver med nå». Men jeg føler selv at jeg har levd livet mitt helt likt som tidligere. Bortsett fra at jeg kanskje har dratt på litt flere dater enn jeg ellers ville gjort, sier han.

– Problemstillinger alle kan kjenne seg igjen i

«Singel» er en dokumentarserie hvor åtte single har filmet hverdagen sin med eget mobilkamera. Alt som skjer, døgnet rundt.

– Fordelen med denne fortellerformen er at vi kommer veldig tett på hendelser og problemstillinger fordi de medvirkende gjør alle opptakene sine selv.  Dette er en spennende fortellerform hvor situasjonene ikke er oppstilte, tilrettelagte  eller rigget, men filmet i det de utspiller seg. Jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen, kanskje spesielt unge mennesker tidlig i 20-årene, forteller programredaktør i TV 2, Jarle Nakken.

Fra og med mandag 18.juni publiseres et nytt avsnitt på TV 2 Sumo mandag- fredag, i fem uker. Gjennom totalt 24 avsnitt får vi være med på opp- og nedturer.

– Materialet er utelukkende filmet med deltakernes egne mobiltelefoner. Det eneste vi har lagt inn som visuelle brekk og overganger i tillegg, er drone-bilder og stillbilder, forteller han.

Nyter livet uten forpliktelser

Tom Bråten (26) er utdannet fotograf og forteller at han bruker så mye tid som mulig på reising. Ifølge ham selv er han veldig spontan og eventyrlysten.

– Jeg har hatt en del lange forhold og kjæreste stort sett hele livet. Nå nyter jeg singeltilværelsen til det fulle og gjør det jeg vil, når jeg vil, uten at noen forventer noe av meg, forteller han.

«Jeg dater en del jenter i serien. Det ble nesten litt mye.»
Tom

Bråten forteller at vi i serien får følge ham på en rekke dater.

– Jeg håper ikke det gir folk et feil inntrykk at jeg dater så mange. Jeg har jo vært veldig klar på at jeg ikke tror dette er den rette tiden for meg å få meg kjæreste. Jeg tror jeg sier det minst tusen ganger i serien også.

– Tinder har ødelagt datingprosessen

26-åringen tror Tinder fortjener noe av skylden for at flere nordmenn bor alene.

– Appen har liksom ødelagt den romantiske delen av å dra på date. Klikker det ikke på første date, blir det umiddelbart «ghosting». Men jeg tror også at når Tinder dør helt ut, kommer vi sterkere tilbake. Jeg tror folk kommer til å bo sammen igjen, sier han og ler.

Hva Bråten håper dokumentarserien kan bidra til for hans egen del?

«Kanskje det kommer noen frierbrev. Man går jo alltid og håper på kjærlighet ved første blikk. I 2018 har flesteparten på min alder enten allerede giftet seg og fått barn, eller så går de bare rundt i en evig Tinder-sirkel».
Tom

Følg med på hvordan det går med både Renata, Morten og Tom, og seriens andre deltakere, her.

NYTER LIVET: -Etter at det ble slutt med eksen min ble det veldig mye festing. Tiden har bare fløyet, forteller Tom. Foto: TV 2

NYTER LIVET: -Etter at det ble slutt med eksen min ble det veldig mye festing. Tiden har bare fløyet, forteller Tom. Foto: TV 2

HUMORISTISK PROFIL: Et av bildene på Mortens Tinder-profil. Foto: TV 2

HUMORISTISK PROFIL: Et av bildene på Mortens Tinder-profil. Foto: TV 2

– Mange fokuserer på feil verdier

Grethe Nordhelle er psykolog og både underviser i og holder foredrag om par, relasjoner og forhold i oppløsning. Hun mener alle valgmulighetene våre er en av hovedårsakene til at stadig flere av oss er single lenger.

– I dag er det så mange tilbud og muligheter. Vi trenger ikke tenke på andre enn oss selv. Omsorg, uselviskhet og hensyn er ikke de mest populære ordene i samfunnet i dag, sier hun.

Nordhelle peker på samfunnsstrukturen vår som en medvirkende årsak til at vi ikke lenger kjenner på behovet for en partner i samme grad som tidligere.

«I dag har vi vår egen utdanning, jobb og økonomi. Vi er så selvstendige at vi ikke har behov for en livsvarig partner på samme måte som tidligere.»
Nordhelle

– De single er ofte veldig attraktive mennesker

Ifølge Nordhelle kjennetegnes mange av dagens single av at de har mange valgmuligheter, også når det gjelder valg av partner. Mens noen i større grad er avhengig av andre og finner seg i mer, har høyt utdannede, med spennende jobber og et stort sosialt nettverk ofte urealistisk høye forventninger.

«Disse menneskene fungerer så godt på egenhånd at de er ekstremt lite avhengig av en partner. De vet at de klarer seg fint uansett.»
Nordhelle

Større muligheter for selvrealisering

Nordhelle mener det at flere av oss lever uten en partner kan være en fordel for individet. Friheten gir oss i større grad rom for personlig utvikling.

– Som singel er potensialet veldig stort, med tanke på utviklingsmuligheter. Faren er at man ikke forvalter denne friheten på en god måte og dermed ikke lærer seg viktige verdier som toleranse, tålmodighet og stayer-evne, slik man gjerne gjør i et parforhold. Særlig dersom man får barn, forklarer hun.

Psykologens tips til ufrivillig single:

Imidlertid er det ikke alle som velger singeltilværelsen selv. Nordhelles tips til dem som ønsker seg en kjæreste er å snu fokuset fra de materialistiske verdiene hun mener dagens samfunn setter altfor høyt:

– Vi lever i et rastløst samfunn med høyt tempo, hvor vi ikke får så mye selvkontakt. Vi blir overfladiske og glemmer å fokusere på det som virkelig avgjør om man er kompatible med et annet menneske eller ikke.

Nordhelles tips:

❤️ Fokuser på hva du kan være for et annet menneske, fremfor hva et annet menneske kan være for deg.

❤️ Ta tiden til hjelp. Utvikle relasjonen langsomt. Da rekker du å bli ordentlig kjent med det andre mennesket. Da er det langt lettere å merke om man passer godt sammen. Langsom utvikling gir langvarige forhold.

❤️ Bli kjent med deg selv. Hvilke talenter har du, hvilke muligheter har du og hvilke interesser brenner du for? Dyrk disse!

❤️ En sterk personlighet er som en magnet. Det fascinerer andre. Det gjør noe med både smilet og øynene dine. Riktig jobb, hobbyer og mellommenneskelige relasjoner bygger en sterk og attraktiv personlighet.

❤️ Fokuser på livsverdier. Ikke fokuser på utseendet og markedsføringen av ditt eget ytre. Vær der for andre og vær et menneske som sprer glede.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og TV2 Sumo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.